Ο Βασίλης Μουράτος είναι δίχως αμφιβολία ο ηγέτης του Λαυρίου, το οποίο καθοδήγησε πέρυσι μέχρι και τους τελικούς της Basket League, όπου ηττήθηκε φυσιολογικά από τον Παναθηναϊκό με 1-3.

Όταν είσαι ο ηγέτης της -έστω και τυπικά- δεύτερης καλύτερης ομάδας της περσινής χρονιάς, αισθάνεσαι βαριά την υποχρέωση να εξελίσσεσαι συνεχώς, να αυτοβελτιώνεσαι και να θέτεις νέα λιθαράκια στο μονοπάτι της ατομικής σου επιτυχίας προκειμένου να οδηγήσεις και τους συμπαίκτες σου σε μια ομαδική.
Και αν μη τι άλλο, ο Έλληνας PG έχει επιδείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής τόσο στη δημιουργία όσο και στο slashing παιχνίδι, με την ικανότητά του να εκμαιεύει τα φάουλ να είναι πλέον σε πολύ καλά επίπεδα (3.5 βολές πέρυσι/ 2.5 καριέρα).

Ωστόσο, το σουτ του ποτέ δεν ήταν αντάξιό τους, με τον πρώην παίκτη των Ολυμπιακού και Φάρου Λάρισας να μετράει μόλις 26% σε 102 απόπειρες συνολικά στις πρώτες του 5 χρονιές στη Basket League.

Αυτό όμως, έχει βαλθεί να το αλλάξει!

Από κάκιστος και ενίοτε φοβισμένος σουτέρ μια χρονιά νωρίτερα στον Πειραιά, η μετάβασή του στη Λάρισα τον απελευθέρωσε και του χάρισε τη δυνατότητα να εκκινήσει από την αρχή.
Σίγουρα, δεν υπήρχε μια τόσο διθυραμβική μεταστροφή από τη μια μέρα στην άλλη (21%), αλλά το γεγονός πως από τη 0.1 προσπάθεια μεταπήδησε στις 2 -όσο και αν το playing time του στους «ερυθρόλευκους» παίζει το δικό του ρόλο- λειτούργησε ως το σταθερό έδαφος για τη σταδιακή του εξέλιξη.

Μετά από μια σεζόν στο Περιστέρι, όπου κύλησε στον ίδιο shooting βούρκο του παρελθόντος, ο Μουράτος βρήκε τη ψυχολογία που χρειάζεται κάθε άτολμος σουτέρ στο Λαύριο και πέρυσι εκτόξευσε τις τάσεις του στα 4 τρίποντα ανά βραδιά (31%), ευστοχώντας συνολικά σε 28 τέτοια στην κανονική διάρκεια -με αποκορύφωμα τα 5-9 κόντρα στην πρώην ομάδα του, το Περιστέρι, σε μια ημέρα όπου σταμάτησε στους 17 πόντους έχοντας 0-5 δίποντα και μόλις 2 ελεύθερες βολές!

Και φτάνουμε στο σήμερα.
Η αρμάδα του Χρήστου Σερέλη επικρατεί εύκολα στη Θεσσαλονίκη επί του ΠΑΟΚ έχοντας ως άξιους πρωταγωνιστές της τους Carter- Smith- Μουράτο, που έφτασε στο double double με 14 πόντους και 10 ασίστ -ενώ φυσικά ήταν ο γνωστός floor general με υποδείξεις και χειρονομίες που δεν καταγράφει η στατιστική υπηρεσία.

Αν την κοιτάξει όμως, κανείς, θα εστιάσει προφανώς στους διπλούς αριθμούς.
Όσο και να πολλαπλασιάστηκαν σήμερα όμως, αυτά τα γνωρίζουμε, ξέρουμε το playstyle του και τη στόφα του ως παίκτη.

Αν θέλουμε λοιπόν, να μάθουμε κάτι καινούριο, ας σταθούμε στα 8 τρίποντα που επιχείρησε ο αρχηγός των φιλοξενούμενων (3-8), και στην εν γένει ψυχολογία που φαίνεται να αποκτάει από μακρινή απόσταση.

Ναι, τα 2 εύστοχα ήταν αρκετά τυχερά με τη μπάλα να αναποδογυρίζει πολλάκις πριν καταλήξει στο καλάθι.
Ναι, είναι ακόμα η αρχή της σεζόν και δε μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

Ωστόσο, ο Βασίλης Μουράτος έκανε σήμερα τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της καριέρας του στα επιχειρούμενα τρίποντα (κανονική διάρκεια).
Ευστόχησε στα δεύτερα περισσότερα τρίποντα της καριέρας του (κανονική διάρκεια).
Έχει ξεπεράσει ήδη σε εύστοχα τρίποντα όλες (εκτός της περσινής) χρονιές στην καριέρα του.

Είναι μόλις 24 ετών ακόμα.
Είναι ήδη αρχηγός μιας top-5 ομάδας.
Έχει τις απαραίτητες ελευθερίες για να αστοχήσει, να κάνει τραγικά σουτ και κάκιστες επιλογές.

Αλλά δε θα τα χάνει για πάντα.