O Kur Kuath έφτιαξε το όνομά του στο NCAA ως μπλοκέρ. Για να είμαστε πιο ακριβείς, ως ένας από τους ικανότερους μπλοκέρ στο κολεγιακό πρωτάθλημα. Ο νέος ξένος παίκτης του Λαυρίου είναι πάντως κάτι πολύ παραπάνω από ένας εξαιρετικός μπλοκέρ. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος.

Ο ύψους 2.08μ. σέντερ από το Νότιο Σουδάν έκλεψε καρδιές στο Marquette για έναν απλούστατο λόγο. Ένα λόγο που μπορεί να συμπυκνωθεί σε μία φράση που είπε ο προπονητής του, ο Shaka Smart, μιλώντας στην Milwaukee Journal-Sentinel κατά τη διάρκεια της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου: «Είναι ένας από τους καλύτερους ανθρώπους με τους οποίους έχω συνυπάρξει σε ανθρώπινο επίπεδο. Έχει αυθεντική ταπεινότητα μέσα του».

Ο λόγος που ο Kuath… διαπρέπει ως άνθρωπος σύμφωνα με τον Smart, κρύβεται στο παρελθόν του και σε όσα χρειάστηκε να αντιπαρέλθει, προκειμένου να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Βλέπετε, ο νέος παίκτης του Λαυρίου γεννήθηκε εν μέσω εμφυλίου πολέμου στο νότιο Σουδάν. Σε ηλικία 2 ετών η οικογένειά του αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα και να πάει στην Αίγυπτο, όπου έζησε για ένα χρόνο μαζί με τους γονείς του σε προσφυγικό καταυλισμό, μαζί με άλλες 3-4 οικογένειες σε ένα μικρό σπίτι δύο δωματίων. Μέχρι που η οικογένεια Kuath κατάφερε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και δη στην Utah.

Το μπάσκετ αποδείχθηκε ένα μέσο, ώστε να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί πολυεπίπεδα. Αν και αρχικά δεν έδειξε κάποιο ενδιαφέρον για το άθλημα, ο μεγαλύτερος αδερφός του, τον παρακίνησε να ασχοληθεί με αυτό. Σιγά σιγά, λοιπόν, βρήκε το δρόμο του. Στο high school βοήθησε το σχολείο του (Kearns) να κατακτήσει τον πολιτειακό τίτλο, με τον ίδιο να έχει 11,0 πόντους, 9,7 ριμπάουντ και 3,9 μπλοκ ανά αγώνα. Εν συνεχεία έπαιξε δύο χρόνια στο Salt Lake community college (2016-2018), ακολούθησε η τριετία στην Oklahoma (2018-2021) και την περσινή χρονιά έπαιξε στο Marquette, όπου είχε 5,6 πόντους, 3,9 ριμπάουντ και 2,5 κοψίματα κατά μέσο όρο.

Ο Kur ποτέ δεν ξέχασε την πατρίδα του. Το 2020 είχε σκοπό να επισκεφθεί το Χαρτούμ, αλλά ο κορονοϊός του χάλασε τα σχέδια. Ο covid δεν τον εμπόδισε πάντως να βοηθήσει τους συμπατριώτες του. Όσο βρισκόταν στις ΗΠΑ, αυτός και τα αδέρφια του, φρόντισαν να συγκεντρώσουν άφθονο ρουχισμό και να τον στέλνουν με φορτηγά στο νότιο Σουδάν, σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Παράλληλα, ο Kur κατάφερε να βοηθήσει και τους Σουδανούς που βρίσκονταν στις ΗΠΑ, δημιουργώντας το 2020 μία ομάδα προσφύγων, την South Sudan Elite.

Όπως λέει και ο Smart«του αρέσει να προσφέρει. Ενδιαφέρεται για τους άλλους ανθρώπους. Πάντοτε ρωτάει κάποιον πώς είναι. Ενδιαφέρεται για τους νεαρότερους. Δεν είναι καλά, μόνο όταν αισθάνεται ότι απογοήτευσε κάποιον. Πέρα από αυτό, δεν έχει ποτέ μία κακή μέρα».

Tags:
Λαύριο