Ο Τyson Carter διανύει (και) φέτος μια εξωπραγματική σεζόν με τη φανέλα του Λαυρίου, αποδεικνύοντας σε όλη την Ευρώπη αφενός την αποδεδειγμένη του αξία και αφετέρου το λάθος της που δεν τον «έκλεψε» το περασμένο πλέον καλοκαίρι -και ιδίως στην Zalgiris Kaunas, την ομάδα που έφτασε τόσο κοντά όσο καμία άλλη αναφορικά με την υπογραφή του.

Ωστόσο, όπως ήδη σας είχε αναλύσει από τη στιγμή της παραμονής του στην Ελλάδα το basketblog.gr, ο Αμερικανός είχε πολλούς λόγους για να μείνει στην ομάδα του Χρήστου Σερέλη.
Και μόλις λίγους μήνες μετά την ανανέωσή του, ένας EuroLeague material σκόρερ κάνει θραύση στην πρώτη του θητεία σε διασυλλογικές διοργανώσεις της Γηραιάς Ηπείρου.

Δεν είναι μονάχα οι 24 πόντοι του ή η συμμετοχή του σε τουλάχιστον 32 πόντους από τους 77 που σημειώνει συνολικά η ομάδα του στο BCL (το 42% τους δηλαδή), αλλά είναι η εν γένει συγκομιδή του που εκτοξεύει το ταβάνι και τη φινέτσα της.

Συνολικά, με τον πρώην παίκτη των Miami Heat στις Summer League του ΝΒΑ στο παρκέ, η ελληνική ομάδα πετυχαίνει 138 πόντους ανά 100 κατοχές (11η καλύτερη επίδοση), ενώ γενικότερα είναι καλύτερη κατά 26 πόντους ανά 100 κατοχές (18η καλύτερη επίδοση)!

Παράλληλα, το πλέον αξιομνημόνευτο στοιχείο με τα… όργιά του σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι η πέρα από κάθε φαντασία ευστοχία, με τον ικανό shot maker να μετράει σε 8 συμμετοχές 20 πόντους με 58% ευστοχία εντός πεδιάς σε 13 σουτ και με 44% σε 5 τρίποντα ανά βραδιά -με τη χειρότερη στατιστική του επίδοση να μην είναι άλλη από τις ελεύθερες βολές του, όπου εκτελεί με το πενιχρό για το επίπεδό του 68% (ήτοι 2 στις 3 ανά ματς).

Φανταστείτε να ήταν απόλυτα εύστοχος και από εκεί…

Με αυτές του τις επιδόσεις λοιπόν (10ς στο BCL σε TS% με 75%), έχει καταφέρει να οδηγήσει το άσημο ευρωπαϊκό Λαύριο σε 2 νίκες σε 3 ματς στο Champions League και τη δεύτερη θέση του ομίλου του, πίσω μονάχα από την Unicaja Malaga.

Ο Carter είναι ο ακλόνητα κορυφαίος παίκτης των φιναλίστ του περσινού πρωταθλήματος, όντας όχι μονάχα ο κύριος facilitator (30% USG%) τους μαζί με τον Βασίλη Μουράτο, αλλά και ο άνθρωπος που «καθαρίζει» στα δύσκολα, όντας αθεράπευτα clutch.

Το περασμένο Σάββατο, ενώ είχε μείνει μόλις στους 13 πόντους με 5-13 σουτ και άποντος στην τελευταία περίοδο στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης με τον Άρη, πέτυχε τους 4 κρισιμότερους του αγώνα, ενώ ενδιάμεσα από τα δύο του καλάθια είχε κλέψει και την κατοχή των γηπεδούχων, που θα μπορούσαν να είχαν ισοφαρίσει ή να περάσουν ακόμα και μπροστά στο σκορ.
Χθες, κόντρα στην Nizhny ήταν εκείνος που πέτυχε το τελευταίο καλάθι της κανονικής διάρκειας λίγα δευτερόλεπτα πριν το φινάλε, ενώ γενικότερα σημείωσε τους 7 από τους 35 πόντους του (το 20% τους) σε 4η περίοδο και έξτρα πεντάλεπτο, όπου μαζί με τον Μουράτου συνεργάστηκαν για 13 πόντους!

Τέλος, ο απόφοιτος του Mississippi State διανύει ένα εξαιρετικό φεγγάρι στα τελευταία 5 ματς, όπου σε 21 ημέρες έχει πετύχει 105 πόντους (21 ανά βραδιά) με 41-58 σουτ εντός πεδιάς (71% ευστοχία) και 13-27 τρίποντα (48% ευστοχία) -ενώ αν δεν υπήρχε το μέτριο παιχνίδι του κόντρα στον Απόλλωνα Πάτρας (13 πόντοι με 12 σουτ), θα μετρούσε 23 πόντους ανά βραδιά.

Ο Tyson Carter είναι ένας παίκτης με πολλούς λόγους παραμονής στην Ελλάδα και το Λαύριο, αλλά και ένας που το τηλέφωνό του θα μπορούσε να μη σταματάει από τις κλήσεις ενδιαφέροντος από συλλόγους κάθε υπόστασης.
Και με το EuroLeague out του να κυμαίνεται στα 40.000 ευρώ -μια άκρως δελεαστική τιμή- ίσως το μέλλον του στο BCL να μην είναι τόσο δεδομένο…