Το μπάσκετ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη χρόνο με το χρόνο. Το άθλημα μπορεί να μην διαφοροποιείται ουσιαστικά, όμως συνέχεια εμφανίζονται νέοι παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν αποτελέσματα ή ακόμα και τίτλους. Ένας νέος παράγοντας που βρίσκεται στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια είναι το επιθετικό ριμπάουντ.

Το επιθετικό ριμπάουντ είναι επί της ουσίας η ευκαιρία μίας ομάδας να ανανεώσει την επίθεση της και να πολλαπλασιάσει τις κατοχές της σε έναν αγώνα. Στην Α2 των πολλών ποιοτικών σέντερ τη φετινή χρονιά, ο παράγοντας του επιθετικού ριμπάουντ παίζει ιδιαίτερο ρόλο, μιας και είναι το μέσο που εν πολλοίς δείχνει και ποια ομάδα θα πάρει στο τέλος το ροζ φύλλο αγώνα. Σε αυτό το κείμενο λοιπόν θα γίνει εκτενής αναφορά τόσο στους παίκτες με τα περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ, όσο και στις ομάδες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας.

Στην κορυφή, λοιπόν, των παικτών που μαζεύουν τα περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ είναι ο Πέτρος Μελισσαράτος. Ο σέντερ του Παπάγου, ο οποίος φέρει ένα από τα «βαριά» βιογραφικά της κατηγορίας, παρά το νεαρό της ηλικίας του (24 ετών), δείχνει φέτος ότι είναι ένας από τους… άρχοντες των αιθέρων. Συνολικά ο διεθνής με τις μικρές Εθνικές παίκτης των «στρατηγών» μετρά 26 επιθετικά ριμπάουντ ενώ σε 7 αγώνες έχει 3,7 επιθετικά ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Παρόλα αυτά, την 1η θέση ως προς τον μέσο όρο των επιθετικών ριμπάουντ ανά αγώνα κατέχει ο Γάιος Σκορδίλης. Ο σέντερ του Περιστερίου θεωρείται από πολλούς ο ποιοτικότερος σέντερ της κατηγορίας και ένας από τους παράγοντες που δείχνουν τις ικανότητες του είναι ο τομέας των επιθετικών ριμπάουντ. Ο 29χρονος μετρά συνολικά 23 επιθετικά ριμπάουντ και σε αγώνες έχει 3,8 ανανεώσεις επίθεσης.

Ο 2ος της σχετικής λίστας των επιθετικών ριμπάουντ είναι ο Γιάννης Παπαγεωργόπουλος του Αμαρουσίου. Ο νεαρός «ψηλός», ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, ακολούθησε το Μαρούσι στην Α2 και δείχνει ιδιαίτερη οικειότητα με την κατηγορία όντας πρώτος σε επιθετικά ριμπάουντ με 25 «σκουπίδια» συνολικά. Ο Παπαγεωργόπουλος μαζεύει επιθετικά 3,5 ριμπάουντ ανά αγώνα έχοντας παίξει σε 7 παιχνίδια.

Η επόμενη θέση είναι… πιασμένες από έναν κοινοτικό της λίγκας. Ο λόγος για τον Στέφαν Τζόρτζεβιτς. Ο Τζόρτζεβιτς είναι ο καλύτερος παίκτης μέχρι στιγμής για την Καρδίτσα του, μιας και με την εμπειρία του έχει καταφέρει να είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας και παράλληλα να είναι απόλυτος κυρίαρχος κάτω από τις ρακέτες στα παιχνίδια των νεοφώτιστων. Ο Σέρβος, ο οποίος δεν αγωνίστηκε στο πρόσφατο αγώνα της ομάδας του με το Περιστέρι, έχει μαζέψει συνολικά 20 επιθετικά ριμπάουντ και σε 6 αγώνες μετρά 3,1 ανανεώσεις επίθεσης.

Την πεντάδα λοιπόν κλείνει ο Νίκος Τσιώκος, με τον «ψηλό» του Ψυχικού να αποτελεί τη φετινή “σταθερά” των “σκίουρων” έχοντας μαζέψει συνολικά 20 επιθετικά ριμπάουντ, βοηθώντας επί της ουσίας στην δημιουργία νέων φάσεων για την ομάδα του κόουτς Ρεμεντέλα.

Αναλυτικά ο πίνακας με τους παίκτες με τα περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ (η λίστα είναι με βάση τα περισσότερα ριμπάουντ συνολικά):

Η εικόνα των επιθετικών ριμπάουντ σε ατομικό επίπεδο δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από την αντίστοιχη εικόνα σε συλλογικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, την πρώτη θέση στην κατηγορία των επιθετικών ριμπάουντ σε επίπεδο ομάδων κατέχει το Μαρούσι, το οποίο μαζεύει συνολικά 13,7 επιθετικά ριμπάουντ, νούμερο που ασφαλώς θα ζήλευαν πολλές ομάδες ακόμα και από την Basket League.

Στη δεύτερη θέση υπάρχει εκ νέου αντιστοιχία στον τομέα των επιθετικών ριμπάουντ, μιας και τη θέση καταλαμβάνει το Περιστέρι. Η ομάδα του Νίκου Καραγιάννη είναι η πιο επιθετική του πρωταθλήματος και έχει ένα αήττητο σερί 7 νικών, με μεγάλο μέρος της μέχρι τώρα επιτυχίας να οφείλεται στα 12 επιθετικά ριμπάουντ ανά αγώνα.

Τρίτος στη σχετική λίστα βρίσκεται ο Ηρακλής με την ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή να έχει μαζέψει συνολικά 69 επιθετικά ριμπάουντ στα πρώτα 6 παιχνίδια της. Το εντυπωσιακό στοιχείο στην περίπτωση του «γηραιού» είναι το γεγονός πως τα 11,5 ριμπάουντ ανά αγώνα είναι κατά το ήμισυ προϊόν τριών παικτών, του Μπούμπαλο που αναφέρθηκε πριν, του Βασίλη Αγγελακόπουλου που μαζεύει 2,1 επιθετικά ριμπάουντ ανά αγώνα αλλά και του Δημήτρη Χαριτόπουλου που βρίσκεται στα ίδια ποσοστά.

Στην τέταρτη θέση των ομάδων με τα περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ βρίσκεται ο Χολαργός. Η ομάδα του Στέργιου Κουφού μπορεί να μην έχει ένα συγκεκριμένο παίκτη που να μαζεύει τα περισσότερα ριμπάουντ, όμως όλοι οι παίκτες λειτουργούν με βάση το ομαδικό στοιχείο, όπως σε όλους τους παράγοντες του παιχνιδιού τους. Η ομάδα των Βορείων προαστίων έχει μαζέψει μέχρι στιγμής 66 ριμπάουντ σε 6 αγώνες που ανάγεται σε 11 ριμπάουντ ανά αγώνα.

Την πέμπτη θέση της σχετικής λίστας καταλαμβάνει επίσης μία ομάδα των Βορείων Προαστίων, ο Παπάγος. Η ομάδα του Κώστα Σορώτου έχει μαζέψει συνολικά 74 επιθετικά ριμπάουντ, έχοντας τον Πέτρο Μελισσαράτο με τα περισσότερα «σκουπίδια» στην ομάδα, όμως ο νεαρός σέντερ έχει συμπαραστάτες στον ίδιο τομέα τον Φιλιππάκο.

Δείτε τη σχετική λίστα με τις ομάδες που έχουν τα περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ (η λίστα είναι με βάση τον μέσο όρο των επιθετικών ριμπάουντ ανά αγώνα):

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο Απόλλων Πατρών βρίσκεται στην τελευταία θέση του πίνακα με μόλις 8 επιθετικά ριμπάουντ ανά αγώνα. Βέβαια αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος, μιας και η άλλη δείχνει ότι οι «μελανόλευκοι» έχουν καλά ποσοστά ευστοχίας (52% στα δίποντα και 31% στα τρίποντα). Αντίστοιχα, το γεγονός ότι το Μαρούσι βρίσκεται στην 1η θέση των επιθετικών ριμπάουντ, ναι μεν δείχνει μία υπεροχή πάνω από τη στεφάνη, όμως καταδεικνύει και τα χαμηλά ποσοστά ευστοχίας (41% στα δίποντα, 25% στα τρίποντα).

Φυσικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το Περιστέρι βρίσκεται στη 2η θέση της σχετικής λίστας, όμως ταυτόχρονα είναι και η ομάδα με τις περισσότερες επιθετικές προσπάθειες, (271 προσπάθειες για δίποντο, εκ των οποίων οι 147 είναι εύστοχες και 167 προσπάθειες για τρίποντο, εκ των οποίων οι 59 είναι εύστοχες).