Η ΑΕΚ έχασε από τα χέρια της, μια σπουδαία ευκαιρία να μειώσει την ημιτελική σειρά με τον Ολυμπιακό, με την ήττα στο τέλος να αποδεικνύεται οδυνηρή. Παρότι ανώτερη για 30 λεπτά, οι Πειραιώτες ήταν εκείνοι που θα «χαμογελούσαν» και μάλιστα επιστρέφοντας από διαφορά 17 πόντων, αφού το σκορ είχε φτάσει στο 50-33 κοντά στα μέσα της τρίτης περιόδου. Έκτοτε, ακολούθησε ένα επιμέρους σκορ 25-56 και το «ροζ φύλλο» κατέληξε στους «ερυθρολεύκους», χάρη στο τελικό 75-89.

Αυτό το «μπλακ-άουτ», πάντως, δεν είναι το μοναδικό που έχει υποστεί η Ένωση την φετινή αγωνιστική περίοδο, στην εποχή του Γιούρι Ζντοβτς. Πρόσφατα κιόλας, κόντεψε να απωλέσει μια ολόκληρη σειρά από τον ΠΑΟΚ, όταν και πάλι στο ΟΑΚΑ, ο «Δικέφαλος του Βορρά» είδε το ταμπλό να δείχνει -17 για τον ίδιο (35-18 στο 15′), αλλά τελικά ήταν εκείνος που θα πανηγύριζε το «μπρέικ» της εν λόγω ημιτελικής σειράς, στέλνοντάς τη στην Πυλαία με το 78-83. Η ΑΕΚ βέβαια, δεν τα παράτησε και μπήκε «λυσσασμένη» στη Θεσσαλονίκη να δώσει τη δική της απάντηση. Και ήταν «ηχηρή», καθώς στη Θεσσαλονίκη την «κυνηγούσαν» ήδη αρκετά «φαντάσματα».

Εκτός των δύο ηττών από τον Άρη, που της στέρησαν σε σημαντικό βαθμό την τρίτη θέση, είχε ηττηθεί και από τον ΠΑΟΚ στην κανονική περίοδο. Η απώλεια αυτή, είχε έρθει αφού είχε υπέρ της προβάδισμα 24 ολόκληρων πόντων, προηγούμενη ξανά στα μέσα της δεύτερης περιόδου με 15-39. Οι παίκτες του Σούλη Μαρκόπουλου έκαναν την ολική επαναφορά με επιμέρους 64-36 μέχρι το τέλος, παίρνοντας τότε «ανάσα» στη «μάχη» για την είσοδο στην πρώτη πεντάδα.

Είναι άξιο απορίας, το πώς ένα σύνολο με τη (δεδομένη) αξία αυτού της ΑΕΚ… καταφέρνει επί της ουσίας να πραγματοποιεί τόσο μεγάλα κενά διαστήματα, ώστε να χάνει ένα τόσο ισχυρό προβάδισμα και, εν τέλει, τον αγώνα ολόκληρο. Η τρίτη ήταν και «φαρμακερή», καθώς έχασε την ευκαιρία να πιστέψει, πως μπορούσε να κοιτάξει στα μάτια τον Ολυμπιακό, έχοντας περάσει πια από την εποχή της «αναγέννησης», σε αυτήν της επιδίωξης να «τρυπώσει» ανάμεσα στους δύο «αιωνίους».