Ο Προμηθέας Πατρών, αυτή την φορά κατάφερε να μείνει μέχρι τέλος στο «τιμόνι» και να περάσει από την Καλλιθέα, κερδίζοντας με 68-60 τον Εθνικό και προκρινόμενος στη σειρά των τελικών της Α2 Ανδρών, όπου θα βρει τον Φάρο Κερατσινίου. Οι παίκτες του Μάκη Γιατρά, είχαν τις απαντήσεις σε οποιεσδήποτε συνθήκες έβρισκαν μπροστά τους, έχοντας σε εξαιρετική μέρα τον Βλάντο Πέτροβιτς, ενώ οι Άγγελος Τσάμης, Φάνης Κουμπούρας και Πέτρος Γερομιχαλός, ήταν και πάλι τα σταθερά «σημεία αναφοράς», για να προκληθεί εν τέλει το «σοκ» στους Πειραιώτες.

promitheas-panigiriki-kallithea

Η κατάσταση βέβαια, έμοιαζε να είναι άκρως ευνοϊκή για τους παίκτες του Γιώργου Καλαφατάκη, όταν μετά το 12-12 στα μέσα της πρώτης περιόδου, ξεκίνησαν έναν ανελέητο «βομβαρδισμό» έξω από τη γραμμή των 6.75, ευστοχώντας σε 5/6 προσπάθειες για το 28-18 του δεκαλέπτου. Η αντίδραση των φιλοξενουμένων ήταν άμεση και με σερί 0-11, υπενθύμισαν με τον πλέον δυναμικό τρόπο, ότι δεν ήταν διαθέσιμοι να καταθέσουν τα «όπλα», με το ημίχρονο να κλείνει με «βραχεία κεφαλή» υπέρ του Εθνικού, χάρη σε ηρωικές ενέργειες των Γκιζόγιαννη και Λάτοβιτς, απέναντι στις πολλαπλές λύσεις των Αχαιών με τους προαναφερθέντες πρωταγωνιστές τους.

tsamis-ethnikos-promitheas

Ο Νοέας και ο Πέττας προστέθηκαν στην «εξίσωση» για το συγκρότημα του Μάκη Γιατρά και στα μέσα της τρίτης περιόδου, ο Προμηθέας «εκτόξευσε» τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο με κάρφωμα του Πέτροβιτς στον αιφνιδιασμό (43-53). Η απόφαση του κόουτς Καλαφατάκη να ζητήσει «ζώνη» από τους παίκτες του, είχε αποτέλεσμα, καθώς η αστοχία των Πατρινών στα τρίποντα, έδωσε με τον καιρό τη δυνατότητα επιστροφής, μειώνοντας σε 50-53 στο τέλος της τρίτης περιόδου. Το ματς ήρθε άμεσα σε ισορροπία, αλλά ο Προμηθέας δεν επηρεάστηκε ούτε από το 4ο φάουλ του Κουμπούρα και με σερί 0-5 χάρη στους Πέτροβιτς-Αλίχοντζιτς, όταν το σκορ βρισκόταν στο 58-58, πήρε τον πρώτο λόγο με λιγότερο από δύο λεπτά να απομένουν. Σειρά πήρε η «ρουλέτα» των βολών, στην οποία οι φιλοξενούμενοι ήταν ψύχραιμοι και κέρδισαν τη συμμετοχή στους τελικούς, όπου μπορεί να έχουν μειονέκτημα έδρας και σκορ 0-2 κόντρα στον Φάρο, αλλά στην χειρότερη περίπτωση έχουν εξασφαλίσει την πρώτη επιλαχούσα θέση για πιθανή άνοδο μέσω ανακατατάξεων, στην Basket League.

machites-selfie-erithrea

«Πάρτι» παραμονής έστησαν οι Μαχητές Δόξας Πεύκων, αφού νίκησαν με 86-63 τον Πανερυθραϊκό. Η αναμέτρηση «ζωής και θανάτου» μεταξύ των δύο πλευρών, μετετράπη σε «παράσταση» για ένα ρόλο, για τους παίκτες του Λευτέρη Χατζηκυριακίδη, οι οποίοι έστειλαν στην «άβυσσο» της Β’ Εθνικής την ομάδα της Ερυθραίας, με την χειρότερη δυνατή ανάμνηση.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, έδειξε από πολύ νωρίς… τις διαθέσεις της, προηγούμενη με 13-2 στα πρώτα πέντε λεπτά του ματς. Το σύνολο του Δημήτρη Χουχουλή, δεν κατέστη ουσιαστικά ποτέ ικανό να αντισταθεί και ήδη από εκείνο το σημείο, έμοιαζε να έχει κριθεί η παραμονή, καθώς έκτοτε η διαφορά ολοένα αυξανόταν, με αποτέλεσμα να φτάσει πάνω από τους 20 πόντους και να μονιμοποιηθεί εκεί, πλην μιας μικρής «έκλαμψης» των φιλοξενουμένων οδήγησε στο 61-43 της τρίτης περιόδου. Με τη διαρκή ευστοχία, όμως, έξω από τη γραμμή, οι Μαχητές συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό και δεν έδωσαν κανένα δικαίωμα τους αντιπάλους τους, κερδίζοντας με άνεση την παραμονή τους. Συνολικά, είχαν 12/19 τρίποντα, με τον Πανερυθραϊκό να τελειώνει με 4/17.

Τα αποτελέσματα:

Playoffs

Η σειρά τελείωσε στο 2-3

Ethnikos-peiraios-logo  Εθνικός – Προμηθέας Πατρών Promitheas-patron-logo   

60-68


Playout

Η σειρά τελείωσε στο 3-2

Maxites-logo Μαχητές  – Πανερυθραϊκος panerithraikos-new logo

86-63 

Τα φύλλα αγώνα:

ΕΘΝΙΚΟΣ – ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ 60 – 68
Διαιτητές: Πουρσανίδης Γ.-Μητσόπουλος-Παγώνης
Δεκάλεπτα: 28-18, 39-38, 50-53, 60-68.
Εθνικός (Καλαφατάκης): Μάντζαρης 12 (2), Τζόλος 3 (1), Τότσιος 6 (1), Βασιλόπουλος 5, Βουγιούκας 4, Ράπτης, Γκιζόγιαννης 7 (1), Λάτοβιτς 6 (1), Μαγκουνής 13 (2), Ψυλέας 4.
Προμηθέας Πατρών (Γιατράς): Νοέας 8 (2), Κουμπούρας 6, Γιαννικόπουλος 2, Πέττας 8 (2), Γερομιχαλός 12, Μαναβόπουλος, Πέτροβιτς 13 (3), Τσάμης 13, Αλίχοτζιτς 6.

ΜΑΧΗΤΕΣ ΔΟΞΑΣ ΠΕΥΚΩΝ – ΠΑΝΕΡΥΘΡΑΙΚΟΣ 86-63
Δεκάλεπτα: 27-15, 46-27, 61-43, 86-63
Διαιτητές: Παναγιώτου – Δεσλής – Τζαφλέρης
Μαχητές Δόξας Πεύκων (Χατζηκυριακίδης): Απιδόπουλος, Μπουρδάνος 10 (2), Χατζηκυριακίδης, Γερομιχαλός 9 (3), Ελευθεριάδης 24 (2), Μαυρογιάννης 7, Στόλης, Τοπάλης 3 (1), Γράβας 9 (1), Μάρουσιτς 12 (2), Θορστέινσον 7, Λευκαδίτης 5 (1)
Πανερυθραϊκός (Χουχουλής): Δέλλιος 8, Μπάρδας 6, Καλλιανιώτης 6 (2), Πρίτσος 5, Προδρόμου 6, Γιαουρτόγλου 15 (1), Γεωργόπουλος 4, Σολωμός 8, Αντωνίου, Γκαϊντάσοφ, Σοφρωνάς 5 (1).