Είναι γεγονός ότι η Α2 θα έπρεπε να θεωρείται ως ένα φυτώριο της Α1, στο οποίο οι νεαροί παίκτες θα πάρουν τις κατάλληλες εμπειρίες και παραστάσεις, έτσι ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στο ανώτερο επίπεδο. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια οι ομάδες στον βωμό της ανόδου ή της αποφυγής του υποβιβασμού χρησιμοποιούσαν μπαρουτοκαπνισμένους μπασκετμπολίστες, με συνέπεια η χρήση νεαρών να μην είναι τόσο εκτεταμένη. Την φετινή χρονιά παρατηρήθηκε ότι αρκετοί παίκτες που είναι γεννημένοι από το millenium και μετά πήραν αρκετό χρόνο συμμετοχής και μάλιστα έκαναν την διαφορά για τις ομάδες τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συγκεκριμένοι παίκτες αγωνιζόντουσαν κατά κύριο λόγο σε συλλόγους που βρισκόντουσαν σε χαμηλά στρώματα του πρωταθλήματος, με τις εμφανίσεις τους να αποδεικνύουν ότι μπορούν να κάνουν το βήμα παραπάνω την επόμενη σεζόν. Έτσι το basketblog.gr έναν αγώνα πριν το φινάλε της Α2 επέλεξε τους πέντε καλύτερους παίκτες από 22 ετών και κάτω.

1.  Βασίλης Σταυρακούκας (Παγκράτι)

Ο Βασίλης Σταυρακούκας βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια στο πρωτάθλημα της Α2, καθώς πριν το Παγκράτι αγωνίστηκε σε Δάφνη Δαφνίου και Κόροιβο Αμαλιάδας. Φέτος όμως ο άλλοτε παίκτης του Περιστερίου έκανε πραγματικά την διαφορά σε μία ομάδα που είχε στόχο την αποφυγή του υποβιβασμού, άσχετα αν στο τέλος δεν τα κατάφερε. Ο Σταυρακούκας θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της κατηγορίας με 534 πόντους, καθώς ο Γιάννης Αθανασούλας που τον ακολουθεί έχει 438 και θα πρέπει να πετύχει 96 πόντους στην τελευταία αναμέτρηση του Ψυχικού με τον Τρίτωνα, για να τον φτάσει. Ο φέρελπις γκαρντ πετύχαινε 17,8 πόντους μέσο όρο με 46,3% στο δίποντο και 30,1% στο τρίποντο, χωρίς να σημαίνει ότι δεν ήταν βοηθητικός και σε άλλους τομείς πέρα από το σκοράρισμα. Συγκεκριμένα ο Σταυρακούκας αν και γκαρντ είχε 6,5 ριμπάουντ, την στιγμή που ήταν και κάτι παραπάνω από αξιοπρεπής δημιουργός με 3,2 ασίστ.

2. Γιάννης Τσορμπατζόγλου (Δάφνη Δαφνίου)

Ο Γιάννης Τσορμπατζόγλου αποτελούσε τον κορυφαίο παίκτη της ομάδας του Xαϊδαρίου, που από την αρχή του Πρωταθλήματος ήταν από τα φαβορί για να αποχαιρετήσει την Α2 και τελικά πέτυχε μόλις μία νίκη σε 28 αγώνες. Ο 22χρονος γκαρντ ανέλαβε ακόμη περισσότερες ευθύνες, όταν αποχώρησαν οι έμπειροι Stanojevic και Περδικάρης, στις οποίες ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά. Ο Τσορμπατζόγλου πετύχαινε 12,5 πόντους μέσο όρο με 44,8% δίποντο και  25% τρίποντο. Παράλληλα μάζευε και 4,5 ριμπάουντ, την στιγμή που μοίραζε και 2 ασίστ μέσο όρο. Ο νεαρός άσος είχε κάτι παραπάνω από το 1/5 των πόντων της ομάδας του (61 μ.ο), ενώ το χαμηλό ποσοστό του στα τρίποντα ενδεχομένως να ήταν προϊόν της προσαρμογής της αντίπαλης άμυνας πάνω του. Γενικότερα αν βελτιώσει λίγο παραπάνω το ποσοστό των σουτ του έξω από την γραμμή των 6,75μ και γίνει καλύτερος στο κομμάτι της δημιουργίας, τότε θα είναι ένας παίκτης με πλήρες πακέτο.

3.  Γιάννης Μερμίγκης (Οίακας Ναυπλίου)

Ο Οίακας Ναυπλίου κατέκτησε το δικό του πρωτάθλημα με την συμμετοχή του στην Α2, καθότι ήταν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μην μπορέσει να κατέβει στο πρωτάθλημα. Η χρονιά φάνταζε πολύ δύσκολη για το σύνολο του κόουτς Κουλουριώτη, καθώς η ομάδα βασιζόταν επί το πλείστον σε πολύ νεαρούς παίκτες. Μπορεί ο σύλλογος του Ναυπλίου να τερμάτισε τελευταίος με ρεκόρ 1-27, αλλά έχει την ικανοποίηση ότι έδωσε την δυνατότητα σε πολλά παιδιά από τις ακαδημίες του να αγωνιστούν σε ένα τόσο σκληρό πρωτάθλημα. Ένας από τους μπασκετμπολίστες που άδραξε αυτήν την ευκαιρία ήταν ο Γιάννης Μερμίγκης, που αν και μόλις 18 χρονών έκλεψε την παράσταση με τις εμφανίσεις τους. Ο SF των Ναυπλιωτών πετύχαινε τους 15,3 από τους 59,4 πόντους των Ναυπλιωτών, έχοντας 48,1% στο δίποντο και 28,6% στο τρίποντο. Επίσης ήταν κι ένας πολύ ικανός ριμπάουντερ (6 μέσο όρο), την στιγμή που συνέβαλε και στη δημιουργία με 2,7 ασίστ. Το αγκάθι στις επιδόσεις του ήταν τα 3,3 σφάλματα, αλλά τα λάθη ήταν απόρροια και της απειρίας του, επομένως θεωρείται βέβαιο ότι αυτά θα μειωθούν με την πάροδο του χρόνου.

4.  Δημήτρης Τσουργιάννης (Παγκράτι) 

Ο 21χρονος PF των «ροσονέρι» κερδίζει στο νήμα μια θέση στην πεντάδα από τον αδερφό του και συμπαίκτη του Άρη, με τους δύο ταλαντούχους μπασκετμπολίστες να έχουν σχεδόν ίδιο αριθμό πόντων (12,9 ο Δημήτρης, 13 ο Άρης). Ο γεννηθείς το 2001 ψηλός είχε πιο πληθωρική παρουσία σε σχέση με τον αδερφό του, έχοντας σχεδόν δύο παραπάνω ριμπαόυντ 7,4 έναντι 5,5. Επίσης είχε κατά τι καλύτερα ποσοστά στα σουτ εντός παιδιάς (50,2% στα δίποντα έναντι 47,5 και 22,2% στα τρίποντα έναντι 20%). Τα δύο αδέρφια μαζί με τους Σταυρακούκα και Τζουγκαράκη ήταν οι ηγέτες της αθηναϊκής ομάδας, βάζοντας δύσκολα στις αντίπαλες άμυνες. Άλλωστε η τετράδα αυτή ήταν η αιτία που το Παγκράτι είχε την ικανοποιητική επίδοση των 74,5 πόντων ενεργητικό μέσο όρο, άσχετα αν αυτή δεν εξαργυρώθηκε μέσω της σωτηρίας της ομάδας.

5. Περικλής Κουρουπάκης (Αγρίνιο)

Ο 20χρονος ψηλός του Αγρινίου ήταν ο μόνος που πανηγύρισε την παραμονή στην κατηγορία με την ομάδα του, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέλη της πεντάδας. Ο Χανιώτης σέντερ παρά την ατυχία που είχε με τον τραυματισμό στην αρχή της σεζόν, επανήλθε δριμύτερος και ήταν κυρίαρχος κάτω από τα καλάθια. O νεαρός άσος ήταν πραγματικά εντυπωσιακός, διότι δεν ήταν μόνο οι 12,2 πόντοι που πετύχαινε, αλλά και τα 8,4 ριμπάουντ που μάζευε, πετυχαίνοντας πολλά double – double ειδικά στο ΔΑΚ Αγρινίου. Ο Κουρουπάκης πραγματοποίησε την κορυφαία του εμφάνιση απέναντι στην Ελευθερούπολη με τους 25 πόντους και τα 15 ριμπάουντ που «κατέβασε», αντιμετωπίζοντας μάλιστα έναν από τους καλύτερους ψηλούς της κατηγορίας (Σταύρος Τουτζιαράκης). Ο παίκτης των “πρασίνων” προέρχεται από το πρόγραμμα «ΝΟΥΣ» του Προμηθέα, με την ομάδα της Πάτρας να δικαιώνεται για την επιλογή της να τον δανείσει στον ΑΟΑ, καθότι πήρε πολύ χρόνο συμμετοχής, ξεδιπλώνοντας το ταλέντό του.

Σαφέστατα υπάρχουν κι άλλοι παίκτες τέτοιας ηλικίας που ξεχώρισαν με τις ομάδες όπως οι Ζαρκαδούλας και Καψαλός με την Καβάλα, που αν και βρέθηκαν στη «σκιά» των Armstead κι Αμπατζά είχαν εξαιρετικές επιδόσεις με 10,1 πόντους έκαστος αλλά και σημαντική συνεισφορά σε άλλους τομείς. Επίσης μέσω του Πανερυθραϊκού και του πρωτοποριακού του project στα πρότυπα του ΝCCΑ ξεχώρισαν οι πολύ ικανοί γκαρντ Ευστρατίου και Μωραΐτης με 9 πόντους έκαστος, με τον δεύτερο μάλιστα να πετυχαίνει και το buzzer – beater τρίποντο που σκότωσε τον Τρίτωνα. Το Αγρίνιο βοήθησε κι άλλον παίκτη να κάνει το step up κι αυτός ήταν ο Περικλής Μπαζίνας, που αν κι ήρθε μεσούσης της σεζόν εγκλιματίστηκε άμεσα, σημειώνοντας 10.7 πόντους μέσο όρο. Ο 22χρονος γκαρντ/φόργουορντ ήταν δανεικός από τον Απόλλωνα Πάτρας, ενώ είχε την ατυχία να υποστεί ένα σοβαρότατο τραυματισμό (ρήξη χιαστών) στον αγώνα με την Καβάλα.

Ακόμη ο Ιατρίδης του Φιλίππου Βέροιας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα του Ντίνου Καλαμπάκου στα 21 του χρόνια, με τον ικανό PF/C να έχει 9,4 πόντους με (55,6% δίποντα και 29,1% τρίποντα), ενώ μαζί με τον Drekalovic ήταν οι πρώτοι ριμπάουντερ του συλλόγου από την Ημαθία με 5,5 έκαστος. Τέλος από το Μαρούσι ο 22χρονος Γιώργος Αρνόκουρος πραγματοποίησε μεστές εμφανίσεις με 7,5 πόντους και 7 ριμπάουντ, με τον 20χρονο αδερφό του Γιώργου Παπαγιάννη Μηνά να έχει αναβαθμισμένο ρόλο με 5,8 ριμπάουντ και 6,6 πόντους.