Μετά από μια περιπέτεια τριών ετών σε Α2 και Β’ Εθνική η ΑΕΚ κατάφερε να επανέλθει στην Basket League, αλλά από τότε δεν δείχνει να βρίσκει ηρεμία, έχοντας αλλάξει ένα σωρό παίκτες, και τρεις προπονητές.

Το basketblog.gr ακτινογραφεί τις αλλαγές που έγιναν αυτά τα δυο χρόνια, και πως πορεύεται πλέον η Ένωση, που μετά την φυγή του Μάλκολμ Άρμστεντ αναζητεί και πάλι ξένο ή ξένους παίκτες!!!

Ξεκινώντας η χρονιά το 2014-15 η ΑΕΚ ξεκίνησε με προπονητή τον Βαγγέλη Ζιάγκο, και παίκτες τους Ντούσαν Σάκοτα, Ζήση Σαρικόπουλο, Νώντα Παπαντωνίου, Μιχάλη Πολυτάρχου, Γιώργο Τσιάκο, Στάθη Παπαδιονυσίου, Γιάννη Αθηναίου (ήρθε λίγο αργότερα), Λεωνίδα Κασελάκη, Γιώργο Μπούτρη και Μιχάλη Καμπερίδη από Έλληνες, και από ξένους τους Μίλαν Μιλόσεβιτς, Ντέιβιντ Κάιλς, Βερόν Γκούντριτζ, Γκάρετ Ουίλιαμσον, Κασμιρ Ράιτ και Στέφαν Νίκολιτς.

Μόλις 15 μήνες μετά συνεχίζουν μόλις οι Ντούσαν Σάκοτα, Ζήσης Σαρικόπουλος και Νώντας Παπαντωνίου από τους Έλληνες, ενώ από τους ξένους παίκτες «επιβίωσε» ο Βόσνιος πάουερ φόργουορντ, Μίλαν Μιλόσεβιτς.

Έτσι τον Νοέμβριο του 2014, και μετά το τέλος της συνεργασίας με τον Βαγγέλη Ζιάγκο, που έφερε την ομάδα από την Β’ Εθνική στην Α1, ανέλαβε την ΑΕΚ ο Ντράγκαν Σάκοτα, ο οποίος προχώρησε σε μια σειρά από αλλαγές. Οι Ντέιβιντ Κάιλς, Βερόν Γκούντριτζ, Κασμιρ Ράιτ και Στέφαν Νίκολιτς (είχε αγωνιστεί και στην Α2), δεν πρόλαβαν να καταλάβουν καλά καλά τι σημαίνει να αγωνίζεται στην ΑΕΚ, και αντικαταστάθηκαν από τους Τόμας Ντελινικαϊτις (τον έφερε παρέα με τον Ίνγκλις ο Ζιάγκος), Ποπς Μενσά-Μπονσού, Κάρλ Ίνγκλις και Μαλίκ Χέρστον, ενώ τελευταία πινελιά ήταν η προσθήκη του Σκότι Ουιλμπεκιν, με τον Γκάρετ Ουίλιαμσον να έχει αποχωρήσει μετά από 17 αγωνιστικές. Συνολικά στην περσινή ΑΕΚ αγωνίστηκαν 21 παίκτες.

Με την Ένωση της φετινής περιόδου να αγωνίζεται στο Eurocup, ο Μάκης Αγγελόπουλος σε συνεργασία με τον Ντράγκαν Σάκοτα προχώρησε σε αναμόρφωση του ρόστερ, κάνοντας το μεγάλο «μπαμ» με την απόκτηση του Λουκά Μαυροκεφαλίδη που ήταν μέλος τη περσινής πεντάδας του πρωταθλήματος με την φανέλα του Παναθηναϊκόυμ κρατώντας τον Μαλίκ Χέρστον και κλείνοντας νωρίς τον Μαρκ Κάρτερ από τον ΠΑΟΚ. Στην συνέχεια ήρθαν οι Δημήτρης Κατσίβελης, Γιάννης Καλαμπόκης, Νικόλαος Καμαριανός, Δημήτρης Μωραϊτής, Κρις Ουόρεν, Φίλιπ Σκράμπ, Έντιν Άτιτς, Γιώργος Τσαλμπούρης, Νικόλας Παύλος και Ντάνιελ Όρτον. 

Ο τελευταίος (Ντάνιελ Όρτον), που προοριζόταν και ως βασικός σέντερ, δεν μπόρεσε να στεριώσει λόγω πειθαρχικού προβλήματος, ενώ το ίδιο έγινε και με τον Νίκο Δίπλαρο και το γνωστό σήριαλ με τις δηλώσεις του. Την θέση του Όρτον πήρε ο Όου Ντι Ανοσίκε ο οποίος αγωνίστηκε για μόλις τέσσερα παιχνίδια με τον «Δικέφαλο Αετό» στο στήθος στην Α1 σε πέντε στην Ευρώπη και ένα στο Κύπελλο Ελλάδας, για να αποκτηθεί ενδιάμεσα ο Δημήτρης Μαυροειδής που είχε ξεκινήσει την σεζόν στην Κηφισιά. Με την ΑΕΚ να έχει ένα εξαιρετικό σερί σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο Ντράγκαν Σάκοτα αποφάσισε να αποκτήσει τους Ντι Τζέι Κούπερ σε μια πολύ ποιοτική μεταγραφή και Μάλκολμ Άρμστεντ, οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα να αγωνιστούν στο Eurocup, προερχόμενοι από Κράσνι και Άβτοντορ αντίστοιχα. Η μεταγραφή του Μάλκολμ Άρμστεντ μπήκε αρχικά στον πάγο, στην συνέχεια ανακοινώθηκε, και πλέον μετά από τρεις συμμετοχές αποχώρησε από την Ελλάδα. Το παράδοξο στις δυο περιπτώσεις ήταν ότι και οι δυο παίκτες ήταν ισοϋψείς (1,83), γεγονός που αυτόματα μιλούσε για ίδιους παίκτες, ενώ λίγο έλειψε ο Κούπερ να αποχωρήσει λόγω πειθαρχικού παραπτώματος! 

Ο Ντράγκαν Σάκοτα, από του οποίου το πλευρό είχε αποχωρήσει μέσα σε αρνητικό κλίμα ο Άγγελος Κορωνίος, είχε προσθέσει στο τεχνικό τιμ τον Σωτήρη Μανωλόπουλο, με μεγάλη θητεία και επιτυχίες στον Παναθηναϊκό, ενώ αποφάσισε να «απαλλαχθεί» και από τον βραχύσωμο Ουόρεν (7,1 πόντους σε 7 παιχνίδια στην Α1 και 7,7 πόντους σε ισάριθμα παιχνίδια στην Ευρώπη), αφήνοντας την Ένωση χωρίς βασικό πόιντ γκαρντ την στιγμή που η ομάδα του έμπαινε στην τελική ευθεία στο Eurocup, με αποτέλεσμα να έρθει ο αποκλεισμός, την στιγμή που ο ομογενής Παύλος είχε« δοθεί δανεικός στον Δούκα, και ο Καναδός διεθνής γκαρντ Σκράμπ έβλεπε τα παιχνίδια ως θεατής, και χωρίς να πληρώνει εισιτήριο, με την εισήγηση να λέει ότι σύντομα θα δοθεί δανεικός.

Έτσι, πριν λίγες ημέρες, και μετά τον αποκλεισμό από την Ευρώπη, αποχώρησε και ο Σάκοτα, ο οποίος έγινε τζένεραλ μάνατζερ, και στην θέση του ήρθε ο Γιούρι Ζντόβτς, για τον οποίο πλήρωσε ρήτρα αποδέσμευσης η ΑΕΚ στην Γκαζιάντεμπ, με τον Άρμστεντ να αποχωρεί σήμερα (25/12) όπως σας αναφέραμε πιο πάνω, και πλέον η «Βασίλισσα» να ψάχνει για παίκτες…σε μια άνευ προηγουμένων ανακατάταξη ρόστερ που έχουμε δει σε ομάδα!