Ο Mateusz Ponitka μίλησε στο πολωνικό TVP Sport για την μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό, τονίζοντας ότι δεν περίμενε αυτήν την εξέλιξη. Ο 29χρονος άσος τόνισε ότι περίμενε να μιλήσει με ομάδα της Euroleague όταν έληγε τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, ωστόσο η πορεία της ομάδας του και του ίδιου στο Eurobasket άλλαξε τα δεδομένα, με συνέπεια οι προτάσεις από το υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο να είναι πολλές. Ακόμη δεν έκρυψε την χαρά του που ήρθε σε έναν τόσο μεγάλο σύλλογο όπως ο Παναθηναϊκός, ενώ επεσήμανε ότι στόχος της ομάδας είναι να κάνει βήματα μπροστά σε σχέση με τις προηγούμενες δύο σεζόν.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για την επιλογή του Παναθηναϊκού: «Σίγουρα δεν περίμενα μια τέτοια εξέλιξη πριν από την έναρξη του Eurobasket. Με τον ατζέντη μου, υπολογίζαμε περισσότερο ότι κάπου τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο θα ψάχναμε κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα να επιστρέψουμε στην Euroleague. Παρόλα αυτά, το Eurobasket, το οποίο και αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία για ολόκληρη την ομάδα και τη χώρα μας, έπεισε τις ομάδες της Euroleague οι οποίες δεν ήταν απόλυτα πεπεισμένες πριν, ότι θα μπορούσα να αγωνιστώ εκεί και να βοηθήσω. Το τελευταίο τριήμερο ήταν… καυτό καθώς ήμουν όλη την ώρα στα τηλέφωνα. Προσπαθούσαμε να τακτοποιήσουμε όλα τα θέματα έτσι ώστε να είναι ικανοποιημένες και οι δύο πλευρές. Τελικά καταφέραμε να οριστικοποιήσουμε όλες τις λεπτομέρειες και το μόνο που μου μένει είναι να μπω στο γήπεδο και να ξεκινήσω».

Για το πως νιώθει που επέλεξε το τριφύλλι:   «Είμαι πολύ χαρούμενος που ήρθε σε έναν τόσο μεγάλο σύλλογο. Το γεγονός ότι προηγήθηκαν δύο δύσκολες σεζόν για τον Παναθηναϊκό, αυτό δεν μειώνει το μέγεθός του. Πρόκειται για έναν από τους πιο επιτυχημένους συλλόγους στην Ευρώπη. Υπήρξαν σπουδαίοι παίκτες και σπουδαίοι προπονητές στο παρελθόν. Νιώθω υπέροχα που είμαι και εγώ κομμάτι αυτού του συλλόγου. Ελπίζω ο φετινός Παναθηναϊκός να δείξει ότι θέλει να προχωρήσει. Το brand του Παναθηναϊκού δεν χρειάζεται να ξαναχτιστεί, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στις επιτυχίες ώστε να πάρει δυναμική που του αξίζει. Και εμείς θα παλέψουμε ώστε να φέρουμε χαρά στους φιλάθλους»