Γιατράς και Προμηθέας,Προμηθέας και Γιατράς δύο έννοιες ταυτόσημες τα τελευταία 8 χρόνια και πιο συγκεκριμένα από το καλοκαιρι του 2013 μέχρι και σήμερα όταν προσελήφθει από τους Πατρινούς οι οποίοι τότε αγωνίζονταν ακόμα στην Γ’Εθνική.Ένας προπονητής που έχει δεχθεί σφοδρή κριτική κατά καιρούς από πολλούς για τις αντιδράσεις του,για την εμφάνιση του,ποτέ όμως εκείνος δεν άκουσε τις “Σειρήνες” γύρω του και σαν άλλος Οδυσσέας πάντα τις προσπερνούσε και έδινε απαντήσεις στο γήπεδο.

Οι συνεχόμενες άνοδοι

Πάμε όμως μαζί να δούμε τα έργα και τις ημέρες του Μάκη Γιατρά καθώς όπως φαίνεται μετά τις δικές του δηλώσεις στο ματς με την ΑΕΚ το καλοκαίρι θα κλείσει το κεφάλαιο του Προμηθέα.Καλοκαίρι του 2013 ο Προμηθέας Πατρών προσλαμβάνει τον Μάκη Γιατρά στην θέση του Χρήστου Μήλα με τον προκάτοχό του να μένει στον πλάι του ως άμεσος συνεργάτης του.Λίγοι γνωρίζουν ότι εκείνη την χρονιά ο σχεδιασμός το καλοκαίρι γινόταν για την Α’ Ε.Σ.Κ.Α αλλά λόγω αποχώρησης της Νίκης Προαστείου ανέβηκε ο δευτεραθλητής Αχαΐας-Ηλειας που ήταν η ομάδα του coach Γιατράς Έτσι η αγωνιστική σεζόν 2013-2014 βρήκε τους Πατρινούς στον 1ο όμιλο της Γ’Εθνικής τον οποίο και κέρδισαν με ρεκόρ 21-3 και μάλιστα όντας αήττητοι εντός εδρας και μαζί με αυτόν την άνοδο στην Β’ Εθνική.

Στην Β’Εθνικη και στον βόρειο όμιλο της λοιπόν την σεζόν 2014-2015 το σκηνικό παρέμεινε ίδιο με τον Μάκη Γιατρά να οδηγεί την ομάδα του σε ακόμα μια άνοδο με ρεκόρ 24-2 και τον Προμηθέα να ετοιμάζεται για την παρθενική του συμμετοχή στην Α2 εθνική κατηγορία.

Μαζί με την παρθενική συμμετοχή στην Α2 ο Προμηθέας συμμετέχει και για πρώτη φορά στο Κύπελλο Ελλάδος την χρονιά 2015-2016 πετυχαινοντας σημαντικές νίκες επί των Κύμη και Δούκα εκτός έδρας πριν η Καβάλα του μπλοκάρει τον δρόμο.Στο πρωτάθλημα ο Μάκης Γιατράς φτάνει την ομάδα στην 4η θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 19-9, ενώ στα playoffs θα αποκλείσει στα ημιτελικά τον Εθνικό με 3-2 με το 5ο ματς μάλιστα στην Καλλιθέα να το κερδίζει με 68-60 και να παίρνει το εισιτήριο για τους τελικούς ανόδου εκεί όπου ο Φάρος Κερατσινίου αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο καθώς “σκούπισε” με 3-0 τους Πατρινούς.

Από την “σπόντα” στην Α’ Εθνική στην καθιέρωση

Ύστερα από την Άρνηση του Φάρου να ανεβαίνει στην Α1,ο δευτεραθλητής Προμηθέας αποδέχεται την πρόσκληση της ΕΟΚ και θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην Ιστορία του στην Α1 την χρονιά 2016-2017Μάκης Γιατράς την περίοδο εκείνη γίνεται τεχνικός διευθυντής της ομάδας και τις τύχες της αναλαμβάνει ο coach Νίκος Βέτουλας.Το break του όμως από τους πάγκους για έναν χρόνο φάνηκε να είναι αρκετό με τον Πατρινό προπονητή να επιστρέφει στην τεχνική ηγεσία του Προμηθέα την επόμενη σεζόν σεζόν ορόσημο καθώς σημειώνει μεγάλες νίκες επί παραδοσιακών δυνάμεων του αθλήματος (Προμηθέας-ΑΡΗΣ 70-40 για την 7η αγωνιστική, Προμηθέας-ΑΕΚ 69-66 για την 11η αγωνιστική, Προμηθέας-ΠΑΟΚ 81-68 για την 14η αγωνιστική και ΑΕΚ-Προμηθέας 75-76για την 24η αγωνιστική). Στην προημιτελική φάση των play-off απέκλεισε με 2-0 νίκες (75-70 και 79-77) το Λαύριο Megabolt. Στα ημιτελικά αποκλείστηκε με 0-3 ήττες (71-108, 88-89, σ’εναν αγώνα που άγγιξε το break μέσα στο ΣΕΦ, και 56-89) από τον Ολυμπιακό. ).Εν τέλει η χρονιά τελειώνει με την 4η θέση καθώς ηττήθηκε ο Προμηθέας στο Μικρό Τελικό από τον ΠΑΟΚ με 3-0 αλλά εξασφάλισε την ευρωπαϊκή έξοδο στο Basketball Champions League.

Η επόμενη χρονιά μπορεί να χαρακτηριστεί και ως χρονιά “εκτόξευσης” για το σωματείο της Πάτρας. Στην κανονική περίοδο τερματίζει 4η η ομάδα και βρίσκει στο πρώτο γύρο των playoffs τον ΠΑΟΚ που αποκλείει με 2-0. Επόμενο εμπόδιο η πρώτη της κανονικής περιόδου ΑΕΚ την οποία θα αποκλείσει με 3-2 έχοντας μάλιστα μειονέκτημα της έδρας για να πάρει την πρόκριση για πρώτη φορά στην Ιστορία του στο τελικό του πρωταθλήματος όπου ο Παναθηναϊκός κέρδισε με 3-0. Στο Κύπελλο σταμάτησε στα προημιτελικά από τον Παναθηναϊκό ενώ στην Ευρώπη τερμάτισε 4ος στον όμιλο του και στην φάση των 16 αποκλείστηκε από την κάτοχο του τίτλου και μετέπειτα φιναλίστ Τενερίφη.

H σεζόν 2019-2020 ήταν περίεργη καθώς η πανδημία διέκοψε βίαια την σεζόν. Πριν εκείνη ολοκληρωθεί με αυτό τον απότομο τρόπο ο Προμηθέας συμμετείχε στο τελικό του κυπέλλου για πρώτη του φορά τον οποίο έχασε από την ΑΕΚ και στο πρωτάθλημα πριν αυτο σταματήσει ήταν 4ος με ρεκόρ 12-7,ενώ “άλλαξε” Ευρωπαϊκή στέγη αγωνιζόμενος στο Eurocup έφτασε μέχρι τους 8 της διοργάνωσης αλλά εκεί η σεζόν τελείωσε.

Το σήμερα

Φέτος η χρονιά στο Προμηθέα ξεκίνησε με πολλά όνειρα και όχι άδικα, τα όνειρα έγιναν μεγαλύτερα όταν στην αρχή της σεζόν η ομάδα κέρδισε τον πρώτο της τίτλο στο Περιστέρι στο πρώτο Super Cup απέναντι στην ΑΕΚ παίρνοντας άτυπη εκδίκηση για τον χαμένο τελικό κυπέλλου την προηγούμενη χρονιά.Όμως τραυματισμοί και Covid δεν άφησαν την ομάδα του Μάκη Γιατρά να ησυχάσει παίρνοντας ετσι από πολλές φουρτούνες μέσα στην σεζόν με πολλές αλλαγές και ανακατατάξεις στο ρόστερ πηγε ξανά μέχρι τον τελικό κυπέλλου χάνοντας τον απο τον Παναθηναϊκό ενώ στην Ευρώπη δυστυχώς αποκλείστηκε στην φάση των ομίλων.

Ο Μάκης Γιατράς είναι επιτυχημένος καθώς σε 8 χρόνια μέσα πήρε μια επαρχιακή ομάδα στην Γ’Εθνική την πήγε μέχρι την Α1 και την καθιέρωσε στην Ελλάδα ενώ έκανε και σημαντικά βήματα στην Ευρώπη τόσο στο BCL όσο και στο Eurocup.Η απόφαση του έπεσε σαν κεραυνός εν εθρία σε όλους εμάς τους εκτός της ομάδας.Για εκείνον όμως ήταν μια σωστή απόφαση καθώς έβλεπε πως αν έμενε δεν θα βοηθούσε την ομάδα.Απέδειξε πως ακόμα υπάρχουν οι ρομαντικοί που δεν θα κάτσουν απλά να πάρουν τα χρήματα του συμβολαίου τους αλλά θα πονέσουν την ομάδα,και πως να μην την πονέσει όταν ο ίδιος είναι ο αρχιτέκτονας της;Μάκη Γιατρά καλή σου συνέχεια σε ότι και να κάνεις.