«Αυτός που δουλεύει πάντα αμείβεται». «Όταν το τρένο σφυρίξει και είσαι δίπλα, ανέβα πάνω και ακολούθα τον δρόμο που σου έλαχε η μοίρα». Και στη μία και στην άλλη περίπτωση η κοινή συνισταμένη ακούει στο όνομα Χρήστος Σερέλης, ο άνθρωπος που εν μία νυκτί είδε να έρχονται «τα πάνω κάτω» στην προπονητική του καριέρα. Ο κορυφαίος (και επί μία 15ετία στο «τιμόνι» της Λαυρεωτικής ομάδας) προπονητής στην ιστορία του Λαυρίου, είδε τη μεγάλη ευκαιρία να του «χτυπά την πόρτα» και φυσικά δεν ήταν δυνατόν να φανεί ανακόλουθος.

 

Όταν σε θέλει ολόκληρος Παναθηναϊκός (το.. «τρένο» που λέγαμε στην αρχή) ακόμη και στην κατάσταση που βρίσκεται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δεν είναι δυνατόν να πεις όχι. Έτσι ο κορυφαίος προπονητής της περσινής σεζόν στην Α1, αφήνει το Λαύριο, το οποίο επί ημερών του γνώρισε δόξες «λαμπρές» αγωνιζόμενο ακόμη και στην Ευρώπη δυο σεζόν (2018-19 FIBA Europe Cup, 2021-22 FIBA Champions League), για να συνεχίσει την καριέρα του στον «Εξάστερο», έστω και από την θέση του assistant του Γιώργου Βόβορα. Η μετακίνηση του Σερέλη στο «τριφύλλι» είναι ουσιαστικά μία επιβράβευση του ίδιου για την δουλειά που έδειξε όλα αυτά τα χρόνια όντας ο head coach της ομάδας του Λαυρίου, με την οποία γνώρισε πολλές επιτυχίες.

 

Ο Χρήστος Σερέλης θεωρείται ο μακροβιότερος τεχνικός στην Α1, αφού ανέλαβε το Λαύριο το 2005, αντικαθιστώντας (και παράλληλα αναβαθμιζόμενος σε πρώτος προπονητής) τον Αντρέα Πολέμη, ο οποίος παραιτήθηκε 5 αγωνιστικές πριν από το φινάλε του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής εκείνης της σεζόν. Ο Σερέλης μετά από 2 χρόνια κατέκτησε το πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής και το 2010 αυτό της Β’ Εθνικής. Το 2015 το Λαύριο, με τον Σερέλη πάντα στο «τιμόνι» του, γνώρισε τη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας του, αφού προβιβάστηκε στην 1η τη τάξει κατηγορία της χώρας, έχοντας κατακτήσει μεν την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα της Α2, όμως πήρε ουσιαστικά την θέση του ΚΑΟ Δράμας που δήλωσε αδυναμία να συμμετάσχει στη μεγάλη κατηγορία. Το 2017 η Αθηναϊκή ομάδα έπαιξε στα play-offs του πρωταθλήματος (αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο από τον Παναθηναϊκό), και το 2018 κατέκτησε την 6η θέση, όπου και αποκλείστηκε στον προημιτελικό από τον Προμηθέα (2-0).Την επόμενη σεζόν το Λαύριο, πήρε την 13η θέση και πρότελευταία, μετά από δυο συνεχόμενες επιτυχημένες σεζόν φτάνοντας στα προημιτελικά του πρωταθλήματος, αλλά τελικά δεν υποβιβάστηκε λόγω της αναδιάρθρωσης του πρωταθλήματος.

Η περσινή σεζόν ήταν για τον Σερέλη η κορυφαία της καριέρας του και φυσικά της ομάδας του. Το Λαύριο έφτασε μέχρι τον τελικό του πρωταθλήματος (!), εκεί όπου αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό, γνωρίζοντας την ήττα με 3-1. Για να φτάσει στους τελικούς απέκλεισε στα ημιτελικά τον Προμηθέα με 3-2 νίκες, ενώ έχανε, μάλιστα, 0-2 στην σειρά! Έφτασε επίσης μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, αποκλείοντας στον προημιτελικό την ΑΕΚ με 90-85, ενώ η κορύφωση της περσινής πορείας του ήταν η συμμετοχή του στους ομίλους του Champions League την τρέχουσα σεζόν! Για αυτήν την πολύ επιτυχημένη του χρονιά ανακηρύχθηκε καλύτερος προπονητής του Ελληνικού πρωταθλήματος, αφού συγκέντρωσε 17 από τις συνολικά 24 ψήφους (ποσοστό 70,83%) στην ψηφοφορία των προπονητών και των αρχηγών των 12 ομάδων, ενώ στην ψηφοφορία των εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συγκέντρωσε τις 26 από τις 40 προτιμήσεις (ποσοστό 65%).

Ο 47χρονος τεχνικός, εκτός από τις προπονητικές ικανότητες που τον διακρίνουν, έχει και «μάτι που κόβει» όσον αφορά την επιλογή ξένων παικτών, αφού τα χρόνια που βρισκόταν με το Λαύριο στην Α1 την φανέλα της ομάδας έχουν φορέσει εξαιρετικοί Αμερικανοί και μη παίκτες. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ασφαλώς ο Kevin Punter (νυν παίκτης της Partizan), ο οποίος επελέγη από τον Σερέλη το καλοκαίρι του 2016. O 28χρονος γκαρντ ξεκίνησε από το Λαύριο την Ευρωπαϊκή του καριέρα, αγωνιζόμενος κατόπιν, μεταξύ άλλων, σε ΑΕΚ, Antwerp, Rosa Radom, Ολυμπιακό, Virtus Bologna, Armani Milano, Crvena Zvezda και τώρα στην ομάδα του Zeljko Obradovic. Άλλοι πολύ καλοί ξένοι παίκτες που έπαιξαν στο Λαύριο είναι οι Marko Keselj, Brandon Young, Demarius Bolds, Jamal Nixon, Sean Evans, McKenzie Moore, Andwaine Wiggins (ξάδερφος του Andrew Wiggins των Warriors), Ousman Krubally, Jared Savage (νυν Περιστερίου), Steven Gray, Alpha Diallo και Tyson Carter. Σημειώνεται ότι οι δύο τελευταίοι αγωνίστηκαν φέτος σε ομάδες της Euroleague, σε Monaco και Zenit αντίστοιχα, με τον πρώτο μάλιστα να είναι και αντίπαλος του Ολυμπιακoύ στα play-offs της διοργάνωσης!

Η τέταρτη (και μάλιστα συνεχόμενη…) ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό ήταν η αφορμή για κοσμογονικές αλλαγές στον σύλλογο, μία απ’ τις οποίες είχε να κάνει και με τον ερχομό του Χρήστου Σερέλη ως βοηθός του Γιώργου Βόβορα, κάτι που αποτελεί, όπως προαναφέραμε, μία επιβράβευση για τη δουλειά του όλα αυτά τα χρόνια στην ομάδα του Λαυρίου και είναι σίγουροι άπαντες στον σύλλογο ότι η επιλογή τους αυτή θ’ αποδώσει σύντομα «καρπούς», αφού όλοι πιστεύουν πολύ στον Έλληνα τεχνικό. Αξιοσημείωτο είναι ότι η μοίρα «τα έφερε έτσι» ώστε ο Σερέλης να κάνει το ντεμπούτο του στον «πράσινο» πάγκο την προσεχή Κυριακή κόντρα στην ομάδα την οποία προπονούσε μέχρι χθες, το Λαύριο! Τρομερά πράγματα…

 

Το μόνο σίγουρο, λοιπόν, είναι ότι αυτήν την ευκαιρία την αξίζει 100% ο Χρήστος Σερέλης! Έτσι κι αλλιώς, ο Λαυριώτης τεχνικός έχει αποδείξει με τη δουλειά του στο παρελθόν πως ό,τι έχει καταφέρει με την πρώην πλέον ομάδα του δεν ήταν στην τύχη. Ξέρει πολύ καλά τι χρειάζεται να κάνει και θα το κάνει.