Τρεις βδομάδες ακριβώς, έχουν περάσει από την ολοκλήρωση της φετινής σεζόν, κι ενώ οι περισσότερες ομάδες τώρα ξεκινούν δειλά-δειλά τον σχεδιασμό τους ενόψει της σεζόν 2016-2017, η ΑΕΚ έχει κινηθεί δυναμικά, ανακοινώνοντας ήδη την απόκτηση τεσσάρων παικτών, ένας εκ των οποίων είναι ο Νίκολα Ιβάνοβιτς.
 
Μετά από δύο σεζόν στη Basket League, η ΑΕΚ καλείται να κάνει το βήμα παραπάνω και μετά την κατάκτηση της 3ης θέσης, να μπει «σφήνα» ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, συμμετέχοντας στους τελικούς του πρωταθλήματος της νέας σεζόν.
 
Ανάμεσα, στα ονόματα των παικτών που θα κληθούν να φέρουν εις πέρας αυτήν την αποστολή συγκαταλέγεται και αυτό του Νίκολα Ιβάνοβιτς, ο οποίος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την ΑΕΚ.
 
Πάμε να δούμε, λοιπόν, το «προφίλ» του νέου άσου της Ένωσης και τι ακριβώς μπορεί να προσφέρει. Ποια είναι τα δυνατά του χαρακτηριστικά και ποιες οι αδυναμίες του;
 
Who is Who
 
Ο Ιβάνοβιτς είναι γκαρντ -καθαρός “1”- κι έχει ύψος 1,90. Κατάγεται από το Μαυροβούνιο και πιο συγκεκριμένα από την Ποντγκόριτσα. Τα πρώτα του βήματα στη μπασκετική του ζωή τα έκανε με την ομάδα της πόλης του (ΚΚ Ποντγκόριτσα), ενώ συνέχισε την καριέρα του στη Μόρναρ.
 
Αν και μόλις 16 ετών τότε, διέπρεψε έχοντας 11.3 πόντους, 3.1 ασίστ και 1.5 κλέψιμο κατά μέσο όρο, γεγονός που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Μπούντουτσνοστ και εν τέλει τη μεταγραφή του στη μεγαλύτερη ομάδα του Μαυροβουνίου. Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στις 12 Φεβρουαρίου του 2012 (αφότου έγινε 18) και παρέμεινε εκεί μέχρι το 2015, κατακτώντας 4 Πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα Μαυροβουνίου.
 
Από εκεί, πήγε στη Σερβία και τη Μέγκα Λεκς, με την οποία στην Αδριατική Λίγκα σε 30.2 λεπτά συμμετοχής είχε 13.4 πόντους μέσο όρο, 5.2 ασίστ και 1.5 κλέψιμο, ενώ κατέκτησε το Κύπελλο Σερβίας με αντίπαλο την Παρτιζάν (85-80), διαδραματίζοντας σπουδαίο ρόλο στην επιτυχία αυτή – 3η θέση στο σερβικό πρωτάθλημα, πίσω από τον πρωταθλητή Ερυθρό Αστέρα και την Παρτιζάν.
 
Δείτε ένα ενδεικτικό scouting report με τα προτερήματα και τις αδυναμίες του:
 
 
Αναμφίβολα, πρόκειται για έναν παίκτη με επιθετικές αρετές, που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην επίθεση απ’ ό,τι στην άμυνα. Αρέσκεται στο να «στήνει» pick ‘n’ roll με τον σέντερ και είτε να τελειώνει με σουτ μετά από ντρίμπλα, είτε να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του. Βέβαια, προτιμά να δημιουργεί καταστάσεις για τον εαυτό του, χωρίς ωστόσο το γεγονός αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να «διαβάσει» την αντίπαλη άμυνα και να βρει την κατάλληλη πάσα για κάποιο εύκολο, ελεύθερο σουτ.
 
Σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι αποτελεί τον παίκτης της τελευταίας στιγμής, του τελευταίου σουτ. Ο Ιβάνοβιτς θέλει να έχει τη μπάλα στα χέρια του στα τελευταία λεπτά και δεν διστάζει να παίρνει τα τελευταία και καθοριστικά σουτ. Με άλλα λόγια, αν και μόλις 22 χρονών, έχει τη… στόφα του ηγέτη, κάτι που φάνηκε περίτρανα από την ανάδειξή του σε MVP του τελικού Κυπέλλου, καθώς και από το αλησμόνητο buzzer beater τρίποντο, πίσω από το κέντρο, κόντρα στην Εθνική Σερβίας, με το οποίο έδωσε μια συγκλονιστική νίκη στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του.
 
 
Τέλος, στα θετικά συγκαταλέγεται ο χαρακτήρας του, καθώς δεν είναι ο παίκτης που θα προκαλέσει προβλήματα εντός της ομάδας, ακόμα κι αν δεν αγωνίζεται αρκετά. Αντιθέτως, το καταλαβαίνει, το αποδέχεται και προσπαθεί να το αλλάξει μέσα από τη σταδιακή βελτίωσή του και σκληρή δουλειά στις προπονήσεις. Κι ίσως αυτό το στοιχείο να είναι το πιο σημαντικό, εάν σκεφτεί κανείς πόσα επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ παικτών και προπονητών τη φετινή σεζόν στην ΑΕΚ και πόσο πολύ ταλαιπώρησαν την ομάδα.
 
 
Από την άλλη, βέβαια, δεν είναι spot shooter, δηλαδή δεν είναι καλός όταν εκτελεί αμέσως μετά από πάσα, όντας στατικός.
 
Επιπλέον, παίζει αρκετά επιθετική άμυνα και πιέζει πολύ τη μπάλα, ωστόσο μερικές φορές χάνει τον έλεγχο και ρισκάρει υπερβολικά για το κλέψιμο, με αποτέλεσμα να «φορτώνεται» γρήγορα με φάουλ.
 
Παράλληλα, παρά το ύψος του (1,90μ.), συχνά «σημαδεύεται» από τις αντίπαλες ομάδες, οι οποίες δίνουν εντολή στα γκαρντ τους να τον ποστάρουν, μιας και υστερεί στο physical game.
 
ivanovic
 
Στα πλην, φυσικά, είναι και η διαφορά δυναμικότητας των πρωταθλημάτων αλλά και των συλλόγων. Αλλιώς είναι να αγωνίζεται κανείς στο σερβικό πρωτάθλημα με τη Μέγκα Λεκς, κι αλλιώς στο ελληνικό, αλλά και στο Eurocup, φορώντας θα τη φανέλα της Ένωσης.
 
Κι εδώ, εγείρεται ακόμη ένας προβληματισμός/ερώτημα: είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις της ΑΕΚ, αν και υπάρχει από πίσω το ελαφρυντικό του νεαρού της ηλικίας. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα δοθεί πίστωση χρόνου στον νεαρό άσο, μέχρις ότου ξεδιπλώσει το ταλέντο του.
 
Τα συν (+)
  • Χαρισματικός επιθετικός
  • Στόφα ηγέτη
  • Αξιόπιστο σουτ (μακρινής ή μέσης απόστασης)
  • Δημιουργία (είτε για τον εαυτό του, είτε για τους συμπαίκτες του)
  • Άψογος χειρισμός μπάλας
  • Πολύ καλή εκτέλεση του Pick ‘n’ Roll
  • Χαρακτήρας
  • Ηλικία (προοπτικές βελτίωσης, δίψα για μεγάλες εμφανίσεις/τίτλους)

Τα πλην (-)

 

  • Άμυνα
  • Απερίσκεπτα φάουλ
  • Physical Game
  • Εμπειρία

Συμπέρασμα

Βάζοντας όλα τα δεδομένα κάτω, η “ζυγαριά” γέρνει στα υπέρ της μεταγραφής του Νίκολα Ιβάνοβιτς στην ΑΕΚ. Πρόκειται για έναν πολύ ταλαντούχο παίκτη, σε σχετικά μικρή ηλικία, ένα επιθετικό υπερόπλο στα χέρια του Γιούρι Ζντοβτς. Ερωτηματικό αποτελεί το εάν θα βελτιωθεί στην άμυνα υπό τις οδηγίες του Σλοβένου τεχνικού, καθώς και το εάν θα μπορέσει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις.

Ο ίδιος ο Ιβάνοβιτς, πάντως, στις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης της Ένωσης, ανέφερε ότι: «Από πολύ μικρός αγωνιζόμουν σε ομάδες που πρωταγωνιστούσαν στα πρωταθλήματά τους και έτσι ξέρω πώς είναι τέτοιου είδους πίεση. Είμαι σίγουρος, ότι θα το χειριστώ σωστά».

Οι οριστικές απαντήσεις θα δοθούν στα παρκέ εντός ολίγων μηνών. Ο καθένας, όμως, ας έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του πως ναι μεν πρόκειται για μια κίνηση για το παρόν, πολλώ δε μάλλον για το μέλλον, εξ ου και το “δέσιμο” του Μαυροβούνιου νεαρού γκαρντ για την επόμενη τριετία…