Έλαβε χώρα σήμερα (11/5) το απόγευμα η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για την ημιτελική φάση της Basket League, με τους προπονητές των τεσσάρων εναπομείναντων ομάδων, των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, Περιστερίου και ΠΑΟΚ δηλαδή, να σχολιάζουν τη συνέχεια στο πρωτάθλημα αλλά και το μέλλον της λίγκας.

Αναλυτικά…

Γιώργος Μπαρτζώκας: «Ομάδα που δουλεύουμε με συνέπεια»

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιώργος Μπαρτζώκας, σημείωσε στην αρχική του τοποθέτηση: «Είμαστε μια ομάδα που δουλεύουμε με συνέπεια. Κάτι που ξεκινάει από τη διοίκηση. Έχουμε σταθερότητα. Κατακτήσαμε δύο τίτλους που δεν τους υποτιμούμε. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία όσο το δυνατόν καλύτερα. Και μετά το πρωτάθλημα. Με σεβασμό σε όλους. Πρώτα στον ΠΑΟΚ και μετά αν τα καταφέρουμε στον επόμενο αντίπαλο. Εμείς έχουμε διαφορετικό αριθμό παιχνιδιών από άλλες ομάδες. Φτάνουμε τα 70. Ο ΠΑΟΚ έχει λιγότερα. Είναι άλλα τα δεδομένα. Έχουμε ένταση, κόπωση αλλά αυτή είναι η δουλειά μας. Θα κάνουμε το καλύτερο για την ομάδα».

Σε ερώτηση για το αν θα είναι αποτυχία να χαθεί ο τίτλος απάντησε: «ναι, θα είναι αποτυχία, αν δεν πάρουμε το πρωτάθλημα με βάση το πώς έχουμε παίξει και την εικόνα μας. Δε νομίζω ότι θα το πάρει ευχάριστα κάποιος οπαδός του Ολυμπιακού, αν το χάσουμε. Τώρα τελευταία έχει γίνει μια μεγάλη συζήτηση περί επιτυχίας και αποτυχίας, με αφορμή τα λόγια του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Αυτό που λένε όλοι είναι ότι η προσπάθεια μετράει, πόσο φτάνεις τον εαυτό σου στα όρια. Ζούμε στα Βαλκάνια, στην Ελλάδα συγκεκριμένα. Το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, αν είναι αυτό το ζευγάρι, έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Το να κερδίσουμε δεν θα πανηγυριστεί παραπάνω από εμάς, αλλά αν το χάσουμε θα μας στεναχωρήσει πολύ περισσότερο».

Σχετικά με τις αλλαγές στο format που ετοιμάζονται για τη νέα χρονιά απάντησε: «Είμαστε σε τεράστια αγωνιστική επιβάρυνση. Προτιμούμε τις προπονήσεις από τους αγώνες, οι προπονήσεις μας δίνουν την ευκαιρία να βελτιώσουμε κάποια πράγματα. Αν, όπως το λέτε, στην ουσία οι ομάδες από το “7” έως το “12” θα παίζουν περισσότερο, πράγμα που το θεωρώ πολύ σημαντικό. Προφανώς όλοι εσείς που θα ασχοληθείτε και θα αποφασίσετε για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ, είστε οι κατάλληλοι για να πάρετε τις σωστές αποφάσεις. Εμείς θα τις ακολουθήσουμε. Ο κ. Γαλατσόπουλος είπε ότι είναι στην σκέψη του ΕΣΑΚΕ. Προφανώς θα ερωτηθούμε. Στον Ολυμπιακό συζητάμε τέτοιου είδους θέματα. Έτσι λειτουργούμε. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορώ να πω ότι μας ρωτάνε για διάφορα θέματα, αλλά στο τέλος δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν όσα λέμε. Καλό θα ήταν να μας ρωτάνε, αλλά νομίζω πως θα πρέπει όλοι να έχουμε θετική σκέψη στο μυαλό μας».

Για το αν είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν οι παίκτες πριν το Κάουνας: «Με βάση αυτό που είδα στην προπόνηση είναι πολύ δύσκολο. Είναι μεγάλο γεγονός που κατά σύμπτωση είναι πολύ κοντά φέτος. Δεν υπάρχει χρόνος, υπάρχουν πολλά διαδικαστικά για το ταξίδι και την προετοιμασία. Ταυτόχρονα μόλις τελειώσαμε μια σειρά που μας πίεσε αγωνιστικά και πνευματικά, όμως υπάρχουν παίκτες που είναι συνηθισμένοι να το κάνουν. Είδα κάποιους που είναι έτοιμοι για προπόνηση και άλλους όχι, έχει σχέση με την εμπειρία. Αυτοί που έχουν την εμπειρία καλούνται να βοηθήσουν και τους άλλους. Έχουμε μια προπόνηση αύριο και ο Σάββατο παίζουμε με τον ΠΑΟΚ, περιμένουμε ανταγωνισμό σε υψηλό επίπεδο».

 

Χρήστος Σερέλης: «Θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε ένα καλύτερο πρόσωπο»

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Χρήστος Σερέλης, στο αρχικό του μήνυμα ανέφερε: «Θεωρούμε ότι έχουμε γύρω στις 15 μέρες που δουλεύουμε ως ομάδα. Κάνουμε προπονήσεις που χρειαζόμασταν μετά την αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας. Έφυγε και ένας παίκτης που ήταν πολύ σημαντικός στην επίθεση. Προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό με περισσότερη δουλειά αμυντικά, σκληράδα και τρέξιμο. Θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε ένα καλύτερο πρόσωπο, για να είμαστε έτσι όπως πρέπει, στην ημιτελική -αρχικά- σειρά».

Σε ερώτηση για τον αντίπαλο προπονητή στα ημιτελικά, Βασίλη Σπανούλη, είπε: «Έχει όλα τα φόντα να γίνει ένας πολύ καλός προπονητής. Με όποιον κι αν παίζουμε, τον σεβόμαστε και με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζουμε το παιχνίδι μας».

Για το τι πρέπει να αλλάξει ο Παναθηναϊκός στη συνέχεια, σημείωσε: «Δεν έχει να κάνει με το αγωνιστικό, αυτό που πρέπει να δούμε διαφορετικά είναι η νοοτροπία. Δουλεύουμε όλοι μας τους τελευταίους δύο μήνες πάνω σε αυτό και θεωρώ ότι αν παίξουμε με τη σωστή νοοτροπία θα έχουμε ελπίδες για κάτι πολύ καλό».

Ερωτώμενος για το αν είναι αποτυχία να χαθεί ο τίτλος, απάντησε πως: «Ο Παναθηναϊκός δεν έχει παίξει καλά φέτος, δεν έχει θέλξει φέτος. Ακόμη κι αν πάει στους τελικούς και κερδίσει το πρωτάθλημα, που θα πανηγυριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα είναι προβληματική η σεζόν. Προφανώς, όλα κρίνονται στο τέλος. Ειδικά για τις δύο μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τι γίνεται στο υπόλοιπο της σεζόν».

Τέλος, για την αλλαγή στο format του πρωταθλήματος, ανέφερε: «Αυτή η εξέλιξη θα φέρει περισσότερους παίκτες και καλύτερους. Κάποιες ομάδες που παίζουν Ευρώπη θα έχουν περισσότερο βάρος. Νομίζω είναι καλύτερο για το πρωτάθλημα».

Βασίλης Σπανούλης: «Πρέπει να πατάμε τα πόδια μας στη γη»

 

Ο τεχνικός του Περιστερίου bwin, Βασίλης Σπανούλης, θα κάνει ντεμπούτο φέτος ως προπονητής και στην τελική φάση του πρωταθλήματος. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να πατάμε τα πόδια μας στη γη και να καταλάβουμε ότι παίζουμε με ομάδα Euroleague. Δεν είναι λίγο για εμάς ότι βρισκόμαστε εδώ. Έχουμε δουλέψει πολύ. Πλέον οι παίκτες θέλουν περισσότερα παιχνίδια, είναι πνευματικό το θέμα και όχι σωματικό. Δεν είχαμε τόσο πολλά παιχνίδια όλη τη χρονιά, αλλά είναι δύσκολο να προπονείσαι και να σκέφτεσαι ένα ματς 20 μέρες μετά. Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την ομάδα σε φόρμα. Αντιμετωπίζουμε με σεβασμό μια μεγάλη ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο» ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση.

Οταν ρωτήθηκε αν είναι πιο δύσκολο να είναι σε τέτοιους αγώνες ως παίκτης ή ως προπονητής, είπε πως: «Για μένα, το κομμάτι της προπονητικής είναι πολύ πιο εύκολο από το αγωνιστικό. Ως παίκτης προσπαθούσα να κρατάω τον εαυτό μου σε μια κατάσταση τελειομανίας. Ως προπονητής έχεις άλλα πράγματα να σκέφτεσαι. Ήμουν ευλογημένος γιατί δούλεψα με σπουδαίους προπονητές στην καριέρα μου. Είχα πολλές συνομιλίες και βιώματα, που με βοηθούν στην προπονητική αρχή μου. Πιο δύσκολα το βίωνα αυτό ως παίκτης, παρά ως προπονητής».

Ενώ συνέχισε λέγοντας πως: «Προσπαθούμε να πάμε βήμα – βήμα. Το δικό μας πρωτάθλημα το βάζουμε με τον εαυτό μας, με τα “θέλω” που μπορεί να εκπληρώσει η ομάδα μας. Θα αντιμετωπίσουμε τον Παναθηναϊκό με σεβασμό, αλλά χωρίς φόβο. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο, να είμαστε ανταγωνιστικοί στον βαθμό που μπορούμε και να κάνουμε την προσπάθειά μας».

Τέλος, για την αλλαγή του format στην Basket League, την αύξηση των αγώνων και την καταπόνηση των παικτών ανέφερε: «Είναι θετικό. Κάποιες ομάδες θέλουν παραπάνω παιχνίδια. Δεν ξέρω για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Αλλά όλα γίνονται για τον κόσμο, το θέαμα, για τα παιδιά. Για να πάνε όλοι στα γήπεδα. Όσο περισσότερα παιχνίδια τόσο καλύτερα».

Φώτης Τακιανός: Ο ΠΑΟΚ mateco αναπροσάρμοσε τους στόχους του

Για δεύτερη διαδοχική χρονιά ο Φώτης Τακιανός θα συμμετάσχει στα ημιτελικά της Βasket League, αυτή τη φορά με τα χρώματα του ΠΑΟΚ mateco. «Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για την πρόκριση και καλή επιτυχία στο Final Four. Ο ΠΑΟΚ σε μικρό χρονικό διάστημα έκανε αναπροσαρμογή στόχων προς τα πάνω και τους πιάνει. Είμαστε χαρούμενοι που το κάνουμε και το δίνουμε πίσω στoν οργανισμό, που βρίσκεται σε διαδικασία οικονομικής εξυγίανσης και έχει από τέτοιες επιτυχίες ο ΠΑΟΚ για να στηρίξει όλο το οικοδόμημα. Η λογική μας και τώρα είναι ίδια. Θα δημιουργήσουμε έναν βραχυπρόθεσμο στόχο. Ξέρουμε τη δυναμική του αντιπάλου και την διαφορά δυναμικότητας. Στόχος μας όσο πιο ανταγωνιστικοί και έτοιμοι γίνεται για το επόμενο παιχνίδι. Στο γήπεδο θα φανεί αν καταφέρουμε να κατακτήσουμε την τρίτη θέση μέσα από την αγωνιστική και πνευματική μας προετοιμασία» σημείωσε για τη συνέχεια των αγώνων.

Για τους αγώνες της ημιτελικής φάσης απάντησε πως: «Για να μην υπερβάλλουμε και να μην λέμε πράγματα που δεν ισχύουν, το να κάνει ο Ολυμπιακός ήττα από τον ΠΑΟΚ έχει τις λιγότερες πιθανότητες. Θέλουμε να πιέσουμε τους εαυτούς μας, να φτάσουμε πάνω από τις κόκκινες γραμμές μας για να είμαστε ανταγωνιστικοί».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αλλαγές στο format σημείωσε πως: «Πρέπει να δούμε την αλλαγή του format στα πλαίσια όλων των ομάδων. Θα επιβαρυνθούν κάποιες ομάδες, άλλες θα μπουν σε διαδικασία καλύτερης αξιολόγησης. Οσα περισσότερα παιχνίδια δίνεις ελαχιστοποιείται το ποσοστό της τύχης. Προσωπικά το κρίνω θετικό και πρέπει να γίνει. Η βασική μας δουλειά των προπονητών και παικτών είναι μέσα στο γήπεδο».

Ενώ, τέλος, συμπλήρωσε για την οικονομική εξυγίανση του ΠΑΟΚ: «Είναι πολύ δύσκολο. Είναι ευλογία ότι πέρασα από όλα τα στάδια του ΠΑΟΚ. Έχω βιώσει από μέσα τι είναι ο ΠΑΟΚ. Έζησε μεγάλες στιγμές η ομάδα, τώρα αυτές λείπουν από τον φίλαθλο. Είναι απαιτητό από τον κόσμο το Κύπελλο, ο τίτλος, η επιτυχία. Ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να μειώσει τα προβλήματά του, να μπει στον υγιή δρόμο και μέσα από αυτόν να τον οδηγήσει στους τίτλους. Με αυτό που κάνουμε νομίζω πως βοηθάμε τη διαδικασία σκέψης τους»