Ο μικρός δεν μεγάλωσε απλά. Ξεπόρτισε και πλέον οργιάζει. Ο Λευτέρης Μαντζούκας έχει διαψεύσει εκείνη την ρήση που λέει πως: «Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός». Ο 17χρονος παίκτης του Προμηθέα δεν είναι απλά χρυσός. Φλέβα χρυσού ολάκερη είναι.

Είναι το απόλυτο next big thing του ελληνικού μπάσκετ και ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες στην ηλικία του στην Ευρώπη.

Όποιος πει ότι είμαστε υπερβολικοί ας δει τι έκανε ο 17χρονος (2,07μ.) παίκτης του Προμηθέα στο ματς με την Gran Canaria και θα καταλάβει. Και φυσικά θα διαπιστώσει ότι ο Μαντζούκας αποτελεί το πιο καυτό προϊόν της ελληνικής βιομηχανίας μπάσκετ και την μεγαλύτερη ελπίδα για το αύριο.

Ο μικρός έδωσε ένα μυθικό ρεσιτάλ στο ματς (4/11) με τους Ισπανούς. Πέτυχε 24 πόντους  με μυθικά ποσοστά καθώς είχε 3/4 δίποντα και 6/6 τρίποντα, ενώ είχε ακόμα 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματασε 32΄.45΄΄ και έφτασε στους 29 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης!

Το καλοκαίρι είχε λάμψει με τον πιο εκθαμβωτικό τρόπο και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων.

Ο Μαντζούκας έδωσε τρομερά ρεσιτάλ. Απέναντι στον ΚΑΟΧ Ευρώπη 87 έχει 21 πόντους και 27 ριμπάουντ! Απέναντι στον Ολυμπιακό είχε 37π. και 22ριμπ.! Απέναντι στο Περιστέρι είχε 19π., 13ριμπ.! Απέναντι στο Ηράκλειο, είχε  57 πόντους, 16 ριμπάουντ και 6 ασίστ!

Το Basketblog καταγράφει την διαδρομή του από τα Ιωάννινα και την Ακαδημία του Νίκου Ντούγια ως την «Gran Canaria Arena» και το μαγικό ρεσιτάλ του απέναντι στους Ισπανούς

Το ξεκίνημα με τον Νίκο Ντούγια, ο γυμναστής και ο στίβος

Ο Λευτέρης Μαντζούκας γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Από πολύ μικρός βρήκε την μεγάλη αγάπη της ζωής του στην πορτοκαλί θεά.

Οι γονείς του μόλις στα 6 του χρόνια τον γράφουν στις Ακαδημίες του Θρύλου Ιωαννίνων. Ο ιδρυτής, πρόεδρος της ομάδας και παλαίμαχος παίκτης Νίκος Ντούγιας (ανάμεσα στα άλλα ήταν ο πρώτος Έλληνας που έπαιξε στην Τουρκία το 2002 με την Γκιόζτεπε), συνειδητοποιεί από νωρίς ότι ο μικρός έχει τρομερό ταλέντο!

Ο Ντούγιας προσπαθεί να τον βοηθήσει να βελτιωθεί. Τον στέλνει σε γυμναστή για να δυναμώσει το σώμα του. Ο γυμναστής ασχολείται και με τον στίβο. Ο Μαντζούκας αποφασίζει να δοκιμάσει το ταλέντο του κι εκεί. Ε, λοιπόν, έχει ταλέντο και για τον στίβο. Κατεβαίνει σε αγώνες και σαρώνει τα μετάλλια. Το μπάσκετ όμως, έχει κλέψει την καρδιά του και αποφασίζει να αφοσιωθεί εκεί.

Έπαιξε στο ανδρικό μόλις στα 12!

Στον Θρύλο Ιωαννίνων καταλαβαίνουν ότι ο μικρός είναι θαυματουργός. Στις 24/1/2015 ο προπονητής της ανδρικής ομάδας του Θρύλου Ιωαννίνων, Σπύρος Μπεζεβέγκης, τον ρίχνει στα βαθιά νερά για να δει αν μπορεί να κολυμπήσει. Τον βάζει να παίξει στον αγώνα της ανδρικής ομάδας του Θρύλου Ιωαννίνων με τον Σπάρτακο για το πρωτάθλημα της Β΄ ΕΣΚΑΘ.

Ο Μαντζούκας όχι μόνο δεν πάει στον πάτο στα βαθιά, αλλά κολυμπάει άψογα. Είναι μόλις 12 ετών, αλλά τα πάει περίφημα απέναντι στους άνδρες και βάζει μάλιστα σε εκείνο το πρώτο του ματς 5 πόντους με 1/1 δίποντο και 1/1 τρίποντο!

Ο Προμηθέας και ο Μάκης Γιατράς

Το ταλέντο του περνάει γρήγορα τα σύνορα των Ιωαννίνων και φτάνει στην Πάτρα. Ο Προμηθέας τον αποκτά και τον βάζει τα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Ο προπονητής «αλεπού» της πρώτης ομάδας, ο Μάκης Γιατράς, βλέπει ότι ο μικρός έχει τρομερές δυνατότητες.

Τον παίρνει στην πρώτη ομάδα. Στις 14 Φεβρουαρίου του 2018 ο Προμηθέας παίζει με τον Πανιώνιο. Ο Μαντζούκας κάθεται στον πάγκο. Ξαφνικά η χαρά του χτυπάει κόκκινο. Ο Γιατράς γυρίζει προς το μέρος του και του λέει: «Σήκω πάνω, παίζεις»!

Ο Μαντζούκας είναι τότε 14 ετών, 7 μηνών και 6 ημερών! Δεν καταλαβαίνει τίποτα. Παίρνει το βάπτισμα του πυρός στην Basket League και μάλιστα βάζει και δυο πόντους (με βολές).

Τα ρεκόρ

Ο αγώνας αυτός τον κάνει κομμάτι της ιστορίας του πρωταθλήματος. Ο αγώνας αυτός τον κάνει τον δεύτερο πιο νέο παίκτη που αγωνίστηκε ποτέ στην Basket League. Το ρεκόρ κατέχει ο Γιώργος Παπαγιάννης που αγωνίστηκε με τη φανέλα του Περιστερίου απέναντι στη μετέπειτα ομάδα του, τον Παναθηναϊκό, σε ηλικία 14 ετών, 6 μηνών και 2 ημερών.

Μα κάνει κι άλλο ρεκόρ στο ματς αυτοί. Οι δυο πόντοι που έβαλε τον κάνουν τον νεαρότερο παίκτη στην ιστορία του πρωταθλήματος που σκόραρε σε αυτή την ηλικία.

Τα ρεκόρ έχουν και συνέχεια. Σε ένα άλλο ματς εκείνης της σεζόν με τον Ολυμπιακό παίζει στην βασική 5άδα του Προμηθέα για πρώτη φορά. Έτσι γίνεται σε ηλικία 14 ετών, 10 μηνών και 5 ημερών ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία του πρωταθλήματος που ξεκίνησε βασικός στην 5άδα.

Ο Μαντζούκας αρχίσει να παίζει όλο και περισσότερο. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Πέρσι αγωνίστηκε σε 14 ματς στο πρωτάθλημα με τον Προμηθέα με μέσο όρο 3,14π., 1,5ριμπ., ενώ στο Eurocup αγωνίστηκε σε 6 ματς με μέσο όρο 2,83π.,1,17ριμπ.

Φέτος οργίασε απέναντι στην Gran Canaria και όλα δείχνουν ότι έπεται και συνέχεια…

 

O ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥΚΑΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ