Όταν γίνεται λόγους για τους πιο «αληθινούς» playmakers των ευρωπαϊκών πλην EuroLeague πρωταθλημάτων, το όνομα του Quino Colom ίσως να μην ερχόταν πρώτο στο νου.
Ίσως ούτε δεύτερο ή τρίτο.

Αλλά θα ερχόταν.

Και δικαίως, με τον Ισπανό PG να είναι ένας εξαιρετικός floor general ακόμα και όταν η μπάλα δεν είναι στα χέρια του, κατευθύνοντας άπαντες στο παρκέ και λειτουργώντας κάτι σαν εντός των τεσσάρων γραμμών προπονητής.

Μπορεί να… σνομπαρίστηκε για ακόμα μια free agency από τις ομάδες της EuroLeague, παρά το γεγονός πως μοίραζε περίπου 3 ασίστ σε 16 λεπτά σε δυο συνεχόμενες παρουσίες στη διοργάνωση –ανάμεσά τους και ο Παναθηναϊκός, που μόλις χθες (10/10) κινήθηκε για να καλύψει το κενό στο 1– αλλά φαίνεται πως βρήκε λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 33 τη δική του Ιθάκη στην Ελλάδα και την ΑΕΚ -όντας μια άκρως αξιόπιστη επιλογή νηνεμίας και ουσίας στο σύγχρονο και stretching παιχνίδι του Δέδα.

 

 

Αυτή τη στιγμή, μετά από 3 μόλις παιχνίδια σε Basket League και BCL και ακόμα 2 στο Super Cup της Πάτρας, τα δείγματα του πρώην παίκτη του Ερυθρού Αστέρα είναι πέρα για πέρα θετικά, αφού αποτελεί μια τρομερά ποιοτική all around λύση για την Ένωση, ακόμα και αν η μπίλια δεν έχει καθίσει ακόμα στο επιθυμητό αποτέλεσμα των συνεχόμενων νικών.

Συνολικά, μετράει 11 πόντους, 6 ριμπάουντ και 7 ασίστ, την ίδια στιγμή που εκτελεί με 44% σε 9 μόλις απόπειρες εντός πεδιάς σε 29 λεπτά συμμετοχής.
Σε μια πιο βαθιά ανάλυση, ο Colom έχει μεν τεράστιο USG% (20.5%), αλλά είναι πιστός στον ρόλο του δε, εκτελώντας συνολικά μόλις 10.5 επιθέσεις ανά βραδιά (9 σουτ + 1.5 ταξίδι στις βολές) και μοιράζοντας αρκετά λίγες ασίστ σε σχέση με τις πάσες που δωρίζει στους συμπαίκτες του (7), ενώ ταυτόχρονα έχει μάλλον μέτρια αναλογία λαθών με 3 ανά παιχνίδι.

Ακόμα ένα στατιστικό που αναδεικνύει την αξία του στην κάλυψη της δημιουργικής ένωσης της ΑΕΚ δεν είναι άλλο από το γεγονός πως ευθύνεται μόνος του για τις 13 από τις 37 τελικές πάσες της ομάδας του -σε μια επίδοση που ποσοστιαία μεταφράζεται με 35% των εν γένει τελικών πάσών- ενώ όταν δεν αγωνίζεται αυτός, η ομάδα του μοιράζει 8 ασίστ σε 11 λεπτά (κατά προσέγγιση των bench stats)!
Όταν αγωνίζεται όμως, εκείνος μοιράζει το 70% των συνολικών ασίστ (κατά προσέγγιση των starters stats)!

 

 

 

Ναι, δεν είναι τόσο ικανός σουτέρ σε τρίποντα και βολές (27% και 63%) σε 8 τέτοια σουτ ανά αγώνα.
Αλλά ο Ισπανός είναι ο παίκτης για όλες τις αθόρυβες στατιστικά δουλειές.

Μπορεί να σετάρει απίθανα το ορισμένες φορές άγαρμπο και ορμητικό παιχνίδι της ΑΕΚ.
Μπορεί να ταϊσει ιδανικά τόσο την περίμετρο όσο και cuts/ miss matches.
Μπορεί να κατεβάζει ριμπάουντ με συνέπεια forward -όσο και αν είναι ακόμα αρχή και οι αριθμοί του θα πέσουν.

Όλα αυτά χάρις την ευφυία που τον διακρίνει από τα χρόνια του στην ACB και το EuroCup, χάρις την αίσθηση του χώρου, χάρις το know how μετά από περίπου 500 παιχνίδια του ανά τη Γηραιά Ήπειρο.
Και δίκαια είναι ο MVP της 2ης αγωνιστικής της Basket League μετά την all around του εμφάνιση κόντρα στη Λάρισα, όπου άγγιξε το triple double.

Τα αναλυτικά του νούμερα:

Ασίστ:

-21 ασίστ σε 3 ματς σε Basket League και BCL
-10 ασίστ σε 2 στο Super Cup

Ριμπάουντ:

-14 ριμπάουντ σε 3 ματς σε Basket League και BCL
-9 ριμπάουντ στο Super Cup

Πόντοι:

-31 πόντοι σε 3 ματς σε Basket League και BCL
-21 πόντοι στο Super Cup