Η ΑΕΚ είναι πάντα στη καρδιά του Ντράγκαν Σάκοτα. Πέρασε τρεις φορές από τον πάγκο της ομάδας (2001-03, 2014-16, 2017-18, υπηρέτησε την ομάδακι από άλλα πόστα (τεχνικός διευθυντής, υπεύθυνος ακαδημιών). Οδήγησε την ΑΕΚ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2002 και στις κούπες του Κυπέλλου Ελλάδας και του Basketball Champions League το 2018.

Ο νυν προπονητής του Ερυθρού Αστέρα δεν έκρυψε ότι είναι ΑΕΚ και το είπε ξανά αυτό στην συνέντευξη που παραχώρησε στο match programme του σημερινού (5/2) ματς της ΑΕΚ με τη Ανβίλ. Ο Σέρβος μίλησε για τα κιτρινόμαυρα αισθήματά του, ενώ έκανε ειδική μνεία και στον Νίκο Ζήση.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ντράγκαν Σάκοτα στο match programme του ματς ΑΕΚ – Ανβίλ

-Κόουτς, ο Νίκος Ζήσης ήταν να έρθει επί δικής σας τεχνικής ηγεσίας το 2015 στην ΑΕΚ. Σωστά;

«Ναι… Ήταν ένα σχέδιο τότε να φέρουμε τον Νίκο. Έπαιζε στη Φενέρμπαχτσε. Θυμάμαι, ότι προσπαθήσαμε με τον Πρόεδρο, όμως ήταν τότε που η ΑΕΚ έκανε το νέο ξεκίνημα της και ήταν αρκετά δύσκολο. Ο Νίκος είχε προτάσεις από ομάδες Euroleague».

-Είχατε τον Νίκο Ζήση στην ΑΕΚ. Ποια ήταν τα στοιχεία, που είχαν ξεχωρίσει τότε πάνω του και πόσο διαφορετικός είναι σήμερα;

«Τι στα 17 του χρόνια, τι στα 36 του, ο Νίκος είναι το ίδιο ώριμος. Ήξερε τι ήθελε. Πώς να κάνει προπόνηση, πώς να συμπεριφερθεί. Ήταν πάντα συγκεντρωμένος και πάντα εκεί για την ομάδα. Ήταν και είναι ο παίκτης που θέλει κάθε προπονητής στο ρόστερ του».

-Ο Ζήσης θα είχε ακόμη θέση και στην Εθνική Ομάδα;

«Πιστεύω, ότι έχει θέση στην Εθνική. Το θέμα είναι αν ο ίδιος έχει τη διάθεση να το κάνει κι αν το του επιτρέπουν κάποιοι άλλοι παράγοντες, πιο προσωπικοί. Ο Νίκος έχει ζήσει τα πάντα και για να επιστρέψει στην Εθνική θα πρέπει να το έχει ανάγκη ο ίδιος. Η Εθνική σίγουρα έχει ανάγκη παίκτες του επιπέδου του Ζήση».

-Πλέι μέικερ, ή σούτιγκ γκαρντ; Τί ήταν – είναι – τελικά ο Ζήσης;

«Σίγουρα πλέι μέικερ. Όταν ήταν μικρός στη ΧΑΝΘ, μου τον είχε προτείνει ο συγχωρεμένος ο Νίκος Δημητρίου. Ήταν να τον πάρω τότε στον Ηρακλή, αλλά είχε κλείσει στην ΑΕΚ και… ευτυχώς. Πήγε στην ΑΕΚ επί Ίβκοβιτς και την επόμενη χρονιά τον βρήκα εκεί. Θυμάμαι ότι σε ένα Final 4 στη Θεσσαλονίκη, που τον είχα παρακολουθήσει είχε βάλει 8 ή 9 τρίποντα. Θα τον έλεγες σούτινγκ γκαρντ, αλλά το μυαλό του είναι για πλέι μέικερ».

-Προλαβαίνετε να παρακολουθήσετε την πορεία της ΑΕΚ; Πώς την κρίνετε;

«Εννοείται και την παρακολουθώ. Μπορεί να έγιναν κάποιες ξαφνικές αλλαγές στην ΑΕΚ, αλλά οι τρεις στόχοι είναι ανοιχτοί. Μεγαλύτερες ελπίδες υπάρχουν στο Κύπελλο Ελλάδος, όπου η ΑΕΚ θεωρείται δίκαια το φαβορί. Στο BCL τα πράγματα άλλαξαν μετά τη σημαντική νίκη στη Γερμανία. Υπάρχουν ελπίδες να φτάσει πολύ μακριά. Μέχρι το Final 4. Έτσι είχαμε πει και με τον Ηλία (σ.σ Παπαθεοδώρου), όταν ξεκινήσαμε το καλοκαίρι. Χρειάζεται όμως, δουλειά και να συνεχίσει η ομάδα με την ίδια σοβαρότητα».

-Πώς είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις από την επιστροφή σας στην Euroleague;

«Υπάρχει μεγάλη διαφορά με τα υπόλοιπα Πρωταθλήματα, όσο αφορά στην ποιότητα. Στην Euroleague αγωνίζονται πολύ καλοί παίκτες, οι ομάδες είναι ισοδύναμες, τα γήπεδα είναι γεμάτα. Ωστόσο, είναι ένα πολύ κουραστικό Πρωτάθλημα, με τρία ή και τέσσερα ματς μέσα στην εβδομάδα».

-Η ΑΕΚ πάντα στην καρδιά σας, Κόουτς;

«Εγώ είμαι ΑΕΚ… Αυτό δεν αλλάζει. Εννοείται, ότι πριν φύγω, μίλησα με τον Πρόεδρο. Η ΑΕΚ είναι μέσα στην καρδιά μου και μιλάω καθημερινά με τους ανθρώπους της ομάδας».