Ο πρώτος γύρος της Basket League ΣΚΡΑΤΣ τελείωσε και βρήκε την ΑΕΚ στην 6η θέση, με 19 βαθμούς. Ποια ΑΕΚ όμως; Μία ΑΕΚ με πολλές αλλαγές στη διάρκεια του πρωταθλήματος, μεγαλομετόχου, προπονητή και φυσικά παικτών. Ωστόσο πλέον, φαντάζουν όλα ευοίωνα για το Δικέφαλο και αν κανείς δε θέλει να σταθεί σε ονόματα, αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η ακτινογραφία του ρόστερ μέσα από αριθμούς ίσως να λέει την αλήθεια…

Η αρχή…

Η Ένωση ξεκίνησε με αβέβαιο το μέλλον της, καθώς χάρη στις ύστατες προσπάθειες του Αλέξη Αλεξίου κατάφερε να συμμετάσχει την τελευταία στιγμή στο πρωτάθλημα. Επενδυτές δεν υπήρχαν και στο «τιμόνι» καθόταν ένα δικό της παιδί, που έβαλε πλάτη στα δύσκολα, ο Βαγγέλης Ζιάγκος. Με τα μέσα που είχε και τους πόρους που διέθετε επέλεξε να στελεχώσει την ομάδα με νέα παιδιά, περυσινούς ηγέτες της ομάδας και ξένους χαμηλών οικονομικών απαιτήσεων. Τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα περίμενε ο ίδιος αλλά και όλοι στο στρατόπεδο της Ένωσης και φαινόταν έντονα η ανάγκη για αλλαγή.

Η αλλαγή…

Ο Μάκης Αγγελόπουλος βλέποντας την ΑΕΚ έτοιμη να καταρρεύσει για μία κόμη φορά αποφάσισε να εμπλακεί στα διοικητικά, παίρνοντας το πλειοψηφικό πακέτο της ομάδας. Πρώτη κίνηση η έλευση του Ντράγκαν Σάκοτα. Ο άνθρωπος που έκανε την ΑΕΚ πρωταθλήτρια, είναι και πάλι εδώ. Μαζί προσπάθησαν να χτίσουν την Ένωση από την αρχή και παιχνίδι με το παιχνίδι να γίνεται καλύτερη.

Ο Σταρ και η «ψυχή»…

Επόμενη κίνηση η έλευση του Καρλ Ίνγκλις. Παίκτης-σταρ, αρχηγός της Εθνικής Καναδά, με εμπειρία ετών στο ισπανικό πρωτάθλημα, ένας χαρισματικός σκόρερ, ένας πραγματικός μπόμπερ, ένας ηγέτης. Η Ένωση στήνεται επάνω του και παίρνοντας αμέριστη βοήθεια από την «ψυχή» της ομάδας τον Ντούσαν Σάκοτα, που κουβαλούσε μόνος του την ομάδα, όλον αυτό τον καιρό, φαίνεται να μπαίνει το νερό στο αυλάκι. Ο Καναδός έχει σε 10 παιχνίδια περίπου 20 πόντους μ.ο, (87% βολές, 43% τρίποντα και 44% δίποντα), 4 ασίστ, 4 ριμπάουντ, ενώ κερδίζει και 5 φάουλ ανά παιχνίδι. Είναι 1ος σκόρερ της ΑΕΚ, 3ος ριμπάουντερ και 2ος στις ασίστ, ενώ είναι και 2ος σκόρερ της Α1 και 2ος στα εύστοχα τρίποντα. Αν κανείς προσθέσει σε αυτά και τους 13,5 πόντους μ.ο του Σάκοτα και τα 3,5 ριμπάουντ καταλαβαίνει πόσο δυνατό δίδυμο αποτέλεσαν όσο κρατούσαν μόνοι τους, τουλάχιστον το επιθετικό κομμάτι.

Το μυαλό…

Ο Τόμας Ντελινινκάιτις ήρθε με περγαμηνές να αποδείξει πως ακόμα και σε αυτήν την ηλικία έχει τα φόντα να καθοδηγήσει του συμπαίκτες του με την εμπειρία του και να οργανώσει το παιχνίδι της ΑΕΚ, έχοντας παράλληλα το ένστικτο του σκόρερ (Λιθουανός γαρ). Και το απέδειξε. Οι 11 πόντοι που πετυχαίνει ανά παιχνίδι και οι 3 ασίστ που μοιράζει τον καθιστούν 2ο σκόρερ της Ένωσης και ένα υπερπολύτιμο εργαλείο στα χέρια του «Σάλε».

Ο κουμανταδόρος…

Επόμενη κίνηση, αυτή του Γιάννη Αθηναίου. Έλληνας, χαρισματικός, νεαρός, αλλά με εμπειρία ακόμα και από την εθνική ομάδα, φάνταζε η ιδανική λύση για να γίνει ο κουμανταδόρος του «οικοδομήματος» και έτσι έγινε. Ο Αθηναίου σκοράρει 5 πόντους και μοιράζει 4 ασίστ κάνοντας αυτό ακριβώς που του ζητά ο προπονητής του.

Το «μπαμ»…

Η παρουσία και η προσφορά βέβαια των δύο γκαρντ της ΑΕΚ, άρχισε να φαίνεται όταν ο Μάκης Αγγελόπουλος έκανε το μεγάλο «μπαμ» φέρνοντας τον Μενσά-Μπονσού. Ο Βρετανός, είναι ένας παίκτης επιπέδου Ευρωλίγκα, με παραστάσεις από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου, με πολυετή θητεία στο NBA, με φυσικά χαρίσματα απαράμιλλα και θέληση να γίνει «σημαία» της ομάδας που τον πίστεψε, όταν όλοι τον απέρριπταν. 22 πόντοι, 8 ριμπάουντ ανά παιχνίδι και 7 κερδισμένα φάουλ είναι ο απολογισμός της «Φάλαινας» στα τρία πρώτα παιχνίδια που αγωνίστηκε μαζί με ένα βραβείο MVP της 13ης αγωνιστικής.

Ο «διόσκουρος»…

Τελευταίο χρονικά «χτύπημα», αυτό του Μαλίκ Χέρστον. Παίκτης επιπέδου NBA, «διόσκουρος» του Μπονσού, που έχουν αγωνιστεί μαζί σε τέσσερις ομάδες. Ένα «3άρι» με δύναμη, πάθος, ενέργεια, σουτ και όρεξη να επανέλθει στο προσκήνιο και να αποκαταστήσει τη φήμη του. Μαζί με τον Βρετανό αναμένεται να δώσουν σκορ και θέαμα.

Το «εργαλείο»…

Μίλος Μιλόσεβιτς, ή αλλιώς «ο εργάτης». Χρήσιμος, ακούραστος, πολυθεσίτης, προσφέρει 7 πόντους και μαζεύει 5 ριμπάουντ μ.ο, όντας πρώτος στην σχετική κατηγορία της Ένωσης.

Οι «90άρηδες» και η «επένδυση»…

Νώντας Παπαντωνίου, Λεωνίδας Κασελάκης και Ζήσης Σαρικόπουλος. Οι πρώτες εφεδρείες, τα παιδιά της «χρυσής» γενιάς του 90΄ που αποτελούν επένδυση για το μέλλον και βοηθούν με ποιοτικά λεπτά στο rotationτου Σάκοτα. Ο Μιχάλης Καμπερίδης είναι ακόμα μικρότερος, δεν έχει πάρει πολλές ευκαιρίες αλλά είναι μια επένδυση για το μέλλον, που θα φανεί σε βάθος χρόνου. Ήδη ανανέωσε για 3 χρόνια, πριν φύγει δανεικός για την ισπανική Ουέσκα.

Οι Αρχηγοί…

Μιχάλης Πολυτάρχου και Γιώργος Τσιάκος δεν έχουν τον χρόνο που είχαν πέρυσι και ο ρόλος τους περιορίζεται κυρίως εντός αποδυτηρίων.

Το αμερικάνικο «τείχος»

Ο μοναδικός Αμερικανός της Ένωσης, είναι ο Γκάρετ Ουίλιαμσον. Ο φόργουρντ της Ένωσης έχει σωματικά και φυσικά χαρίσματα που τον μετατρέπουν σε ένα εξαιρετικό αμυντικό με σοβαρό πρόβλημα στο σκοράρισμα, ωστόσο.

Ο δεύτερος γύρος ξεκινά το Σάββατο (24/01) απέναντι στον Κόροιβο και πλέον το μόνο που μπορεί κανείς να περιμένει από τους «κιτρινόμαυρους» είναι τα βήματα προς τα πάνω. Η ΑΕΚ έχει καταφέρει να κερδίσει τα 5 από τα 6 εντός έδρας παιχνίδια της. Σκοράρει 75,5 πόντους ανά παιχνίδι και έχοντας σχεδόν πάντα διψήφιους τους Ίνγκλις, Σάκοτα, Ντελινινκάιτις και Μπονσού. Είναι, λοιπόν, φανερό πως με την έλευση του Χέρστον, που αν δεν επιτελεστεί κάποιο «θαύμα», η ΑΕΚ θα φτάσει το σκοράρισμά της πάνω από τους 80 πόντους ανά παιχνίδι, καθώς σε όλη του την καριέρα ο Αμερικανός είναι «διψήφιος». Επομένως έδρα, σκορ, διακριτοί ρόλοι και πλουραλισμός είναι τα στοιχεία που κάνουν την ΑΕΚ δυνατή.

Τα τρωτά της σημεία είναι φανερά. Αδυναμία στην άμυνα (δέχεται 77,8 πόντους μ.ο) και στο να νικήσει τις «εύκολες» ομάδες εκτός έδρας. Μετρημένα κουκιά και ο Ντράγκαν Σάκοτα έχοντας όλα τα όπλα στη διάθεσή του, μπορεί να βρει την άκρη και να μετατρέψει την ΑΕΚ, σε μία από τις καλύτερες ομάδες της Ελλάδας. Χρειάζεται χρόνος, δουλειά και υπομονή, όμως φαίνεται πως υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να συντελέσει η Ένωση, κάτι που στην αρχή της χρονιάς έμοιαζε με θαύμα…να μπει στην πρώτη τριάδα.

Η ΑΕΚ βρίσκεται στου δρόμου τα μισά, μόνο που τον υπόλοιπο δρόμο θα τον διαβεί με τρόπο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που ξεκίνησε. Με παίκτες επιπέδου Ευρωλίγκα, με coach-νικητή, με μεγαλομέτοχο γεμάτο όνειρα και όραμα να επιστρέψει η «Βασίλισσα» στο θρόνο της και τον κόσμο να παραμένει στο πλευρό της, με ακόμα μεγαλύτερη πυγμή και μαχητικότητα.