Η φετινή Α2 έχει φέτος μία ιδιαιτερότητα, που δεν είχε φανταστεί κανείς ότι θα έχει: τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα. 

Η απόφαση των «ερυθρολεύκων» να αφήσουν τη Basket League το περασμένο καλοκαίρι είχε σαν αποτέλεσμα τη συμμετοχή της ομάδας στην Α2 με μία «εφεδρική» ομάδα, μία αναπτυξιακή ομάδα με τη συμμετοχή νεαρών παικτών, οι οποίοι θα είχαν δίπλα τους εμπειρότερους παίκτες που γνωρίζουν την κατηγορία.

Στις πρώτες 10 αγωνιστικές του φετινού πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός μετρά 9 νίκες και μόλις 1 ήττα- αυτή από τον πρωτοπόρο Χαρίλαο Τρικούπη, με αποτέλεσμα να σβήσει την ποινή των -6 βαθμών και να βρίσκεται πλέον στη ζώνη των play outs. Μάλιστα, αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση ομάδας στη φετινή Α2, μιας και ο 2ος στη βαθμολογία Διαγόρας Δρυοπιδέων έχει ήδη δύο ήττες. 

Το ερώτημα που τίθεται πλέον αναφορικά με τους «ερυθρόλευκους» είναι το εξής: Μπορεί ο Ολυμπιακός να διεκδικήσει την άνοδο; Μπορεί!

Για τους λιγότερο μυημένους στην κατηγορία, να υπενθυμίσουμε πως το δεύτερο εισιτήριο της ανόδου διεκδικείται μέσω των Playoffs ανάμεσα στις ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 2-5. Ο Ολυμπιακός μπορεί να είναι στη 14η θέση αυτή τη στιγμή, απέχει όμως μία νίκη από τη ζώνη των playoffs, μιας και έχει 13 πόντους, έναντι 15 της Καρδίτσας. Γενικά, όμως, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στο πρωτάθλημα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Χαριλάου Τρικούπη που την περασμένη σεζόν βρισκόταν στη 13η θέση μετά από 10 αγωνιστικές κι όμως κατάφερε να διεκδικήσει στο τέλος το εισιτήριο της ανόδου.

Σε αυτό το σενάριο (δεν υπάρχει κάποια επίσημη θέση του Ολυμπιακού περί στόχων), βοηθά και το γεγονός πως οι Πειραιώτες πήραν δύο πολύ σημαντικά «διπλά» κόντρα σε Διαγόρα Δρυοπιδέων και Απόλλωνα Πατρών, δύο ομάδες που πιθανότατα θα βρεθούν στα playoffs, οπότε ο Ολυμπιακός έχει τη δυνατότητα να βρεθεί με πλεονέκτημα έδρας στην τελική φάση.

Φυσικά, είναι νωρίς ακόμα για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, όμως σαφώς αν συμβεί κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι το πλάνο της αναπτυξιακής ομάδας, με την καθαρή έννοια της αναπτυξιακής ομάδας, τελειώνει οριστικά, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν και άλλα ερωτήματα, με κυριότερο το τι άλλαξε μέσα σε μία χρονιά και ο Ολυμπιακός αποφάσισε να βρεθεί ξανά στην Basket League

Υπάρχει χρόνος βέβαια προκειμένου να αναλυθούν αυτά.

Η παλμός της Α2 στη Δυτική Ελλάδα

Στα υπόλοιπα της Α2, σαφώς το χειροκρότημα κερδίζει μέχρι στιγμής ο Χαρίλαος Τρικούπης

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, μιλάμε για μία ομάδα που πέρυσι τέτοια εποχή βρισκόταν στη ζώνη των play outs, ο ερχομός όμως του Ντίνου Καλαμπάκου αποτέλεσε και την… ανατολή για τον μεσολογγίτικο ήλιο και φέτος ο Χαρίλαος Τρικούπης διεκδικεί επί ίσοις όροις την άνοδο. 

Φυσικά το 10/10 μόνο εύκολο δεν είναι. Το καλοκαίρι που πέρασε όμως, έγινε μία μεγάλη επένδυση με παίκτες που ξέρουν τι εστί πρωταθλητισμός και Α2, ενώ προστέθηκαν και παίκτες που ο Τρικούπης θα μπορούσε να τους δώσει τον απαιτούμενο χρόνο συμμετοχής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Διονύση Σκουλίδα

Το δύσκολο κομμάτι αρχίζει τώρα για την ομάδα του Καλαμπάκου, που έχει να πάει σε δύσκολες έδρες, όπως του Κοροίβου και του Αμύντα. Όμως, αν βγει αλώβητος στο α’ μισό του πρωταθλήματος, δύσκολα θα χάσει μετά το τρένο της ανόδου.

Για το Αγρίνιο -έχουμε ξανασυζητήσει-  σχετικά με τη διαχείριση των αρνητικών αποτελεσμάτων, όταν αυτά έρθουν. Μετά τις τέσσερις πρώτες νίκες σε ισάριθμους αγώνες, η ομάδα του Γιάννη Διαμαντάκου έχει 5 ήττες. Το Αγρίνιο δεν κακή ομάδα.  Τουναντίον, είναι μία σκληροτράχηλη ομάδα, κυρίως όμως είναι ομάδα. Δουλεύτηκαν αυτοί οι παίκτες από την αρχή του καλοκαιριού και γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν στο παρκέ. Αν η ομάδα προσέξει την έδρα της, τότε δεν αποκλείεται να αποφευχθούν και τα playouts.

Πηγαίνοντας προς Πελοπόννησο, ο Απόλλων Πάτρας συνεχίζει την πολύ καλή του πορεία φέτος. Οι «μελανόλευκοι» έχουν ενδεχομένως και την καλύτερη περιφέρεια στη φετινή Α2, με παίκτες όπως ο Τσάμης, ο Ζούμπος και ο Τζακόπουλος να κάνουν τη διαφορά, μιας και μιλάμε για παίκτες που θα μπορούσαν να βρίσκονται ακόμα και στην Basket League. Το ενδιαφέρον στον Κώστα Δελέγκο, προπονητή στον οποίο πιστεύουν ιδιαίτερα στην Πάτρα για το παρόν και το μέλλον. Είναι γεγονός πως έχει καταφέρει να συνδυάσει στόχους και όραμα, με την ομάδα βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, στη ζώνη των playoffs και παράλληλα στηρίζει τους νεαρούς παίκτες, όπως ο Τσιάκμας, ο Μπαζίνας και Κάδρας. Και όλα αυτά σε μία περίοδο που ο Απόλλωνας βρίσκεται στη σκιά του Προμηθέα που ισχυροποιείται.

Η Αθήνα των κρίσεων και των αναδείξεων 

 Μιας και αναφερθήκαμε πιο πάνω στον Αμύντα, έχει κάνει ιδιαίτερη αίσθηση η μέχρι τώρα πορεία της ομάδας του Υμηττού, με μόλις 3 νίκες στις πρώτες 10 αγωνιστικές. 

Για σκεφτείτε όμως κάτι άλλο. Ποια ομάδα θα είχε καλύτερο ρεκόρ, αν είχε χάσει το προηγούμενο καλοκαίρι τους 3 από τους 5 βασικούς της; Και με δεδομένο μάλιστα ότι μιλάμε για τον Αμύντα, μία ομάδα που δεν συνηθίζει να κάνει πολλές αλλαγές και πηγαίνει για χρόνια με τον ίδιο κορμό.

Ως προς τις υπόλοιπες ομάδες της Αθήνας, η Δάφνη Δαφνίου είναι αυτή που κερδίζει μέχρι στιγμής το χειροκρότημα. Η ομάδα του Χαϊδαρίου έχει κερδίσει τις εντυπώσεις, τόσο με την πορεία της, όσο κυρίως με το μπάσκετ που παίζει. Ταχύτητα, σουτ, ατομικές προσπάθειες. Παιχνίδι που θα ζήλευαν ουκ ολίγες ομάδες, όχι μόνο στην κατηγορία αλλά και ψηλότερα. Το μέλλον φαντάζει λαμπρό για την ομάδα του Μάη Κωνσταντινίδη, που αν συνεχίσει έτσι, θα μπορεί να διεκδικήσει μέχρι και είσοδο στα playoffs.

Το Παγκράτι, από την άλλη πλευρά, δεν διανύει την καλύτερη περίοδο του. Με ρεκόρ 2-8 βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και βρίσκεται από νωρίς με την πλάτη στον τοίχο προκειμένου να σώσει ότι μπορεί στο υπόλοιπο της σεζόν. Οι «ροσονέρι» σαφώς μπορεί να έχουν προβλήματα, έχουν όμως και την… ατυχία με το μέρος τους. Από τη μία η αποχώρηση του Νίκου στα τέλη Σεπτέμβρη, σε χρονική στιγμή που δεν βρίσκεις τέτοιου επιπέδου αντικαταστάτη, και από την άλλη τα προβλήματα στο Μετς που είναι και η καρδιά του Παγκρατίου, οδήγησαν στο 2-8. Το μέλλον άγνωστο για την ομάδα του Τόλη Κουτρούλια, που θα κυνηγήσει τα εντός έδρας παιχνίδια στο β’ γύρο του πρωταθλήματος με σκοπό την αποφυγή του άμεσου υποβιβασμού, με τον νεαρό προπονητή, πλέον, να ρίχνεται από νωρίς στην καριέρα του σε πολύ… φουρτουνιασμένες θάλασσες.

Η έκπληξη …που δεν είναι έκπληξη

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία φέτος δημιουργεί η ομάδα της Ελευθερούπολης. Πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί και την έκπληξη, μέχρι στιγμής, του πρωταθλήματος. Αλλά γιατί να θεωρηθεί έκπληξη; Από το καλοκαίρι όταν και στελεχωνόταν το ρόστερ με παίκτες όπως ο Μοτσενίγος, ο Μπένας, ο Γοργόνης και ο Καμπουρίδης, διακρινόταν ένα πολύ ενδιαφέρον project ομάδας, που θα έχει σχετικά εύκολη παραμονή στην κατηγορία. Η νίκη επί της Καρδίτσας ήταν το πιο χαρακτηριστικό αποτέλεσμα για να φωνάξει «παρών» στη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Το 1/3 του φετινού πρωταθλήματος πέρασε στην ιστορία. Η συνέχεια του πρωταθλήματος έχει τεράστιο ενδιαφέρον, όμως, θα πρέπει να αναλογιστούμε -και εμείς και οι ομάδες- πως το επίπεδο της φετινής λίγκας είναι πεσμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.