Η ΑΕΚ, πριν από λίγες μέρες, αποφάσισε να συμπληρώσει τη ρακέτα της, με την απόκτηση του Ντάνιελ Όρτον. Ο Ντράγκαν Σάκοτα και το τεχνικό του επιτελείο, έχουν την πεποίθηση ότι ο Αμερικανός σέντερ θα δημιουργήσει ένα δυνατό δίδυμο με τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, εν όψει της προσεχούς σεζόν που θα βρει την Ένωση και στο Eurocup, με ακόμη πιο υψηλούς στόχους ασφαλώς για το ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο 25χρονος παίκτης, βρίσκει μπροστά του άλλη μία ευκαιρία να «αναγεννηθεί», όσον αφορά την καριέρα του, η οποία δεν ήταν μέχρι σήμερα και η… πλέον ειρηνική. Μετά την φοίτησή του στο Λύκειο Bishop McGuinness High School της Οκλαχόμα, βρέθηκε στο κολλέγιο του Κεντάκι, αγωνιζόμενος με τους Wildcats μόλις για έναν χρόνο. Κι αυτό, γιατί αμέσως δήλωσε συμμετοχή στα ντραφτ του ΝΒΑ, επιλεχθείς το 2010 στο νούμερο 29, από τους Ορλάντο Μάτζικ. Στο Summer League, δεν κατάφερε να πείσει για τις ικανότητές του, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην back up list τους. Στην πρώτη του επαγγελματική σεζόν, αγωνίστηκε στην αναπτυξιακή λίγκα με τους New Mexico Thunderbirds.

Το 2011-2012, οι Μάτζικ του έδωσαν τη δυνατότητα να παίξει, αλλά και πάλι δεν τα κατάφερε στους 20 αγώνες όπου έλαβε συμμετοχή. Γι’ αυτό και ολοκλήρωσε τη σεζόν στους Tulsa 76ers και ξανά στην D-League. Η επιστροφή στην πατρίδα του, αργότερα, τον έφερε στον Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, αλλά και πάλι δεν τα κατάφερε αγωνιζόμενος μόλις για 13 ματς, με 2.5 πόντους και δύο ριμπάουντ ανά αγώνα. Έψαξε την νέα ευκαιρία του στην Φιλαδέλφια με τους 76ερς, παρότι στην pre-season είχε παίξει με τους Θάντερ. Τελικά, όμως, η ομάδα αυτή θα ήταν και η τελευταία του στο ΝΒΑ, καθώς σε 22 αγώνες είχε 3 πόντους και 2.8 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Τελείωσε τη σεζόν στην D-League με τους Maine Red Claws, σημειώνοντας μία θετική παρουσία.

Με την απομάκρυνσή του από το ΝΒΑ, όμως, άρχισαν και οι… καυγάδες του. Αφού έπαιξε στο Summer League με τους Ουίζαρντς, βρέθηκε στην Κίνα αρχικά για λογαριασμό των Shanxi Zhongyu μεν, υπογράφοντας στους Sichuan Blue Wales δε. Σε 15 αγώνες, μπορεί να είχε καλές επιδόσεις, με 14.3 πόντους, 9.5 ριμπάουντ και 1.6 μπλοκ ανά ματς, αλλά είχε και αρκετές «μάχες». Η πιο σκληρή, σίγουρα, ήταν αυτή με τον Κινέζο διεθνή Λιου Γουέι, προκαλώντας στο ματς με την Tianjin μία τρομερή σύρραξη.

orton-vs-wei

Και αυτό ήταν… απλώς η αρχή. Η επόμενη χρονιά τον βρήκε στις Φιλιππίνες και τους Purefoods Star Hotshots, αλλά παρά τα πρώτα τρία εξαιρετικά του ματς, με σύνολο 45 πόντων, 38 ριμπάουντ και 10 τάπες, έφυγε με… αστραπιαίες διαδικασίες από την χώρα! Το πρόβλημα, όπως γίνεται κατανοητό, δεν ήταν οι επιδόσεις του στο παρκέ. Ήταν, όμως, οι δηλώσεις του για τον διάσημο μποξέρ, Μάνι Πακιάο, τον οποίο αποκάλεσε «ανέκδοτο», σχετικά με τις μπασκετικές του ικανότητες. Επειδή, όμως, ο τελευταίος, είναι «σύμβολο» για τις Φιλιππίνες, τέτοιες δηλώσεις δε θα μπορούσαν να γίνουν ανεκτές, με αποτέλεσμα ο Όρτον να αποχωρήσει άμεσα. Σε ύστερες δηλώσεις του στο Newsok.com, είχε πει τα εξής για το περιστατικό: «Ξέρω ποιος είναι ο Μάνι Πακιάο και τι σημαίνει για την χώρα του. Δεν φανταζόμουν, όμως, ότι η τιμωρία μου θα ήταν τέτοια, επειδή απλά είπα την αλήθεια, εκφράζοντας παράλληλα την άποψή μου. Επομένως, φαντάζομαι ότι αυτή είναι μία κατάσταση, στην οποία πρέπει να κρατήσεις το στόμα σου κλειστό».

Κάπως έτσι, επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ολοκληρώσει τη σεζόν στους Grand Rapids Drive. Τώρα, όμως, βρίσκει τη δυνατότητα να κάνει μία… καινούργια αρχή, σε ένα σύλλογο με πάντοτε μεγάλες φιλοδοξίες. Το περιβάλλον, συνεπώς, είναι κατάλληλο για να δείξει επιτέλους τον καλο του αγωνιστικό εαυτό, θυμίζοντας τον παίκτη με τις προοπτικές που έφυγε από το κολλέγιο για το ΝΒΑ, μόλις ύστερα από έναν χρόνο φοίτησης. Όλοι στην ΑΕΚ, σίγουρα θα περιμένουν αυτό το πρόσωπο του Ντάνιελ Όρτον, σε μία υπόθεση-«στοίχημα» για όλες τις πλευρές, το οποίο αν βγει επιτυχημένο θα τις οφελήσει πολλαπλά.

Πηγή: Vasilissa.blogspot.gr