Το Eurobasket 2022 ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες και πλέον μπαίνουμε σε ρυθμό Εθνικών ΠρωταθλημάτωνΜπάσκετ Λιγκ και των υπολοίπων Ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Συγκεκριμένα το 37ο πρωτάθλημα της Α2 στις 8/10 κι αναμένεται πολύ ανταγωνιστικό για ακόμη μία χρονιά, καθώς πολλές ομάδες βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο. Έτσι το basketblog.gr θα σας κάνει (αλφαβητικά) την παρουσίαση και των 16 ομάδων του πρωταθλήματος,συνεχίζοντας με την Καβάλα.

Όπως είναι γνωστό στους πιο μυημένους της Α2 η Καβάλα άλλαξε εντελώς πρόσωπο την φετινή offseason, καθώς όλοι οι βασικοί της παίκτες από πέρυσι αποχώρησαν, την στιγμή που ο οργανισμός της Μακεδονίας θα βασιστεί κυρίως σε νεαρούς και φερέλπιδες παίκτες, που όμως προέρχονται από χαμηλότερες κατηγορίες.

Πλήρης ονομασία: Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας
Έτος ίδρυσης: 2003 (ο σύλλογος προέκυψε από τη συνένωση τριών σωματίων της πόλης, του ΑΟ Καβάλα, του Αστέρα και του Ηρακλή Ποταμουδίων)
Χρώματα: Μπλε – άσπρο
Έδρα: Δ.Α.Κ. Καλαμίτσας “Αλεξάνδρα Δήμογλου” (1.490 θέσεις)
Η Καβάλα στο διαδίκτυο: @Kavala B.C (Facebook), kavalabc.gr (website)

Τι έχει κάνει στην Α2: Η Καβάλα θα λάβει μέρος για έκτη σεζόν στην Α2, με το πρόσημο νικών – ηττών να είναι πολύ ισορροπημένο, καθώς οι “κυανόλευκοι” έχουν 77 νίκες και 78 ήττες στην ευρύτερη παρουσία του στο πρωτάθλημα. Οι Μακεδόνες έχουν περάσει από όλα τα στάδια στην Α2, καθώς την σεζόν 2014-15 κατάφεραν να κερδίσουν την άνοδό τους στην Μπάσκετ Λιγκ. Βέβαια τα επόμενα χρόνια η πορεία της δεν ήταν τόσο επιτυχημένη, καθώς με τον υποβιβασμό της από την στην δεύτερη τη τάξει Εθνική Κατηγορία έπεσε δύο φορές στην Β’ Εθνική, ωστόσο επανήλθε άμεσα στην Α2, στην οποία θα αγωνιστεί για τρίτη διαδοχική χρονιά.

Τι έκανε πέρυσι στην Α2: Η Καβάλα την περυσινή σεζόν τερμάτισε στην 10η θέση της Α2 με ρεκόρ 13-15, με συνέπεια να λάβει μέρος στην διαδικασία των play -out, αν κι έκανε μεγάλες νίκες εναντίον του Τρίτωνα, του Μεσολογγίου και φυσικά της πρωταθλήτριας Καρδίτσας. Πάντως στην ψυχοφθόρα διαδικασία των play -out δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα, αφού με δύο νίκες απέναντι στο Παγκράτι διαμόρφωσε το συνολικό 3-1 στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων, με συνέπεια να ανανεώσει το ραντεβού της με την κατηγορία για ακόμη μία σεζόν.

Προπονητής: Νίκος Πενταζίδης (παρέμεινε για 4η χρονιά)

Ήρθαν (9): Μάριος Τσέλλος (Καλαμάτα BC), Σάββας Πεχλιβανίδης (Πρωτέας Γρεβενών), Μάριος Πουλιανίτης (Φίλιππος Βέροιας), Στέλιος Απαζίδης (ΧΑΝΘ), Χριστόδουλος Μπόζης (ΚΑΟ Δράμας), Πρόδρομος Ταχυρίδης (Sassari, Iταλία), Αλέξανδρος Πρίφτης (Judson College), Κhalon Whitley (Georgia), Webster Simeus (York NE)

Έμειναν (4): Στέργιος Πρασίνης, Κώστας Μπανάσας, Kωνσταντίνος Ευαγγελίδης, Οδυσσέας Καραγιάννης

Έφυγαν (10) : Βαγγέλης Δρόσος (Real Canoe), Malcolm Armstead (Gili, Kosovo), Χουαν Μπρουκς, Κώστας Αμαπτζάς (Ελευθερούπολη), Σπύρος Καψαλός (Μεγαρίδα), Βασιλης Ζαρκαδούλας (Μεγαρίδα), Αλέξανδρος Ράπτης (Trikala Basket), Αλέξανδρος Αγγελάκος, Νικόλαος Πιεβάλιτσα,Νίκος Οκεκουόγεν (Ιωνικός)

Το ρόστερ: 

  1. Μάριος Πουλιανίτης …24χρ., 1,90μ
  2. Αλέξανδρος Πρίφτης …24χρ., 1,98μ
  3. Πρόδρομος Ταχυρίδης … 18χρ., 2,01μ
  4.  Χριστόδουλος Μπόζης …23χρ., 1,85μ
  5. μΣάββας Πεχλιβανίδης … 20χρ., 1,86μ
  6. Μάριος Τσέλλος … 22χρ., 1,88μ
  7. Κώστας Μπανάσας… 20χρ., 1.92μ.
  8. Στέργιος Πρασίνης… 21χρ., 2.03μ
  9. Στέλιος Απαζίδης … 22χρ., 1,87μ
  10. Κahlon Whitley … 24χρ., 1,78μ
  11. Webster Simeus … 23χρ., 2,03μ
  12. Οδυσσέας Καραγιάννης… 19χρ., 1.94μ
  13. Kωνσταντίνος Ευαγγελίδης … 18χρ.,

Η εκτίμηση του Βasketblog: Η Καβάλα έχει αλλάξει τελείως πρόσωπο σε σχέση με την περυσινή σεζόν, ενώ βασίζεται σε νεαρούς παίκτες που δεν έχουν εμπειρία από αυτό το επίπεδο πέραν βέβαια του Πουλιανίτη, που πέρυσι ήταν μέλος του Φιλίππου Βέροιας. Ένα ακόμη ζήτημα για το σύνολο του Πενταζίδη είναι η καθυστέρηση της έναρξης της προετοιμασίας, επομένως από όλα αυτά τα στοιχεία η χρονιά για τους Μακεδόνες προμηνύεται δύσκολη, όπως παραδέχθηκε κι ο προπονητής της ομάδας στο ράδιο της ΕΟΚ. Ο στόχος για τους Καβαλιώτες είναι για αρχή η αποφυγή του απευθείας υποβιβασμού, κάτι που φαίνεται πολύ δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.

Πιθανές θέσεις: 13-16

*Βάσει αλφαβητικής σειράς ήταν ο Ηρακλής, αλλά επειδή βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης του ρόστερ θα αναρτηθεί αργότερα αφιέρωμα

Δείτε τα αφιερώματα των Αγρινίου, Αίαντα Ευόσμου, Αμύντα, Ελευθερούπολης και Ερμή Σχηματαρίου