Σε ένα παιχνίδι, που ήταν ένα τεράστιο ντέρμπι καθ’όλη την διάρκειά του, o Παναθηναϊκός κατάφερε να επικρατήσει επί του Ολυμπιακού (67-65), χάρις σε ένα τεράστιο σουτ του Ponitka και το άστοχο τρίποντο του McKissic στην τελευταία επίθεση του αγώνα. Με αυτόν τον τρόπο η αρμάδα του Σερέλη έκανε το 1-1 στην σειρά των τελικών και σταμάτησε το σερί των 14 νικών των “ερυθρολεύκων”, οι οποίοι πληγώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα προβλήματά τους, αφού αγωνίστηκαν χωρίς τον Σλούκα και έχασαν κατά την διάρκεια του παιχνιδιού τους Βεζένκοβ και Walkup. Από την πλευρά των νικητών διακρίθηκαν ο Lee και ο clutch Ponitka με 12 πόντους έκαστος, ενώ από την άλλη πλευρά ξεχώρισαν οι  Παπανικολάου (15 πόντοι, επτά ασίστ),  Walkup (14 πόντοι) και Fall (11 πόντοι, έξι ριμπάουντ).

Oι “πράσινοι” ήταν καυτοί επιθετικά στα πρώτα δεύτερα της αναμέτρησης και πήραν πλεονέκτημα τριών πόντων (5-2), το οποίο διεύρυναν λίγο αργότερα με σερί 9-0 και ένα μεγάλο τρίποντο του Lee (15-4). Oι φιλοξενούμενοι έβγαλαν αντίδραση μετά το εσπευσμένο τάιμ άουτ του Μπαρτζώκα και έτρεξαν ένα μικρό 0-4 για το 15-8, την στιγμή που με οδηγό την πολύ βελτιωμένη τους λειτουργία στα μετόπισθεν έγιναν ακόμη πιο απειλητικοί με τρίποντο του Walkup (17-13). Το “τριφύλλι” ανέβασε σε πολύ μεγάλο βαθμό στροφές και έκανε ένα νέο 8-0, χάρις στο οποίο έκλεισε το δεκάλεπτο στο +12 (25-13). Από την άλλη πλευρά οι “ερυθρόλευκοι” πλήρωσαν σε πολύ σημαντικό βαθμό τον μεγάλο αριθμό σφαλμάτων τους (έξι) αλλά και την αστοχία τους από την περίμετρο (1/5 τρίποντα).

Οι νταμπλούχοι Ελλάδος έδειξαν ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο και απάντησαν με ένα δικό τους 0-8, με το οποίο μπήκαν πολύ δυναμικά και πάλι στην εξίσωση του παιχνιδιού (25-21). Το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα συνέχιζε να παίζει στο ίδιο τέμπο και έφερε το ματς στα ίσα (25-25), την ώρα που προσπέρασε για πρώτη φορά με κάρφωμα (27-29) του πάρα πολύ θετικού Joel Bolomboy. Η ομάδα του Σερέλη σκλήρυνε στο πίσω μέρος του παρκέ,  επανέκαμψε και ανέκτησε τα ηνία του αγώνα (31-29), αλλά ο Ολυμπιακός με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Walkup (14 πόντοι), ισοφάρισε εκ νέου (33-33). Το σκηνικό του αγώνα δεν διαφοροποιήθηκε ιδιαίτερα, με τους Πειραιώτες να κάνουν την απόλυτη ανατροπή και να πηγαίνουν στην ανάπαυλα στο +2 (33-35), εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου των ποσοστών τους (9/15 σουτ στην δεύτερη περίοδο).

Το δεύτερο μέρος δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους φιλοξενούμενους, που είδαν τον κορυφαίο τους παίκτη Thomas Walkup να αποβάλεται (δέχτηκε τεχνική ποινή κι είχε ένα αντιαθλητικό φάουλ στο πρώτο ημίχρονο), αλλά με ένα μικρό 0-5 έφτασαν πολύ γρήγορα στο +7 (33-40). Ο Παναθηναϊκός έβγαλε σφυγμό και με ένα σημαντικό περιφερειακό σουτ του Marius Grigonis έκλεισε την ψαλίδα σε απόσταση μίας κατοχής (37-40), την ώρα που έφερε το ματς στην απόλυτη ισορροπία με δύο βολές του Pontika (42-42). Το ντέρμπι κρατούσε για τα καλά, διότι οι δύο “μονομάχοι” παρέμεναν ισόπαλοι (46-46) και το παιχνίδι είχε πάρα πολύ μπασκετικό ξύλο. Πάντως οι “ερυθρόλευκοι” παρά την νέα απώλεια του Βεζένκοβ (αποχώρησε υποβασταζόμενος), πέρασαν μπροστά έπειτα από δύο επιτυχημένες προσπάθειες του Fall (46-50), όμως πήγαν στην τελική ευθεία του αγώνα στο -1 (51-50).

Μετά από ένα πολύ μεγάλο τρίποντο του Lee οι γηπεδούχοι μπήκαν εκ νέου στην πρωτοπορία του σκορ (54-53), εντούτοις το συγκρότημα του Μπαρτζώκα “έβαλε στην μέγγενή του” το “τριφύλλι”, έτρεξε ένα επιμέρους 0-6 και αποσπάστηκε με πέντε (54-59). Ο Μαντζούκας με ένα κομβικής σημασίας τρίποντο έβαλε πάλι φωτιά στο παιχνίδι (57-59), ενώ στις επόμενες στιγμές του αγώνα κυριάρχησαν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό οι άμυνες. Ο Ponitka ήταν ψύχραιμος από την γραμμή των βολών και έγραψε το 60-60 , ενώ ο Παναθηναϊκός προσπέρασε με ένα πολύ δύσκολο καλάθι του Παπαγιάννη (62-60). Ο Λευτέρης Μαντζούκας έδωσε αέρα τεσσάρων πόντων στην ομάδα του μετά από ένα folllow (64-60), εντούτοις ο Παπανικολάου πήρε στις πλάτες του τον Ολυμπιακό και του έδωσε “βραχεία κεφαλή” (64-65). Οι δύο ομάδες έχασαν από μία κατοχή, με τον Ponitka να ευστοχεί σε ένα τεράστιο τρίποντο στα 17” και να διαμορφώνει το 67-65. Στην τελευταία κατοχή ο McKissic αστόχησε σε ένα πολύ δύσκολο τρίποντο, με αποτέλεσμα η νίκη να καταλήξει στα χέρια του Παναθηναϊκού.

Τα δεκάλεπτα: 25-13, 33-35, 51-50, 67-65

Δείτε τα στατιστικά εδώ