Εδώ και δύο περίπου εβδομάδες, ο Ηλίας Ζούρος έχει αναλάβει την ηγεσία του τιμονιού στον Προμηθέα Πατρών μετά και το διαζύγιο με τον Luis Casimiro, με τα πρώτα δείγματα να είναι άκρως θετικά -κυρίως στο αμυντικό πλαίσιο, όπου οι Αχαιοί δέχονται καλάθια με το σταγονόμετρο!

Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που πάτησε επί αχαϊκού εδάφους ο Έλληνας τεχνικός, οι Πατρινοί δέχονται μόλις 63 πόντους κατά μέσο όρο στο πρωτάθλημα και 68 κατά μέσο όρο σε όλες τις διοργανώσεις, με τους περισσότερους που έχει δεχθεί να είναι οι 80 από την Bursaspor σε ένα ματς που οδηγήθηκε στην παράταση με το παθητικό να μένει στο 65 (64 πόντοι ανά βραδιά σε κανονική διάρκεια).

Ουσιαστικά, ο Προμηθέας έχει επιτρέψει 256 πόντους στα 160 λεπτά που μετράει στην κανονική διάρκεια των 4 μέχρι στιγμής παιχνιδιών του (1.6 πόντοι ανά λεπτό), αλλά και 268 σε 165 λεπτά αν συνυπολογιστεί και το έξτρα πεντάλεπτο με την ομάδα της Τουρκίας (1.6 πόντοι ανά λεπτό) -σε μια πέρα για πέρα τρομερή επίδοση.
Ταυτόχρονα, από τις 16 περιόδους που έχει παίξει μέχρι πρότινος, έχει δεχθεί 15- πόντους στις 8 εξ αυτών (στο 50% τους δηλαδή), με την τρίτη να είναι και η κορυφαία του με μόλις 58 παθητικό (14.5 μέσο όρο).

Αυτές είναι δίχως πάσα αμφιβολία μερικές ηχηρές αποδόσεις για τους Αχαιούς, αλλά γίνονται ακόμα καλύτερες συγκριτικά με αυτές που λάμβαναν χώρα επί ημερών του Ισπανού τεχνικού, ενός προπονητή που λάτρευε περισσότερο την επίθεση κατά κόρον.
Επί Casimiro λοιπόν, επέτρεπαν 84 ανά βραδιά (494 συνολικά), ενώ 5 φορές είχαν δει τον εκάστοτε αντίπαλο να σκοράρει περισσότερους από 80, με τις 3 να ανήκουν στο EuroCup, όπου ο Προμηθέας διέθετε τη χειρότερη άμυνα του 2ου ομίλου αλλά και τη δεύτερη χειρότερη στη διοργάνωση!

Εδώ και δύο εβδομάδες λοιπόν, δέχεται 20 λιγότερους πόντους ανά αγώνα, με τον coach Ζούρο να ρίχνει αρκετά το τέμπο, μειώνοντας έτσι τις επιθέσεις του αντιπάλου άρα και το ενεργητικό του ως αποτέλεσμα, στηριζόμενος στα πολύ σύγχρονα και πανύψηλα φτερά της ομάδας -το κύριο όπλο κάθε αμυντικογενή προπονητή στη νέα εποχή του μπάσκετ, αφού έτσι μπορεί να συνδυάσει το switchability στα μετόπισθεν με το range και την κινητικότητα στην επίθεση.

Τελευταίο θύμα ο Κολοσσός, που αν και μια από τις πλέον «καυτές» αρμάδες του πρωταθλήματος με 4 νίκες στα τελευταία 5 παιχνίδια, κόλλησε στους 65 μόλις πόντους σήμερα (1.6 ανά λεπτό) αλλά και στους 45 για τρεις περιόδους (1.5 ανά λεπτό!

Ουσιαστικά, τα ενεργά χέρια των παικτών των γηπεδούχων έκαναν την απαραίτητη δουλειά με 9 αθροιστικά κλεψίματα + τάπες και για την επίθεση (27 από τους 76 πόντους τους από λάθη αντιπάλου ή fast breaks/ το 36% τους δηλαδή), ενώ την ίδια στιγμή μπλόκαραν την αντίστοιχη των Ροδιτών με 11 ασίστ για 14 λάθη.

Συνολικά, οι φιλοξενούμενοι υλοποίησαν μια εκ των χειρότερων εμφανίσεών τους την τρέχουσα σεζόν, αφού ο Προμηθέας τους ανάγκασε να έχουν την:

2η χειρότερη επίδοση σε πόντους: 61
2η χειρότερη επίδοση σε καλάθια: 21
2η χειρότερη επίδοση σε ευστοχία: 31%
2η χειρότερη επίδοση σε εύστοχα τρίποντα: 8
2η χειρότερη επίδοση σε ευστοχία τριπόντων: 29%
Χειρότερη επίδοση σε βολές: 12
Χειρότερη επίδοση σε ασίστ: 11
4η χειρότερη επίδοση σε λάθη: 14

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως είχαν μόλις 2 παίκτες που κινήθηκαν σε διψήφια κύματα σκοραρίσματος, ενώ ιδιαίτερα μνεία οφείλεται στην 3η περίοδο της εν λόγω μονομαχίας, όπου οι γηπεδούχοι δέχθηκαν μόλις 9 πόντους σε 10 λεπτό (0.9 ανά λεπτό)!

Πώς το έκαναν αυτό;
Κρατώντας το συγκρότημα του Καντζούρη στα 3 καλάθια με 16% ευστοχία εντός πεδιάς, 13% στο τρίποντο, ενώ παράλληλα το ανάγκασαν να υποπέσει και σε 3 λάθη για 1 μόλις ασίστ!