Το σύστημα του ΕΣΑΚΕ που επιβραβεύει τον 7ο με συμμετοχή στο Final-8 του Κυπέλλου και ταυτόχρονα τον στέλνει- ένα γύρο μετά- στο γκρουπ διεκδίκησης της παραμονής στην Basket League

Πέρασαν μέρες, πέρασαν μήνες και βέβαια η επιθυμία των περισσοτέρων ΚΑΕ για 12 ομάδες αντί για 13 έγινε πραγματικότητα. Κάμποσα χιλιάρικα παραπάνω και το «επαγγελματικό πρωτάθλημα» βαδίζει στο δρόμο που μας έχει συνηθίσει. Βεβαίως θα έχουμε και νέο σύστημα. Με περισσότερους αγώνες, μας είπαν, άρα και πιο «ελκυστικό» (πάλι μας είπαν). Με δύο νέους ομίλους μετά την πρώτη φάση, άρα επιπλέον 5 αγώνες για κάθε ομάδα (ένας γύρος) για να έχουμε να παίζουμε. Κάθε νέα προσπάθεια σαφώς και είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να έχει βάση. Διότι έτσι όπως είναι το σύστημα θα βρεθεί ο 7ος να παίζει στο γκρουπ της παραμονής ενώ αντίστοιχα στον πρώτο γύρο η ομάδα που θα βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση κερδίζει bonus τη συμμετοχή της στο Final-8 του Κυπέλλου, ώστε (θεωρητικά) να διεκδικήσει το τρόπαιο.

Κατά μια έννοια στον 7ο δίνεται ένα «κέρδος» με τρεις από τους πέντε αγώνες εντός έδρας και βέβαια με περισσότερους βαθμούς (συνολικά) από την Κανονική Περίοδο. Για να δούμε και κάποια άλλα στοιχεία για το στατιστικό της υπόθεσης Πέρυσι ο 7ος και ο 8ος είχαν τέσσερις νίκες διαφορά από τον ένατο, έξι από τον δέκατο και τον ενδέκατο και επτά από τον δωδέκατο που υποβιβάστηκε. Άρα αν έχουμε μια βαθμολογία όπως την περσινή, ο 7ος και ο 8ος ουσιαστικά δεν «κινδυνεύουν» να χάσουν τις πρώτες δύο θέσεις του γκρουπ των Play Out και θα περάσουν στα PlayOffs.

Τη σεζόν 2021-2022, ο 7ος είχε μια νίκη παραπάνω από τον όγδοο και τον ένατο, τρεις από τον 10ο και τον 11ο και πέντε από τον 12ο και τον 13ο (που υποβιβάστηκε).

Τη σεζόν 2020-2021 ο 7ος είχε ίδιες νίκες με τον 8ο, μια νίκη διαφορά από τον 9ο και τον 10ο, δύο από τον 11ο και τρεις από τον 12ο (που υποβιβάστηκε).

Μήπως ένα format με αγώνες Play In από το 7 ως το 10 και στη συνέχεια Play Offs από το 1 ως το 8 αλλά και σειρά αγώνων για παραμονή στις θέσεις 11-12 θα ήταν καλύτερο;

Μήπως η πρόταση του Άρη για 3-10 πάλι και δύο φάσεις ώστε οι νικητές να σχηματίσουν με τους δύο πρώτους τα ημιτελικά να είναι καλύτερη;

Κάπως έτσι λοιπόν ο 12ος μετά τη διαδικασία των Play Out θα υποβιβαστεί κι εδώ γεννάται το επόμενο ερώτημα:

-Πόσες ομάδες θα ανέβουν από την Elite League; Η προκήρυξη αναφέρει δύο, άρα θα πάμε πάλι σε πρωτάθλημα με μονό αριθμό ομάδων και ένα ρεπό (κάτι καθόλου ωραίο);

Κατά μια έννοια με 2/2 αδυναμίες από Ψυχικό και Τρίτωνα τις ισάριθμες τελευταίες σεζόν, τα πράγματα είναι λίγο θολά.

Όμως εδώ τίθεται ένα άλλο ζήτημα από τη στιγμή κατά την οποία οδεύουμε προς το καλύτερο πρωτάθλημα που έχει γίνει ποτέ στην Elite League με δυνατές ομάδες, ισχυρά brand και πολλούς διεκδικητές της ανόδου. Ναι, υπάρχουν φαβορί αλλά υπάρχουν και ομάδες που ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΥΝ ότι θέλουν την άνοδο.

-Μήπως να πάμε για τρεις ομάδες αντί για δύο στην άνοδο ώστε να γίνει ένα κανονικό πρωτάθλημα 14 ομάδων από τη σεζόν 2024-2025; Βεβαίως αυτό θα αλλάξει λίγο τη φυσιογνωμία του Final-4 της Elite League αφού στις τέσσερις ομάδες θα «νικήσουν» οι τρεις.

Πάντως ό,τι κι αν γίνει θα πρέπει να συζητηθεί από τώρα.

Τα υπόλοιπα είναι συζητήσιμα.