Ο κόσμος έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δύσπιστος εφόσον δεν έχει δει αποτελέσματα σε προηγούμενα περιστατικά. Αφού λοιπόν όλοι θέλουν να πέσει «φως παντού», ας το δούμε τώρα. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Δεν περίμενα να ολοκληρωθεί η αγωνιστική (με όλο το σεβασμό, η αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Απόλλωνα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα) για να προχωρήσω στο Report της αγωνιστικής. Ήταν τόσο μεγάλος ο θόρυβος για τον αγώνα της Ρόδου ώστε είναι καλό από την αρχή της νέας εβδομάδας να προχωρήσουμε σε κάποιες διαπιστώσεις. Για να βοηθήσουμε και λίγο την κατάσταση δηλαδή.

ΟΡΘΟΤΑΤΑ η ΕΟΚ, από τη στιγμή κατά την οποία είχε γίνει «σάλος», συγκέντρωσε τα στοιχεία και τα στέλνει προς διερεύνηση. ΟΡΘΟΤΑΤΑ επίσης ο ΕΣΑΚΕ συνεργάζεται κι έτσι πρέπει να γίνεται. Το μπάσκετ δεν είναι πολλά κομμάτια αλλά ένα. Δεν υπάρχουν «στοές» κι «άβατα» αλλά πρέπει όλα να είναι διάφανα. Θα μας πείτε ότι αυτή τη στιγμή πέφτει μεγάλο βάρος στον Κολοσσό και στον Ιωνικό οι οποίοι- ως όφειλαν- εξέδωσαν ανακοίνωση απαιτώντας «άπλετο φως» και δηλώνοντας απόλυτα συνεργάσιμοι με τις Αρχές. Αυτό είναι πολύ καλό, αφού (δεν πρέπει να αποκλείουμε καμία περίπτωση) μπορεί κάποια πράγματα να γίνονται εν αγνοία τους.

Εκείνο το οποίο πραγματικά οφείλουμε να τονίσουμε είναι η ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ της Basket League η οποία όχι προχθές, αλλά χρόνια τώρα βάλλεται από σκιές, υποψίες, φήμες και τα λοιπά με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια τοξική κατάσταση. Ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί ώστε να κάνεις σχέδια και όνειρα.

Το πρώτο που πρέπει να συμβαίνει είναι η προσφυγή στις Αρχές. Αυτό που έκαναν ΕΟΚ κι ΕΣΑΚΕ στην προκειμένη περίπτωση ας το κάνει οποιοσδήποτε άλλος έχει στοιχεία για να «καθαρίσει» επιτέλους αυτή η κατάσταση. Διότι υπάρχουν κι ακόμα χειρότερα: Η δυσπιστία του κόσμου που εκφράζεται με θέσεις του στυλ «για τα μάτια του κόσμου έγινε» ή «σιγά μη γίνει κάτι»! Δεν είναι απόλυτα λογικό όταν υπάρχουν:

1. Η καταγγελία προ ετών, Αμερικανού παίκτη ομάδας από την περιφέρεια ότι ο πρόεδρος μπούκαρε στα αποδυτήρια και τους έβαλε τις φωνές επειδή ήταν κοντά στο σκορ στο ημίχρονο, σε αγώνα με μια από τις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Και τους είπε το κυνικό: «Δε θέλετε να πληρωθείτε;». Τα είχε πει στο hoopshype. Ο Γαλατσόπουλος έστειλε το φάκελο στον Εισαγγελέα. Και;

2. Η αποχώρηση προπονητή από ομάδα της Basket League ακριβώς πριν από το τζάμπολ ενός αγώνα. Η επίσημη ενημέρωση ήταν για «αδιαθεσία».

3. Τα όσα έχουν γίνει γνωστά από την Κύπρο, με τους ΤΡΕΙΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, όπου το ρεπορτάζ δεν τρέχει απλώς αλλά δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι το «σύστημα» βρίσκεται στη χώρα μας. Άλλωστε το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι τα στοιχήματα παίζονταν από λογαριασμούς στην Ελλάδα.

Η ουσία είναι ότι η υπόθεση πρέπει να προχωρήσει, προκειμένου και το όνομα των ομάδων να σταματήσει να εμπλέκεται, αλλά και να γίνει επιτέλους μια αρχή ώστε να σταματήσουμε να μιλάμε περί «ελέφαντα στο δωμάτιο». Εφόσον προκύψουν στοιχεία ενοχής, τότε να υπάρξουν συνέπειες. Ότι θα πρέπει, όμως, ανεξαρτήτως αποτελέσματος έρευνας να είναι προσεκτικοί ΑΠΑΝΤΕΣ στα όσα συμβαίνουν απ’ εδώ και στο εξής, θεωρείται επίσης αναγκαίο και υποχρεωτικό.

Η Basket League κινδυνεύει να γίνει ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ «πρωτάθλημα δωματίου» καταγράφοντας αρνητικά ρεκόρ στην τηλεθέαση και με το ενδιαφέρον να μειώνεται συνεχώς. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να ΙΣΟΠΕΔΩΘΟΥΝ όλα τα αρνητικά στοιχεία, να λάμψει η αλήθεια και να προχωρήσουμε με νέες αρχές.