To Λαύριο, η μεγαλύτερη έκπληξη της περσινής σεζόν στη Basket League, έχει εκκινήσει άκρως θετικά και τη φετινή σε Ελλάδα και -για πρώτη φορά στην ιστορία του- Ευρώπη, μετρώντας 3 νίκες σε 4 ματς -με τη μοναδική αποτυχία να είναι η «εντός προγράμματος» κόντρα στον Ολυμπιακό στη 2η ημέρα του πρωταθλήματος.

Σε μια χρονιά όπως η περασμένη και ένα ξεκίνημα όπως το φετινό, συμβάλλουν πολλοί παράγοντες.

  • Η παραμονή του υπερταλαντούχου, υπερσκόρερ και EuroLeagueάτου Tyson Carter, που αριθμεί 19 πόντους με 59% σε 13 απόπειρες από το παρκέ αλλά και 43% σε 5 από το τρίποντο.
  • Η ηγετική στόφα του Βασίλη Μουράτου, που αγγίζει το double double με 11 πόντους και 8 ασίστ, την ίδια στιγμή που επιχειρεί 6 τρίποντα ανά βραδιά –δείχνοντας πως ξεπερνάει το μεγαλύτερο μέχρι πρότινος μειονέκτημά του.
  • Οι αποκτήσεις των Κακλαμανάκη, Lewis και Goins, που χαρίζουν στο σύνολο του μαέστρου Χρήστου Σερέλη πολλά στοιχεία που δεν αποτυπώνονται πάντοτε στη στατιστική υπηρεσία.

Να μιλήσουμε όμως, και για τον πλέον υποτιμημένο παίκτη της αθηναϊκής ομάδας -και πιθανότατα εκ των πιο υποτιμημένων του πρωταθλήματος-, τον Πέτρο Γερομιχαλό;

Χθες (17/10), το Λαύριο τα έβρισκε σκούρα στα πρώτα 6 περίπου λεπτά της πρώτης περιόδου κόντρα στη Λάρισα, με το σκορ να αγγίζει τα αστρονομικά επίπεδα -για το χρονικό σημείο του αγώνα- του 10-0 αλλά και του 17-2.
Τότε, ο Σερέλης περνάει στο παρκέ τον 27χρονο center, που σκοράρει 6 συνεχόμενους πόντους αλλά και 9 από τους 11 τελευταίους των φιλοξενούμενων και μειώνει σε 20-13, ξαναβάζοντας στη διεκδίκηση της νίκης την αρμάδα του.

Συνολικά, αγωνιζόμενος 23 λεπτά (4η καλύτερη επίδοση), μέτρησε 13 πόντους (2ος), 6 ριμπάουντ (2ος) και 5 ασίστ (2ος), ενώ με αυτόν εντός των τεσσάρων γραμμών, το Λαύριο ήταν καλύτερο κατά 30 ολόκληρους πόντους της Λάρισας!

 

 

Αυτό είναι ο Γερομιχαλός.
Ένας game changer.

Δεν είναι ο καλύτερος παίκτης της λίγκας.
Δεν είναι ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του.
Δεν είναι καν ο καλύτερος «ψηλός» της.

Αλλά είναι ένας game changer.
Ίσως όχι ο πιο αθλητικός, ίσως όχι ο πιο μυώδης, ίσως όχι ο πιο φαντεζί.
Αλλά ένας game changer, ένας παίκτης σύγχρονος, ένας τύπος -ας μου επιτραπεί η σύγκριση, με τις πάμπολλες φυσικά διαφορές τους- που είναι ο Boris Diaw της Ελλάδας.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα «δύσκολα» στατιστικά του, έχοντας πάντα στο μυαλό μας πως αγωνίζεται μόλις 17.5 λεπτά (7η καλύτερη επίδοση στο Λαύριο/ 86η καλύτερη στο πρωτάθλημα).

Αυτή τη στιγμή, μετά από 2 νίκες σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα και μια ήττα είναι 2ος σε Efficiency (19ος στη Basket League), 2oς σε Offensive Rating (16oς στη Basket League), 1ος σε Defensive Rating (50ς στη Basket League) αλλά και 3ος στην ευστοχία όσων προσπαθειών -σουτ + βολές- επιχειρεί (28ος στη Basket League), σε μια απόδειξη ότι αφήνει το στίγμα του παντού χωρίς να χρειάζεται ταυτόχρονα τη μπάλα στα χέρια του (19% USG%).

 

 

Σε μια δεύτερη και πιο βαθιά ανάλυση, ο πρώην παίκτης του Προμηθέα Πατρών λειτουργεί ως ο κατάλληλος 5- stretching «ψηλός» που χρειάζεται ο Σερέλης στις πεντάδες του.

Eπιθετικά, ανοίγεται όσο πιο συχνά γίνεται στην περίμετρο (7 τρίποντα σε 3 ματς) για να αναγκάσει τον αντίπαλο center να τον ακολουθήσει στο δίποντο ανοίγοντας παράλληλα χώρους για τα αγαπημένα drives των Carter και Μουράτου, δίνει τόσο κατά μέρους όσο και elbow screens από το τρίποντο μέχρι τη γραμμή των βολών προκειμένου να αναγκάσει την άμυνα να κινηθεί και ενίοτε να χαθεί στα ματσαρίσματα -από τα οποία προκύπτουν πάμπολλα miss match για το Λαύριο– και γενικότερα λειτουργεί ως ένας ακόμα playmaker στη φαρέτρα των φιναλίστ της περασμένης σεζόν, διαβάζοντας κοψίματα ή ελεύθερες όψεις (6 ασίστ σε 3 ματς/ 2ος σε AST%, μοιράζοντας το 20% των τελικών πασών όσο είναι στο παρκέ).

 

 

Αμυντικά, σίγουρα ατομικά δεν είναι ο καλύτερος παίκτης του κόσμου.
Ωστόσο, ακόμα και έτσι διαθέτει το καλύτερο Defensive Rating του οργανισμού, με το Λαύριο να δέχεται 109 πόντους ανά 100 κατοχές (1.10 ανά κατοχή) με αυτόν στο παρκέ!

Πώς γίνεται αυτό;
Ο Σερέλης επιλέγει πολύ συχνά small ball πεντάδες στο πλευρό του βαρύ center, τον οποίο και αφήνει στην περιοχή του ζωγραφιστού προστατεύοντάς από τους κινδύνους αλλαγών, τις οποίες έχουν αναλάβει πλέον πιο αθλητικοί, πιο γρήγοροι και πιο ομοιογενείς μεταξύ τους παίκτες.

 

 

Ποια είναι η σημασία του Γερομιχαλού για το Λαύριο με μια και μόνο φράση;
Όσο είναι αυτός στο παρκέ, είναι καλύτερο κατά 19 πόντους ανά 100 κατοχές (+0.20 ανά κατοχή δηλαδή)!