Όπως σας είχε ενημερώσει ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης (22/3) το basketblog.gr, o Curro Segura θα είναι ο αντικαταστάτης του Στέφανου Δέδα, ο οποίος αποχώρησε σήμερα για την CSKA Moscow και τη θέση του βοηθού στο πλευρό του συμπατριώτη τού Δημήτρη Ιτούδη, στην άκρη του πάγκου της ΑΕΚ -σε μια κίνηση που, φαινομενικά τουλάχιστον, χαρίζει μια κάποια νηνεμία στο σύνολο της Ένωσης, με την έφεση των δύο τεχνικών τόσο στο επιθετικό κομμάτι όσο και στα χαμηλά σχήματα να μην επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό τις συνήθειες των παικτών της ομάδας.

Κανείς δε μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τι μπορεί να αποφέρει η εποχή του έμπειρου προπονητή στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο.
Κανείς δε μπορεί να κρίνει ως θετική ή αρνητική τη θητεία του Στέφανου Δέδα, με τον αποκλεισμό από την Ευρώπη και το μέτριο εν Ελλάδι ρεκόρ να μην αντικατοπτρίζουν σε κανένα βαθμό το άμεσο μέλλον και τους στόχους που ήθελε/ μπορούσε να χαρίσει στην Ένωση.
Ωστόσο, κανέναν δεν έβλαψε μια πρώτη ματιά στα δεδομένα…

1) Τόπος στα νιάτα

Η ηλικία μπορεί να είναι απλά ένας αριθμός στα περισσότερα πράγματα στον κόσμο μας, αλλά η αλήθεια είναι -αν και υπάρχουν φυσικά ορισμένες εξαιρέσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ– πως στον αθλητισμό και δη στο μπάσκετ παίζει καθοριστικό ρόλο όχι φυσικά για την ικανότητα ή το know how επί του παρκέ αλλά στην εν γένει αθλητικότητα/ αλτικότητα/ ταχύτητα, στοιχεία πολύ χρήσιμα σε ένα σπορ που πλέον δεν αρκείται στους «μπασκετμπολίστες» αλλά χρειάζεται και «αθλητές».

Οι περιπτώσεις πολλές, ειδικά στο ΝΒΑ οι παίκτες που αν και δεν είναι τόσο ικανοί δεξιοτεχνικά έχουν ρόλο ενεργό σε ομάδες που πρωταγωνιστούν εξαιτίας του εν γένει πακέτου που αναφέρθηκε.
Στην Ελλάδα βέβαια, είμαστε πολλά βήματα πίσω σε αυτό το κομμάτι, με την εν γένει απροθυμία των τελευταίων γενεών να χτίσουν το κορμί τους όπως αρμόζει στο ταλέντο τους και την ταυτόχρονα αγνόηση αρκετών prospects υπό το πρίσμα του «θέλω να κερδίσω τώρα και όχι αύριο» να παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Ο Segura, όντας ένας γόνος της ισπανικής σχόλης, η οποία τόσο μπασκετικά (Laso) όσο και ποδοσφαιρικά (Munoz, Valverde) φροντίζει να μας δείχνει αφενός πώς μπορεί να συνδυαστεί ο πρωταθλητισμός με τις ελευθερίες σε έφηβους-νεαρούς και αφετέρου πως και να μην πάρει η ομάδα μας φέτος το πρωτάθλημα δεν χάθηκε και ο κόσμος.

Πρόσφατο παράδειγμα η Real Madrid του Pablo Laso που πέρυσι, αν και είδε το ΝΒΑ να της αρπάζει Campazzo και Deck μεσούσης της σεζόν, αν και ο βασικός κορμός των εμπειρότερων παικτών της έχει κάνει εδώ και καιρό βήματα προς τα πίσω, αν και δεν είχε πολλές ελπίδες, κατάφερε να επιστρέψει στηριζόμενη (και) στους Garuba, Alocen, Vukcevic κλπ να γυρίσει από το 0-2 κόντρα στη μετέπειτα πρωταθλήτρια Efes Anadolu και εν τέλει να λυγίσει δύσκολα στο Game 5 της προημιτελικής αυτής σειράς της EuroLeague.
Λίγο αργότερα, θα έχανε και το πρωτάθλημα Ισπανίας.
Φέτος, αν και μετράει 4 σερί ήττες από το αντίπαλο δέος της Barcelona, παραμένει ψηλά εγχώρια και ευρωπαϊκά και φαντάζει ως ένα εκ των φαβορί για τα εν λόγω τρόπαια ακόμα και αν δεν έχει προχωρήσει και σε μεταγραφικές «βόμβες».

Ο Segura λοιπόν, με τον στόχο της παραμονής να τον βαραίνει ήδη από την υπογραφή του στη Νίκαια, πήρε την απόφαση να δώσει τόπο στα νιάτα και να χτίσει κάτι το ελπιδοφόρο -χωρίς φυσικά να αμελεί την υπόθεση σωτηρίας στη Basket League.
Κάθε άλλο μάλιστα, με τον Ιωνικό να παρουσιάζεται εξαιρετικά δραστήριος και να εκκινεί τη σεζόν με ρεκόρ της τάξης του 3-5 στα πρώτα 8 παιχνίδια, με τις τρεις εξ αυτών να κρίνονται από τους 6 μέχρι τους 8 πόντους -μια επίδοση όχι απαραίτητα winnable αλλά καρποφόρα για τη συνέχεια.

Μέχρι και την πρόσφατη εύκολη ήττα από την ΑΕΚ, έχοντας όμως μεσολαβήσει ένα διάστημα όπου είχαν αποχωρήσει παίκτες βαρόμετρα της μέχρι πρότινος πορείας σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο πρώην τεχνικός της ACB στηριζόταν κυρίως σε αυτούς τους παίκτες στο πρωτάθλημα.

  • Eugene German: 409/ 24 ετών
  • Κωστής Γόντικας: 403/ 27 ετών
  • Muhaymin Mustafa: 366/ 23 ετών
  • Νίκος Χουγκάζ: 330/ 21 ετών
  • Ιωσήφ Κολοβέρος: 323/ 19 ετών

Μια συγκυρία δηλαδή της τάξης των 1831 λεπτών αλλά και των 23 ετών κατά μέσο όρο -με τον μεγαλύτερο όλων Γόντικα να μην παίζει φυσικά ως 27χρονος, με το πέρασμά του από το κολεγιακό μπάσκετ προ ετών να τον καθιστά άτυπα ως ένα prospect του ελληνικού μπάσκετ, με τον πάλαι ποτέ «ψηλό» των Παναθηναϊκού και ΑΕΚ να κερδίζει πριν μερικές εβδομάδες και την κλήση στην Εθνική ομάδα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στην Τουρκία.

Συνολικά, αυτή η πεντάδα μετράει μέχρι στιγμής 743 πόντους, 301 ριμπάουντ, 98 ασίστ αλλά και 55 κλεψίματα, με τον νεότερο όλων, τον Κολοβέρο, να αρπάζει την ευκαιρία από τα μαλλιά και στην πρώτη του ουσιαστικά σημαντική πορεία στην κορυφαία ελληνική κατηγορία να γράφει 10 πόντους, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 κλέψιμο, την ίδια στιγμή που διαθέτει το 4ο καλύτερο Offensive Rating με 104 πόντους ανά 100 κατοχές, το κορυφαίο Defensive Rating με 107 πόντους ανά 100 κατοχές αλλά και το καλύτερο Net Rating με -3!

2) Τέμπο

Η ΑΕΚ είναι μια από τις ομάδες που λατρεύει το παιχνίδι από μακρινή απόσταση, με τα 28 τρίποντα ανά βραδιά (2η καλύτερη επίδοση στη λίγκα) να μιλούν από μόνα τους -με σουτέρ όπως ο Rautins στην περιφέρεια αλλά και όπως ο Hummer από τις θέσεις των «ψηλών» να εκτοξεύουν το range της.
Ωστόσο, από αυτά τα 28, η Ένωση ευστοχεί μόλις στα 9, σε μια επίδοση που ποσοστιαία μεταφράζεται με 32%, ήτοι την 4η χειρότερη επίδοση στο πρωτάθλημα.

Ο Ιωνικός, από την άλλη μεριά, με εξαίρεση μερικές μονάδες και το spacing που χάριζε ο Χουγκάζ από την frontline δεν ήταν καν κοντά στο επίπεδο επιλογών της ΑΕΚ.
Παρόλα αυτά, είναι 6ος σε απόπειρες από την περίμετρο (27 κατά μέσο όρο) αλλά και 11ος σε ευστοχία (31%).

Ουσιαστικά, αν πρέπει να συμπεράνουμε κάτι από αυτούς τους αριθμούς αυτό θα ήταν η πρόθεση δύο σύγχρονων προπονητών να ρυθμίσουν τις αρμάδες τους με βάση το πλέον μαθηματικό σουτ στο μπάσκετ, το τρίποντο, με τον μεν Segura να θέλει αλλά να μη μπορεί και τον δε Δέδα να απέχει μερικά μόλις βήματα από την καθιέρωση των «κιτρινόμαυρων» ως μια εκ των καλύτερων ευρωπαϊκών -τουλάχιστον από άποψη tendency- συλλόγων στη Γηραιά Ήπειρο.

Και ο Segura, αν όχι από φέτος, θα μπορούσε δυνητικά να την οδηγήσει σε αυτόν τον στόχο.

Απόρροια των νιάτων είναι η αθλητικότητα, όπως άλλωστε αναφέρθηκε.
Απόρροια της αθλητικότητας είναι το υψηλό τέμπο, με μορφές όπως το run n gun να ταιριάζουν περισσότερο σε ένα σύνολο με χαμηλούς δείκτες ηλικίας παρά σε ένα όπου δεσπόζουν περισσότεροι βετεράνοι.

Ο Ιωνικός λοιπόν, διαθέτει το 4ο υψηλότερο pace στη Basket League (73), ενώ η ΑΕΚ το 7ο (72).
Ο υψηλός ρυθμός σημαίνει περισσότερες κατοχές, οι περισσότερες κατοχές σημαίνουν περισσότερες επιθέσεις, οι περισσότερες επιθέσεις σημαίνουν περισσότερους πόντους.

Έτσι, όταν τα 28 επιχειρούμενα τρίποντα γίνουν 30, τα 9 εύστοχα κάλλιστα θα αυξηθούν, κάτι που θα χάριζε στην εκάστοτε ομάδα μια αξιοζήλευτη επιθετική δυναμική, την οποία δε θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι πιο πολλοί αντίπαλοί της.

Ειδικότερα από τη στιγμή που ο Segura θα έχει στη διάθεσή του μοτίβα που είχε και στην προηγούμενη ομάδα του {«ψηλό» σουτέρ (Κουζέλογλου, Hummer), καλούς spot up σουτέρ (Rautins, Κουζέλογλου, Hummer, Κόνιαρη, Παππά), ικανούς ball handlers που θα τραβούν πάνω τους την αντίπαλη άμυνα (Colom, Langford, Παππά, Angola)}, θα πρέπει να περιμένουμε μια fun to watch στο μέσο μάτι ΑΕΚ που θα σκοράρει αλλά και θα δέχεται πολλούς πόντους -σε πρώτη τουλάχιστον φάση.

 

3) Τι θα βρει μπροστά του

Με το που πατήσει το πόδι του στις εγκαταστάσεις της νέας του ομάδας -σε ένα γενικότερο πλαίσιο αφού πολλοί είναι τραυματίες-, ο Ισπανός head coach θα συναντήσει:

  • 6 30άρηδες που θέλουν χρόνο συμμετοχής (Colom, Langford, Παππάς, Rautins, Hummer, Griffin)
  • 5 κάτω των 30 που θέλουν χρόνo συμμετοχής (Κουζέλογλου, Πετρόπουλο, Φλιώνη, Κόνιαρη, Angola).

Αυτή η συγκυρία φυσικά δεν έχει καμία σχέση με αυτό που κατάφερε να χτίσει στη Νίκαια.
Ωστόσο, διαθέτει σημαντικά γρανάζια για να χτίσει κάτι -έστω μέχρι το καλοκαίρι-, τα οποία, όπως αναφέρθηκε, θα αφορούν κυρίως το επιθετικό κομμάτι αλλά και τον εν γένει εκσυγχρονισμό με τα κανονικά/ χαμηλά σχήματα με τους Κουζέλογλου και Hummer στο 5, εξέλιξη που θα έδινε και ένα μπόνους στην ευελιξία της άμυνας.

Σίγουρα όμως, δεν είναι αυτό που ιδεατά θα ήθελε ηλικιακά.
Λειτουργικά όμως, στο πρόσωπο του Κολοβέρου βρίσκει τον floor general Colom (αναβάθμιση), στο πρόσωπο του German βρίσκει τον Angola (αναβάθμιση), στο πρόσωπο του Χουγκάζ βρίσκει τον Κουζέλογλου (σίγουρα πιο σταθερός και έμπειρος παίκτης), στο πρόσωπο του Γόντικα πιθανότατα τον Griffin.
Σε αυτήν την εξίσωση θα προστεθούν κι’ άλλες σημαντικές φιγούρες, που θα κάνουν την ΑΕΚ μια πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα για να μην αλλάξει κάποιος κανάλι όταν θα την πετύχει έστω και τυχαία.

Μπορεί να μην έρθουν τα αποτελέσματα, μπορεί οι φίλαθλοι να δυσανασχετήσουν άμεσα, αλλά κακά τα ψέματα η χρόνια δεν θα επέφερε κάτι έτσι κι’ αλλιώς.

Ο Δέδας κοιτούσε το μέλλον.
Ο Segura το κοιτάει εδώ και καιρό.
Η ΑΕΚ;