Δεν ξέρουμε αν ο Γιόνας Ματσιούλις έχει σε περίοπτη στο σπίτι του ένα τεράστιο κάδρο που γράφει με μεγάλα γράμματα: «Never give up». Ξέρουμε όμως, ότι έκανε πράξη στην μπασκετική ζωή του αυτές τις τρεις λέξεις, που είναι μικρές, αλλά δείχνουν το μεγαλείο της δύναμης της θέλησης. Ο νέος ξένος της ΑΕΚ δεν τα παράτησε ποτέ, δεν σήκωσε ποτέ λευκή πετσέτα και έδειξε ότι η εσωτερική δύναμη και το πάθος του νίκησαν κάθε εμπόδιο. Και η αλήθεια είναι ότι το εμπόδιο που ορθώθηκε μπροστά του ήταν αληθινό βουνό.

Το μεγάλο χτύπημα της μοίρας

Η καριέρα μου έμοιαζε με όνειρο μέχρι το 2011, που η μοίρα αποφάσισε να τον χτυπήσει με σφοδρότητα. Ηταν στέλεχος της Εθνικής Λιθουανίας, ήταν ένας από τους σπουδαίος παίκτες της χώρας. Είχε κάνει την μεγάλη μεταγραφή για την Αρμάνι. Εκείνη την χρονιά όμως, δέχτηκε το μεγάλο χτύπημα από έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό και το όνειρο έγινε εφιάλτης. 

Το γόνατό του διαλύθηκε. Εμεινε συνολικά 9 μήνες εκτός δράσης. Ολοι του έλεγαν ότι είχε «τελειώσει». Η Αρμάνι του είπε «αντίο». Ομάδα δεν έβρισκε πουθενά.

Το συμβολικό κάρφωμα

Εκείνος πείσμωσε. Η φλόγα που έκαιγε μέσα του δεν έλεγε να σβήσει με τίποτα. Αντίθετα θέριευε. Δούλεψε σκληρά. Αποθεραπεύτηκε. Σε ένα συμβολικό βίντεο που εντόπισε το Basketblog στο διαδίκτυο ο Ματσιούλις κάνει το πρώτο του κάρφωμα μετά τον τραυματισμό του. Ηθελε να δείξει ότι γύρισε σιδερένιος. Το ωραίο είναι ότι μετά το κάρφωμα πέφτουν κάποια μαξιλαράκια που ήταν δίπλα στην μπασκέτα. Εκείνος, όμως, δεν έπεσε. Συνέχισε. Στο τέλος σηκώσε τα χέρια του στο πλάι για να δείξει πιθανότατα όχι τα ποντίκια του, αλλά τη μεγάλη δύναμη της ψυχής του.

 

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΡΦΩΜΑ

 

Επαιξε τσάμπα

Βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο για να δείξει ότι δεν ξόφλησε και να αποδείξει ότι δεν λογαριάζει τίποτα προκειμένου να αποδείξει ότι είναι πια πανέτοιμος για την μεγάλη επιστροφή. Βρήκε μια ομάδα της χώρας του, την Μπαλτάι και έπαιξε τσάμπα εκεί!

Οι εμφανίσεις του γρήγορα έδειξαν ότι είναι πια ετοιμοπόλεμος. Ελάχιστο διάστημα μετά την μεταγραφή του στη Μπαλτάι τον έκλεισε η Σιένα. Το νερό είχε μπει πια στο αυλάκι.

Μετά τον ανακάλυψε ο Παναθηναϊκός και ο Αργύρης Πεδουλάκης, στη συνέχεια έγινα βασιλιάς στην βασίλισσα Ρεάλ και τώρα βρήκε τη νέα βασίλισσά του στο πρόσωπο της ΑΕΚ.