Ακόμα ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα της Α2 Ανδρών ξεκινάει σήμερα, έχοντας αρκετούς μνηστήρες για την άνοδο, αλλά και για την παραμονή, ενώ οι εκπλήξεις δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνιση τους. Το basketblog.gr σας παρουσιάζει τους 16 μονομάχους, ενώ σαν πρώτη φωτογραφία σας παραθέτει μια φάση από παιχνίδι του Ηρακλή με τον Πανιώνιο το 2001, όταν οι δυο ομάδες μεσουρανούσαν στην Α1 Ανδρών. 

Καβάλα

Η Καβάλα μπορεί να μην κατάφερε να κρατηθεί στην Basket League, μπορεί να ετοίμασε φάκελο για την διεκδίκηση της επιστροφής της όταν της δόθηκε η κατηγορία, αλλά ο ισχυρός της άνδρας, Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, ποτέ δεν την άφησε στην τύχη της, παρά το γεγονός ότι ακόμα βρίσκεται υπό το καθεστώς της ΚΑΕ. Αναφορικά με την αγωνιστική της ικανότητα, στην πόλη της Μακεδονίας επιλέχθηκε η ανανέωση το φετινό καλοκαίρι, με τον Ηλία Μωσαϊδη να αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία, με την περσινή ομάδα να αλλάζει ριζικά. Σημαντική ήταν η προσθήκη του Σάββα Μανούσου ενώ και ο Πολωνός γκαρντ Άντι Μάτζουρτσακ αναμένεται να βοηθήσει στο σκοράρισμα. Στο υπόλοιπο ρόστερ βρίσκονται εξελίξιμοι παίκτες όπως οι Κυριακού, Σκλήβας, Κελαϊδής, Μούκας, Αναστασάκης, Σαββίδης, Μανάκας και Κουμλελής, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η περίπτωση του Ετινόσα Ερεβμπενάζιε που αυτή τη στιγμή δεν έχει δικαίωμα να αγωνιστεί ως Έλληνας.

Στόχος: Η Ένωση έδειξε καλό πρόσωπο στα φιλικά και το κύπελλο, αλλά επειδή η σεζόν είναι μεγάλη και το ρόστερ άπειρο, βασικός στόχος θα είναι οι περισσότερες νίκες στην Καλαμίτσα και μάχη εκτός έδρας. Η παραμονή θα θεωρηθεί επιτυχία κατά την ταπεινή μας γνώμη.

Αρκαδικός

Ακόμα μια ομάδα που περίμενε καρτερικά την απόφαση της επιτροπής για τις υποψηφιότητες της Basket League, και διατηρήθηκε στην Α2, παρά τον οικονομικό βραχνά που φέρνει το προσθετικό ΚΑΕ. Η διοίκηση της ομάδας της Τρίπολης είχε προλάβει να κάνει συμφωνίες πριν βγει η απόφαση, τις οποίες ανακοίνωσε αίφνης, δημιουργώντας μια ομάδα, που θα πρέπει να δέσει ο άπειρος από το πρωτάθλημα της Α2, Γιάννης Διαμαντάκος, έχοντας βρεθεί από την Γ’ Εθνική και το Αγρίνιο στην κορυφαία κατηγορία της Ρουμανίας, και σε ευρωπαϊκά παιχνίδια. Από την περσινή ομάδα συνεχίζουν οι Καραμαλέγκος, Τζουγκαράκης, Κοψαύτης, ενώ επέστρεψε και ο Προδρόμου. Αποκτήθηκαν ο σέντερ επιπέδου Α1, Ευθύμης Τσακαλέρης, ενώ αν αγωνιστεί θα κάνει την διαφορά ο τρομερός Λιθουανός γκαρντ, Ντόβιντας Ρέντικας, ο οποίος δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Στόχος: Αν βρεθεί λύση με το Ρεντίκας σίγουρα αλλάζει επίπεδο, ενώ διαθέτει τρομερή φροντ λάιν. Αν δέσει άμεσα την ομάδα ο coach Διαμαντάκος η άνετη παραμονή θεωρείται εφικτός στόχος.

Φάρος Κερατσινίου

Bάσει αποτελεσμάτων o Φάρος δεν θα έπρεπε να βρίσκεται σε αυτές τις γραμμές, αλλά αν θέλουμε να βρούμε μια ομάδα που ενέπνευσε σουρεαλισμό και κυνικότητα το συγκεκριμένο τρίμηνο που πέρασε, αυτή σίγουρα είναι ο Φάρος, ο οποίος αν και κέρδισε την άνοδο του στα γήπεδα, στην συνέχεια ένεκα οικονομικών δυσκολιών παραχώρησε την θέση του στον Προμηθέα (τον οποίο νίκησε με 3-0 στα πλέι οφ). Ωστόσο στο πέρασμα του χρόνου το έψαξε ξανά για την άνοδο, και εν τέλει δημιούργησε μια ομάδα, κατά τον υποφαινόμενο καλύτερη και ισχυρότερη από πέρυσι. Ο Βαγγέλης Τσάπας παραμένει ο ισχυρός άνδρας της ομάδας, και ένας άνθρωπος που αρχίζει να αφήνει το στίγμα του στο Ελληνικό μπάσκετ, θέλοντας να οδηγήσει και φέτος την ομάδα του Πειραιά σε μονοπάτια ανόδου, τονίζοντας ότι αν έρθει θα γίνει πράξη. Αναφορικά με το ρόστερ, ο Ανδρέας Πολέμης αποχώρησε μετά από αρκετά χρόνια με τον επιτυχημένο Γιάννη Τζήμα να τον διαδέχεται, και τον Νάσο Χούμπαυλη να έρχεται ως άμεσος συνεργάτης του. Στην ομάδα παρέμειναν οι παλιότεροι Παπαδόπουλους, Κουντουράς, Κατούφας, Πετροδημόπουλος αλλά και οι περσινοί Λιακόπουλος, Καράμπουλας, Μπατής, Σκορδίλης, με τον τελευταίο να τραυματίζεται, και τον εξαιρετικό Στέφαν Τζόρτζεβιτς να έρχεται να τον καλύψει. Ήρθαν επίσης οι Δημάκος, Φιλιππάκος, Κακαρούδης και Βασιλόπουλος να συμπληρώσουν την πλειάδα παικτών του Λαρισαίου τεχνικού.

Στόχος: Δεν μπορεί κάποια ομάδα με τέτοιο υλικό να έχει άλλη στόχευση από την μάχη της ανόδου.

Εθνικός

Αν κοιτάξει κανείς το περσινό ξεκίνημα, αλλά και το φετινό, και διαβάσει πως ο Βαγγέλης Βλάχος βρίσκεται στον πάγκο, θα αρκεστεί στο να σκεφτεί πως ο Εθνικός λειτουργώντας σοφά, μπορεί να μην ανέβηκε αλλά κράτησε τον ίδιο προπονητή. Ωστόσο αυτή η σκέψη του θα αποδειχθεί ουτοπική, με τον Βλάχο να διαδέχεται τους Λιόγα και Καλαφατάκη, και να έρχεται με νέα διοίκηση, σε μια χρονιά που μόνο το μπλε και το κλειστό της Καλλιθέας έμειναν ίδια. Η διοίκηση του Βασίλη Δέρβου αποχώρησε με Κώστα Δεριζιώτη να αναλαμβάνει επικεφαλής και να προσπαθεί από το μηδέν να χτίσει μια ομάδα, ενώ διεκδίκησε και την άνοδο του, όταν του ανατέθηκε από τον ΕΣΑΚΕ. Αναφορικά με το ρόστερ δημιουργήθηκε μια νέα ομάδα, με ολόκληρο το ρόστερ να αλλάζει. Ήρθαν παίκτες με εμπειρία όπως οι Κόκκαλης, Μαχαίρας, Μάρτζος, Αντωνάκης, Χάλαρης, και οι ταλαντούχοι Οικονομόπουλος, Παπαπέτρου, Τάγαρης, Ντουζίδης, Παπαφλωράτος, Δρόσος και ο Εσθονός γκαρντ Rait-Riivo Laane που έρχεται να δώσει βοήθεια στην οργάνωση, αλλά και στο σκοράρισμα.

Στόχος: Η εμπειρία στο ρόστερ και τον πάγκο δεν λείπει, η διοίκηση φαίνεται σταθερή και με όρεξη, και σίγουρα ο στόχος σε μια μεταβατική σεζόν θα είναι η αποφυγή των πλει άουτ. Μοναδικό πρόβλημα φαντάζει η μοναχική παρουσία του Μαχαίρα στην ρακέτα.

Παγκράτι

Ήταν Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου όταν το Παγκράτι έβγαζε μια έκκληση απελπισίας προς τον κόσμο του, ζητώντας οικονομική βοήθεια, με την τράπουλα να ήταν σημαδεμένη εναντίον του. Ένα 24ωρο αργότερα, τα γρανάζια του ΑΟΠ κινήθηκαν, με το Παγκράτι να τραβάει χαρτί από το 19 και να προκύπτει 21. Τόσο δύσκολο ήταν το φετινό καλοκαίρι για την μακροβιότερη ομάδα στην Α2 (11 συνεχόμενες παρουσίες),  η οποία πριν από μερικούς μήνες εντυπωσίαζε το πανελλήνιο, κερδίζοντας την θέση της στα πλέι οφ ανόδου. Πλέον έχει δημιουργήσει μια κανονική ομάδα, με προπονητή τον Κώστα Κατωπόδη, ο οποίος μετά από τρία χρόνια στο πλευρό του Ντίνου Καλαμπάκου αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, περιμένοντας καρτερικά όλο το καλοκαίρι. Στο αγωνιστικό σκέλος μόνο ο Μήτσιαλος και ο Λεκάκης παρέμειναν από το περσινό ρόστερ, για μια ομάδα που έχει δώσει τρία φιλικά παιχνίδια, και ακόμα και χθες (6/10) έβαζε παίκτες στο ρόστερ της. Ξεχωρίζει η επιστροφή του Ψαρόπουλου, ενώ σημαντικές προσθήκες είναι αυτές των Παύλου, Μπουρδάνου, Λυμπερόπουλου, Εζόμο, Ραλλάτου, Καράβολα και Χόρτσα. Αυτός που ωστόσο εντυπωσιάζει είναι ο Σέρβος πάουερ φόργουορντ Μπόγιαν Ράντετιτς, που σίγουρα θα παίρνει πολλές προσπάθειες.

Στόχος: Εκτός από το γεγονός ότι οι «ροσονέρι» πρέπει να δέσουν ως ομάδα, οι δυο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών δείχνει να αποτελεί πρόβλημα. Όπως κάθε χρόνο στόχος στο Μετς είναι η παραμονή, αλλά στο Παγκράτι θα πρέπει να προσέξουν παίζοντας συνέχεια με την φωτιά.

Δούκας

Μετά από μια αναγνωριστική σεζόν στον ωκεανό της Α2 Ανδρών, και την αποφυγή των πλέι άουτ την περσινή σεζόν, ο Δούκας νιώθει και δείχνει έτοιμος να χτυπήσει μεγάλα πράγματα τη φετινή σεζόν. Ο σύλλογος λειτουργεί σε απόλυτα επαγγελματικά επίπεδα διαθέτοντας ισχυρή διοίκηση, εξαιρετικό τεχνικό τιμ (Συμεωνίδης και Καλογήρου), και μια πλειάδα παικτών, αλλά και τον ακριβότερο ξένο στην κατηγορία. Ο Ισπανός διεθνής Γκιγιέρμο Ρούμπιο αποφάσισε να αφήσει την Λετονία και την Ρίγα για να αγωνιστεί στην Α2 Ανδρών, προσδίδοντας ποιότητα και εμπειρία στην ρακέτα του Δούκα. Στo «Δαϊς» ήρθαν οι Παπαμακάριος, Κομποδιέτας, Κανονίδης, Ράπτης και Τζιάλας, ενώ παρέμειναν οι Κυρίτσης, Κουκάς, Μολφέτας, Καραμπάτσος, Καυκής, Μιλεντίγιεβιτς, Καρράς, Μαστόρος και Αγραβάνης.

Στόχος: Και σε αυτή την περίπτωση το ρόστερ μιλάει από μόνο του, με τον Δούκα να θέλει να κάνει το επόμενο βήμα και να βρεθεί στην μεγάλη κατηγορία.Μοναδική αμφιβολία, αν έχει το μέταλλο και την φανέλα να το πράξει. Οι απαντήσεις στο παρκέ…

Ψυχικό

Η εικόνα του Ψυχικού, με τις πολλές αλλαγές μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είναι ξεκάθαρη στο μυαλό κανενός, και έτσι θα επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε το δημιούργημα του Γιώργου Ρεμεντέλα, χωρίς να θέλουμε να αδικήσουμε τους ανθρώπους της ομάδας, που πλέον έχουν την τεχνογνωσία της κατηγορίας. Η υπόθεση που μπέρδεψε την ομάδα ήταν σαφέστατα η αρχική απόκτηση του Φώτη Βασιλόπουλου, αλλά και η φυγή του για τον Φάρο μετά από μερικές ημέρες, με την διοίκηση της ομάδας να τρέχει να καλύψει τα κενά. Έτσι, δίπλα στους Νίκου, Παπανικολάου, Ντίνο Αχή, Τσιώκο και Σακελλαρίου ήρθαν οι Μουράτος (δανεικός από τον Ολυμπιακό), Σίνης, Τσιότρας και ο εξαιρετικός και αθλητικός Γάλλος πάουερ φόργουορντ Τιέγκμπε Μπάμπα.

Στόχος: Το Ψυχικό δεν αποτελεί μια από τις ομάδες που φημίζεται για την παρουσία του κόσμου της, αλλά το μικρό κλειστό της αποτελεί όπλο για τον τρόπο παιχνιδιού του. Για τον Γιώργο Ρεμεντέλα και τους παίκτες του η παραμονή θα ήταν σαν πρωτάθλημα την φετινή χρονιά.

Ηρακλής

Αποτελεί μαζί με τον Πανιώνιο την δυάδα των ιερών «τεράτων» της κατηγορίας, με τα έξι χρόνια μακριά από την Basket League να φαντάζουν πολλά για την «γηραιό» που την φετινή σεζόν υπό την προεδρία του Θόδωρου Δρακόπουλου και έχοντας και πάλι τον Βαγγέλη Αλεξανδρή στον πάγκο του αναζητεί την επιστροφή του στα μεγάλα σαλόνια. Η διοίκηση έβαλε το χέρι στην τσέπη, και έτσι στο Ιβανώφειο ήρθαν παίκτες όπως οι Γκαγκαλούδης, Τότσιος (πρώτος σκόρερ της Α2 Ανδρών στην ιστορία της), Αγγελακόπουλος, Γιαννακίδης, Καλαϊτζίδης, Χρυσόπουλος και ο Λιθουανός σέντερ Ρονάλντας Ρουτκάουσκας. Στο «ξύλινο» παρέμεινε ο Δημήτρης Δέσπος, ο οποίος παρότι είχε αρχικά συμφωνήσει με τον ΓΣ Λάρισας, επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη.

Στόχος: Αν ψάχνετε μια ομάδα με εμπειρία τέτοια συσσώρευση δεν θα δείτε σε άλλη ομάδα. Ο Ηρακλής διαθέτει εξαιρετικό υλικό, το μεγαλύτερο όνομα σε προπονητή στην κατηγορία και πολύ κόσμο, έχοντας μια συνταγή που μπορεί να τον οδηγήσει στον πρωταθλητισμό. Μοναδικό ερωτηματικό έγκειται στο γεγονός ότι το πρωτάθλημα είναι…μαραθώνιος, και η μεγάλες ηλικίες βασικών παικτών ίσως αποτελέσουν τροχοπέδη.

Χολαργός

Πόσα χιλιόμετρα απέχει η Λιβαδειά με την συνοικία των βορείων προαστίων της Αττικής; Αυτή ήταν η σκέψη που κυριάρχησε το καλοκαίρι στο μυαλό όλων όταν η απορρόφηση της ΑΕ Λιβαδειάς από τον Χολαργό αργούσε να πάρει σάρκα και οστά, με την αρχική ονομασία να τοποθετείτε στο ΑΕ Λιβαδειάς – Χολαργός, με το πρώτο συνθετικό να μην υφίσταται πλέον. Όλα αυτά αποτελούν πλέον ιστορία, και η νεοσύστατη ομάδα θα δώσει για πρώτη φορά στην ιστορία της το παρών στην Α2 Ανδρών, αλλά όχι ως φτωχός συγγενής, αλλά ως ένας σοβαρός διεκδικητής της ανόδου. Στον πάγκο παρέμεινε ο Κώστας Παπαμάρκος, ο οποίος καθοδήγησε τον ΚΟΧ και στο περσινό πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, στην δεύτερη του απόπειρα στην κατηγορία, μετά το περσινό ξεκίνημα στο Περιστέρι. Από το ρόστερ της περσινής σεζόν έμεινε στο «Αντ.Τρίτσης» μόνο η σημαία της ομάδας ο Μάκης Κιαπέκος, με την διοίκηση να φέρνει παίκτες όπως οι Μιλόσεβιτς, Κουτρούλιας, Τσιάκος, Αγγελόπουλος, Καλλινικίδης, Τζακόπουλος, Μποχωρίδης, Μοτσενίγος, Σ.Γκιζογιάννης, Αποστολίδη και Γκίλχριστ, δημιουργώντας ένα τρομερό καστ ονομάτων.

Στόχος: Η παρουσία στα παιχνίδια του Κυπέλλου και στα φιλικά δεν ήταν η καλύτερη για τον Χολαργό, ο οποίος αναγκάστηκε να αλλάξει τον Ολλανδό σέντερ Κέβιν Μπλίκερ με τον Ρόμπερτ Γκίλχριστ που ήταν πέρυσι στο Περιστέρι. Η διοικητική σταθερότητα, η ποιότητα και η αξία των παικτών στο χρηματιστήριο της Α2 δεν χρήζουν αμφιβολίας, με το μοναδικό μέλημα να είναι το ρόστερ να γίνει ομάδα και σύνολο, και να μπορέσει να διεκδικήσει το πλασάρισμα της στα πλέι οφ ανόδου.

Μαχητές Δόξας Πευκών

Αν η περσινή σεζόν ήταν η αναγνωριστική χρονιά για τα Πεύκα και τον Λευτέρη Χατζηκυριακίδη, φέτος στο Ρετζίκι θέλουν να είναι η χρονιά καταξίωσης τους στο πρωτάθλημα της Α2 Ανδρών. Ωστόσο, στην πανέμορφη αυτή πλευρά της Θεσσαλονίκης, και σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι αλλαγές ήταν σαρωτικές, με το ρόστερ να αλλάζει εντελώς μορφή, παίρνοντας και την απαραίτητη βοήθεια από τον Άρη με τους Δίπλαρο και Τάταρη. Από την περσινή ομάδα παρέμειναν μόλις δυο αθλητές (Δημήτρης Στόλης και Δημήτρης Γερομιχαλός) ενώ αποκτήθηκαν παίκτες όπως οι Ναούμης, Καλαμπάκας, Νικολόπουλος, Χατζηκυριακίδης, Τσελεντάκης, Βελισσαρίου. Παίκτης που αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο είναι ο Καράμο Τζουαρά με θητεία στην περσινή Α1 με τον Απόλλωνα Πατρών.

Στόχος: Αν πέρυσι κατάφερε να κερδίσει την παραμονή της στα ψυχοφθόρα πλέι άουτ (3-2 τον Πανερυθραϊκό), φέτος θέλει να κάνει ένα παραπάνω βηματάκι, και να κερδίσει χωρίς διαδικασίες την παραμονή της. Μεγάλο της ατού ο προπονητής της, αλλά θα πρέπει να υπερβάλει εαυτό, φτιάχνοντας μια ομάδα από την αρχή.

Πανιώνιος

Μαζί με τον Ηρακλή οι ομάδες με τα μεγαλύτερα ονόματα στην κατηγορία.Ο Πανιώνιος αν και νεοφώτιστος αγωνίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Α2 Ανδρών, και ευελπιστεί πως θα είναι και η τελευταία. Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο «Ιστορικός» αφού κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Β’ Εθνική, σε μια πολύ δύσκολη άνοδο, έφτασε σε σαρωτικές αλλαγές που δείχνουν να αλλάζουν επίπεδο στην ομάδα. Την προεδρία ανέλαβε ο πρώην ισχυρός άνδρας του Ιωνικού Νικαίας, Ίωνας Βαρουξάκης, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, ερχόμενος στην «πλατεία» μαζί με τον Νίκο Οικονόμου, ο οποίος πλέον δείχνει να έχει ωριμάσει προπονητικά. Από την ομάδα της ανόδου έμεινε μόνο ο Νίκος Μίχαλος, ενώ το ρόστερ αποτελείτε από παίκτες όπως οι Πελεκάνος, Μπάρλος, Αλίχοντζιτς, Καρύδας, Σακελλαρίου, Δημητριάδης, Νοέας, Ματαλών, Μπιλλής, Μελισσαράτος και προσφάτως Νικολακόπουλος.

Στόχος: Στο κλειστό της οδού Αρτάκης δεν υπάρχει άλλη λέξη από την άνοδο, και εμείς θα ακολουθήσουμε το δικό τους μότο.

Αίολος Αστακού

Ακολουθεί κατά πόδας τα παραδείγματα της Κύμης και του Προμηθέα Πατρών, και θέλει να γίνει η επόμενη ομάδα, η οποία ερχόμενη από το πουθενά, θα βρεθεί στην Α1. Ο πρόεδρος της Απόστολος Πανταζής από την στιγμή που η ομάδα του βρέθηκε στην Γ’ Εθνική, προερχόμενη από τα τοπικά πρωταθλήματα, αποφάσισε σταδιακά να δημιουργήσει ένα κορμό από εξαιρετικούς αθλητές, πάνω στον οποίο στηρίζεται ως και σήμερα. Προπονητής συνεχίσει από πέρυσι ο Μιχάλης Κουταλιανός ο οποίος δικαιώθηκε αφήνοντας τα σαλόνια της Α1 και τον Κολοσσό Ρόδου για να πατήσει στον αχαρτογράφητο μπασκετικά Αστακό την περσινή σεζόν, οδηγώντας την ομάδα με 25-1 στην άνοδο στον Βόρειο όμιλο της Β’ Εθνικής. Στο ρόστερ υπάρχουν παίκτες με διδακτορικό στις ανόδους (Κακλαμάνος, Χαρισμίδης, Κατσαρές), οι έμπειροι Μπρόζος, Κιτσούλης, Λυμπάρης, ενώ αποκτήθηκαν οι Στάθης Παπαδιονυσίου, Ανδρόνικος Γκιζόγιαννης, Κουμπούρας, Κασαμπαλής, Θεοδωράκος και Γκατζιάς. Μεγάλος στόχος της διοίκησης είναι η ολοκλήρωση των έργων στο πανέμορφο στολίδι που ετοιμάζουν στον Αστακό, ενώ προς το παρών αγωνίζονται στο φιλόξενο κλειστό της Βόνιτσας.

Στόχος: Και σε αυτή την περίπτωση η λέξη άνοδος υπάρχει στο ρεπερτόριο των ανθρώπων της ομάδας, οι οποίοι είναι σοβαροί, και το δείχνουν, μην έχοντας δώσει δικαίωμα για οτιδήποτε. Ωστόσο επειδή πηγαίνουν βήμα βήμα, και αν συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο, θα προτιμήσουν την καθιέρωση, την ολοκλήρωση του κλειστού τους, και ότι καλύτερο έρθει στο πρωτάθλημα.

Αμύντας

Πηγαίνοντας μεθοδικά και με σταθερά βήματα ο Αμύντας κατάφερε να επιστρέψει στην Α2 Ανδρών μετά από πέντε χρόνια, και έτσι όπως το έκανε (με ηρεμία και χωρίς τυμπανοκρουσίες), συνεχίζει, έχοντας πάντα το ίδιο δόγμα. Ο Αλέξανδρος Ζαβός συνεχίζει στον πάγκο της ομάδας του Υμηττού, έχοντας για τρία χρόνια τον ίδιο, σταθερό κορμό, και ξεκινώντας προετοιμασία από τον Ιούνιο. Μοναδικές προσθήκες ο πολύπειρος Περικλής Δροκοφίκης και οι ταλαντούχοι Μανσαράϊ και Παπαδούλης. Ο Αμύντας στηρίζεται στον βασικό κορμό των Διαμαντόπουλου, Ζούπα, Αγγελόπουλου, Βαρδιάνου, Κουκουνιά, Ματζούρου, Τοπάλι, Μπάρμπα, Βογιατζή, Καμπούρη, χάνοντας μόνο τον Πίνη που επέστρεψε στον Αρκαδικό. Μεγάλη δύναμη δίνει και το μικρό κλειστό της «Πυρκάλ».

Στόχος: Αρκετοί λένε αν το συγκεκριμένο ρόστερ θα μπορέσει να αντέξει τον ανταγωνισμό και στο πρωτάθλημα της Α2 Ανδρών, με τους ανθρώπους της ομάδας να μένουν στο δόγμα, ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Βασικός στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία, με μοναδικό δικό μας αστερίσκο να μην μετατραπεί στην Ερυθραία της περσινής σεζόν. Δηλαδή σε μια ομάδα που ξεκίνησε φουριόζα και «έσβησε» στον δεύτερο γύρο.

ΑΕ Λάρισας

Μετά από αρκετά χρόνια η ΑΕΛ κατάφερε να βρεθεί στο πρωτάθλημα της Α2 Ανδρών, στηριζόμενο στο βαρύ ποδοσφαιρικό της όνομα, και όντας η μεγάλη δύναμη της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας. Η διοίκηση των «βυσσινί» κράτησε στον πάγκο τον άπειρο από το πρωτάθλημα της Α2, Αβραάμ Παπαδόπουλο, ο οποίος σοφά κράτησε τον βασικό κορμό στο κλειστό της Νεάπολης. Έτσι, η ΑΕΛ είχε προλάβει να ανανεώσει τη συνεργασίας της (ακόμα και όταν δεν γνώριζε ότι θα ανέβει στην Α2) με τους Σαριμπαλίδη, Πολίτη, Κουτίνα, Τσούτσο, Μπεχλιβάνο, Μαλτέτσιο και Φιλιππόπουλο, ενώ έφερε στην ομάδα παίκτες όπως οι Παπαχρήστος, Δεληγιώργης, Τσιλούλης και Σταμπουλής. Σπουδαία θεωρείται η κίνηση με έναν από τους ποιοτικότερους κοινοτικούς του περσινού πρωταθλήματος, του Ισλανδού σέντερ Σίγκουρντουρ Θορστέινσον, ο οποίος μπορεί να κάνει την διαφορά για την ΑΕΛ.

Στόχος: Η ΑΕΛ παρουσιάζεται σοβαρή, και όλες οι ομάδες του πρωταθλήματος δείχνουν να υπολογίζουν και το ρόστερ της, αλλά και την δυναμική της έδρας της, την οποία καλείται να εκμεταλλευτεί ώστε να μπορέσει να κερδίσει την παραμονή της στην Α2.

ΓΣ Λάρισας

Μπορεί η «άσπονδη» συγκάτοικος, ΑΕ Λάρισας να διαθέτει περισσότερο κόσμο, αλλά ο ΓΣ Λάρισας είναι το παραδοσιακά μεγάλο όνομα στα μπασκετικά δρώμενα της πόλης, έχοντας σπουδαίες παρουσίες στην Α1 την δεκαετία του 90. Οι «πράσινοι» πέρασαν και αυτοί ένα περίεργο καλοκαίρι, αλλάζοντας διοικητικό ηγέτη, και προσπαθώντας να επουλώσουν τις πληγές που άφησε η περσινή σεζόν,  η οποία μπορεί να έφερε την ομάδα στην Α2, μέσα από μια «ηρωική» διαδικασία. Πλέον ο Κώστας Δασταυρίδης αποτελεί τον διοικητικό ηγέτη της ομάδας, και αυτός που την κράτησε όρθια, δημιουργώντας ένα ανταγωνιστικό ρόστερ για την φετινή πρόκληση. Προπονητής είναι ένας ρούκι, ο Θανάσης Μπουλιάκης, ο οποίος έρχεται από τις μικρότερες κατηγορίες, και σίγουρα αποτελεί μια επιλογή άξια παρακολούθησης. Από το περσινό ρόστερ παρέμειναν οι Σπανούλης και τα αδέλφια Τσούμα, ενώ ήρθαν στην ομάδα οι Νίκολιτς (στην τρίτη του ομάδα στην Ελλάδα), Κούτρας, Τσουράκης, Σπυρόπουλος, Μπέμπης και Τόζιος. Τελευταίο αφήσαμε τον εξαιρετικό και πολύπειρο Σωτήρη Γκιουλέκα, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Λαρισαίους.

Στόχος: Στα παιχνίδια που έδωσε ως τώρα παρουσίασε ένα σύνολο που δείχνει να έχει προσανατολισμό στο παιχνίδι του, αν και το ρόστερ του δεν δείχνει πολύ γεμάτο. Ρεαλιστικός στόχος η αποφυγή του άμεσου υποβιβασμού.

Ηράκλειο

Η ιστορική ομάδα της Κρήτης επέστρεψε στην Α2, ενώ αν και το κατάφερε την ύστατη ώρα με τις ανακατατάξεις, έδειξε να μην ικανοποιείται, έχοντας φτάσει κοντά και στην απόκτηση της wild card αναφορικά με την συμμετοχή της στην Α1 (έχασε στις λεπτομέρειες από την Δόξα Λευκάδας). Η ομάδα του Βασίλη Ράλλη (συνεχίζει για πέμπτη χρονιά στον ίδιο πάγκο) διαθέτει το καλύτερο κλειστό της κατηγορίας (Δυο Αοράκια) ενώ κράτησε τον βασικό της κορμό από την περσινή ομάδα, που την διατηρούσε στην πρώτη θέση του νοτίου ομίλου για τα 3/4 της διαδρομής. Έτσι, στην ομάδα συνεχίζουν οι Λιανός, Κουπίδης, Πάλλης, Παπαδάκης, Μαραγκάκης, ενώ επέστρεψαν οι γνωστοί Πετράκης και Τσερκιτζόγλου. Σπουδαίες προσθήκες παρουσιάζονται οι Λόλας, Πάνου και βέβαια ο πολύπειρος Νταμίρ Λάτοβιτς.

Στόχος: Την προηγούμενη φορά που βρέθηκε στην Α2 Ανδρών κατάφερε να πάρει αργά μπροστά και έχασε την μάχη. Πλέον και ο προπονητής της διαθέτει εμπειρία, αλλά και η ομάδα έχει μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες, και ξέρει τον τρόπο να πετύχει την παραμονή, την οποία και αναζητά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της πρεμιέρας:

ΔΑΚ Βόνιτσας 17.00 Αίολος Αστακού-Καβάλα Παφίλης-Ταρενίδης Στ.-Τσιαπλής (Τανατζής)

ΔΑΚ Πεύκων 17.00 Μαχητές Δόξα Πεύκων-Φάρος Κερατσινίου Ξενικάκης-Παγώνης-Καλογερόπουλος (Δροσόπουλος)

Νεάπολης Λάρ. 17.00 Λάρισα-Αμύντας Γεωργιάδης-Σιμητόπουλος-Τζιοπάνος Ν (Σταμάτης)

Ιβανώφειο 17.00 Ηρακλής-Χολαργός Καρακατσούνης-Φακίτσας-Ζαχαρής (Αστρεινίδης)

Δύο Αοράκια 17.00 Ηράκλειο-Αρκαδικός Μάνος-Θεοδωρόπουλος-Τζίμα (Μαγκανάς)

Μετς Α (κθ) 17.00 Παγκράτι-ΓΣ Λαρισαίων 1928 Παντελίδης-Μαλαμά-Χαλαμπαλάκης (Μουζάκης Στ.)

Ψυχικού 17.00 Ψυχικό-Δούκας Καλδίρης-Τσώνος-Ζακεστίδης (Κορασίδης)

Ν. Σμύρνης 17.00 Πανιώνιος-Εθνικός Θεονάς-Σκούτας-Κάρδαρης (Δούκας)