Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στου δρόμου τα μισά στην Α2, ωστόσο η διακοπή του πρωταθλήματος λόγω των εορτών αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε να κάνουμε την ανασκόπηση όσων έχουμε δει έως τώρα, σε ένα πρωτάθλημα τριών ταχυτήτων και μεγάλων ανισοτήτων.

Κατ’ αρχάς, οι μόνες ομάδες που επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα του “φαβορί” που τους είχε δοθεί εξ αρχής, είναι η (αήττητη) Καρδίτσα και η (αήττητη στην έδρα της) Ελευθερούπολη. Ο Τρίτωνας, αν και 1ος βάσει βαθμολογίας, έχει κάνει ήδη τρεις ήττες και ενδεχομένως να (πρέπει να) προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις τις επόμενες ημέρες. Το Μαρούσι, από τη μεριά του, έχει χάσει πέντε παιχνίδια (κάποια εξ αυτών “εκτός προγράμματος”), ενώ ο Χαρίλαος Τρικούπης μάλλον άργησε να… μπει στο πρωτάθλημα.

Ακόμα βέβαια είναι πολύ νωρίς, μόλις περάσαμε το 1/3 του πρωταθλήματος, οπότε η πρόβλεψή μας είναι ότι αυτές οι πέντε ομάδες θα βρίσκονται στο τέλος της χρονιάς στα playoffs, με μία εξ αυτών (η Καρδίτσα) να ανεβαίνει απευθείας στην Basket League. Όσο καλή εικόνα κι αν δείχνουν μέχρι στιγμής το Ψυχικό, ο Κόροιβος και η Καβάλα, ακόμα και ο νεανικός Πανερυθραϊκός ή ο Αμύντας, πολύ δύσκολα θα δούμε κάποια από αυτές να τρυπώνει σε βάθος χρόνου στην πρώτη πεντάδα.

Ίσα ίσα που μία εξ αυτών θα βρεθεί αναπόδραστα στα playouts, μαζί με το Αγρίνιο, τον Φίλιππο Βέροιας και το Παγκράτι, τρεις ομάδες που μπήκαν στο πρωτάθλημα, έχοντας εξ αρχής στόχο τη σωτηρία. Όσον αφορά στις τελευταίες δύο θέσεις, που οδηγούν απευθείας στη Β’ Εθνική, είναι πασιφανές ότι ο Οίακας Ναυπλίου και η Δάφνη Δαφνίου βρίσκονται ένα επίπεδο χαμηλότερα και ότι θα πρέπει να γίνουν πάρα πολλά, προκειμένου να αλλάξει κάτι δραματικά μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος.

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ-ΕΚΠΛΗΞΗ

+ Το Ψυχικό και η Καβάλα. Το μεν Ψυχικό βρίσκεται στη 2η θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 8-3, είναι μία από τις τρεις ομάδες που διατηρούνται αήττητες εντός έδρας με 6-0 (μαζί με την Ελευθερούπολη που έχει 6-0 και την Καρδίτσα 4-0) και μία από αυτές την πέτυχε επί του Τρίτωνα. Η Καβάλα, από την άλλη, έχει υπερβεί κάθε προσδοκία μέχρι στιγμής, μετρώντας έξι νίκες σε 10 αγώνες, με δύο εξ αυτών να είναι επί του Χαρίλαου Τρικούπη και του Αμαρουσίου, δύο ομάδες που μπήκαν στο πρωτάθλημα με στόχο την άνοδο.

Ο Χαρίλαος Τρικούπης δείχνει σημάδια ανάκαμψης εσχάτως, μετρώντας τέσσερις νίκες στους τελευταίους πέντε αγώνες του, έχει όμως πολύ χαμένο έδαφος να καλύψει μετά το αρχικό 1-4.

ΤΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

  • Συνολικά έχουν σημειωθεί 12.336 πόντοι στους πρώτους 81 αγώνες του πρωταθλήματος, ήτοι 152,3 ανά αγώνα και 76,1 ανά ομάδα.
  • Την καλύτερη επίθεση την έχει η Καρδίτσα (94,9 μ.ό.), η ομάδα που κυριαρχεί έως τώρα στις περισσότερες κατηγορίες. Η ομάδα του Δημήτρη Λιόγα είναι 1η σε ριμπάουντ (48,1 μ.ό.), ασίστ (25,6 μ.ό.), κλεψίματα (10,5 μ.ό.), συνολικό ποσοστό ευστοχίας (47,8%) και φυσικά σύστημα αξιολόγησης (124,3 μ.ό.)! Οι ομάδες που προπορεύονται στις υπόλοιπες στατιστικές κατηγορίες είναι το Μαρούσι (σε κοψίματα με 4,0 μ.ό.), το Ψυχικό (σε δίποντα με 58,0%) και ο Τρίτωνας (σε τρίποντα με 40,6% και βολές με 75,8%).
  • Στον αντίποδα, ο Οίακας και η Δάφνη Δαφνίου μοιράζονται φυσιολογικά τις τελευταίες θέσεις σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες. Η ομάδα του Ναυπλίου διαθέτει τη χειρότερη επίθεση (59,4 πόντους μ.ό.) και άμυνα (101,4 μ.ό.), χάνει τους αγώνες της με τη μεγαλύτερη διαφορά (42,1 μ.ό.), ενώ είναι ακόμα τελευταία σε ριμπάουντ (29,7 μ.ό.), κλεψίματα (4,4 μ.ό.), τρίποντα (21,9%), βολές (56,6%) και σύστημα αξιολόγησης (47,3 μ.ό.). Η Δάφνη, από την άλλη, είναι τελευταία σε λάθη (19,5 μ.ό.), ασίστ (12,6 μ.ό.), κοψίματα (1,2 μ.ό.), συνολικό ποσοστό ευστοχίας (35,7%) και δίποντα (42,9%).

ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ

  • Περισσότεροι πόντοι: 130, η Καρδίτσα (στη Δάφνη Δαφνίου)
  • Καλύτερο index rating: 184, η Καρδίτσα (στη Δάφνη Δαφνίου)
  • Μεγαλύτερη διαφορά: +67, ο Χαρίλαος Τρικούπης (με τον Οίακα)
  • Περισσότερα ριμπάουντ: 63, ο Τρίτωνας (στο Ναύπλιο)
  • Περισσότερες ασίστ: 41, ο Τρίτωνας (στο Ναύπλιο)
  • Περισσότερα εύστοχα τρίποντα: 19, το Ψυχικό (στο Ναύπλιο)
  • Περισσότερα κλεψίματα: 19, ο Τρίτωνας (στο Ναύπλιο)
  • Περισσότερα κοψίματα: 8, το Μαρούσι (με το Αγρίνιο), ο Φίλιππος (στη Δάφνη Δαφνίου) και ο Οίακας (στην Καρδίτσα)
  • Περισσότερα λάθη: 25, ο Οίακας (με Τρίτωνα και στην Καρδίτσα)
  • Καλύτερο ποσοστό σε βολές: 95% (19/20), το Ψυχικό (στη Βέροια)
  • Καλύτερο ποσοστό σε δίποντα: 76,7% (23/30), το Μαρούσι (στη Νέα Ερυθραία)
  • Καλύτερο ποσοστό σε τρίποντα: 59,1% (13/22), το Μαρούσι (με Ελευθερούπολη)

ΤΟ ΜΑΤΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Αν και η τιτανομαχία στο κλειστό του Στρέφη μεταξύ του Τρίτωνα και της Καρδίτσας (με τους φιλοξενούμενους να παίρνουν τη νίκη με 93-88) ήταν το πιο πολυαναμενόμενο παιχνίδι της χρονιάς έως τώρα, το καλύτερο παιχνίδι έγινε στην Αμαλιάδα μία εβδομάδα νωρίτερα. Πρόκειται για το Κόροιβος – Τρίτωνας, το οποίο κρίθηκε στην παράταση και ανέδειξε νικήτρια την ομάδα του Μιχάλη Μιχελάκου με σκορ 97-100. Εύφημος μνεία αξίζει φυσικά και η αναμέτρηση Ψυχικό – Τρίτωνας 95-94, η οποία διήρκεσε 2,5 ώρες και χρειάστηκε δύο παρατάσεις!

ΠΕΝΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

* Το τρομερό σερί 31-0 που έκανε ο Τρίτωνας στη νίκη επί του Αμύντα με 89-54, όταν κράτησε τον αντίπαλό του χωρίς πόντο για 11’13’’! Στο ίδιο παιχνίδι η ομάδα του Υμηττού έκανε και φετινό αρνητικό ρεκόρ πόντων σε ένα δεκάλεπτο με τρεις.

* Η τρομερή παράδοση των 47 ετών που διατήρησε το Μαρούσι με αντίπαλο το Παγκράτι.

* Οι πολλές 100άρες στο φετινό πρωτάθλημα.

* Το σπάνιο νταμπλ-νταμπλ του Λουκά Μαυροκεφαλίδη, που έγινε ο πρώτος με 20+ πόντους και 20+ ριμπάουντ σε ένα ματς τα τελευταία 20 χρόνια.

* Τα 9 τρίποντα που έβαλε ο Νικος Κακλαμάνος στο Αγρίνιο.

ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ…

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης είναι ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος βάσει του συστήματος αξιολόγησης, έχοντας 207 μονάδες και 23,0 κατά μέσο όρο. Ο σέντερ του Τρίτωνα δεν είναι πάντως 1ος σε οποιαδήποτε άλλη στατιστική κατηγορία! Πρώτος σκόρερ έπειτα από 12 αγωνιστικές είναι ο Nikola Stanojevic (213 πόντοι), 1ος ριμπάουντερ ο Παναγιώτης Βύρλας (110) και 1ος σε ασίστ ο Φώτης Βασιλόπουλος (74), που προπορεύεται πάντως και στην κατηγορία των λαθών (49). Δύο νεαροί παίκτες του Πανερυθραϊκού ξεχωρίζουν σε κλεψίματα (ο Ηλίας Μωραΐτης με 29) και κοψίματα (ο Παναγιώτης Τσάμης με 18), ενώ ο Διονύσης Σκουλίδας και ο Ορφέας Στασινός έχουν σημειώσει τα περισσότερα τρίποντα (34). Επίσης, ο Igor Cvorovic είναι 1ος σε νταμπλ-νταμπλ (6).

ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ

* Ο Γιώργος Αρνόκουρος έχει σημειώσει τους περισσότερους πόντους δίχως να χάσει ούτε ένα σουτ (19 με 1/1 βολή, 6/6 δίποντα, 2/2 τρίποντα). Το έκανε στο ματς Μαρούσι – Ελευθερούπολη 88-73.

* Τρία νικητήρια σουτ στα τελευταία επτά δευτερόλεπτα έχουμε δει έως τώρα. Τα σημείωσαν ο Δημήτρης Κυριλής (με γκολ-φάουλ 6,2’’ πριν από τη λήξη) στο ματς Αγρίνιο – Παγκράτι 63-62, ο Miljan Drekalovic (με λέι-απ 1,7’’ πριν από το τέλος) στο Φίλιππος Βέτοιας – Αγρίνιο 72-70 και ο Αλέξανδρος Σταματογιάννης (με δίποντο στα 3’’) στο Παγκράτι – Πανερυθραϊκός 78-80.

* Ο Βασίλης Σταυρακούκας κατέχει το ρεκόρ πόντων (36) και στο σύστημα αξιολόγησης (+40), με την εμφάνισή του στον πρόσφατο αγώνα Οίακας Ναυπλίου – Παγκράτι 77-122.

ΟΙ ΝΕΑΡΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ

Στο φετινό πρωτάθλημα υπάρχουν πολλοί μπαρουτοκαπνισμένοι παίκτες που πρωταγωνιστούν. Υπάρχουν όμως και πολλοί νεαροί αθλητές κάτω των 20-21 ετών, που διαπρέπουν στις ομάδες τους, “φτιάχνοντας” παράλληλα το όνομά τους στην κατηγορία. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι ο 20χρονοι Δημήτρης Τσουργιάννης και Βασίλης Σταυρακούκας του Παγκρατίου (3ος και 8ος αντίστοιχα στο σύστημα αξιολόγησης), ο 19χρονος Μηνάς Παπαγιάννης του Αμαρουσίου, ο Βασίλης Ζαρκαδούλας (20χρ.) της Καβάλας, οι Παναγιώτης Τσάμης (19χρ.), Ηλίας Μωραΐτης (20χρ.) του Πανερυθραϊκού, ο Παναγιώτης Γκάτζιος (21χρ.) του Αγρινίου, ο Κώστας Ιατρίδης (20χρ.) του Φίλιππου Βέροιας και ο μικρότερος όλων, ο 18χρονος Γιάννης Μερμίγκης του Οίακα Ναυπλίου.