Η 10η και τελευταία αγωνιστική πριν από την διακοπή των Χριστουγέννων τα είχε όλα… Συναρπαστικά σε εξέλιξη παιχνίδια, ανατροπές, ανακατατάξεις στη κορυφή, επεισόδια, μέχρι και εκκένωση εξέδρων.

Η Καβάλα επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί για την άνοδο που φέρει από το ξεκίνημα της σεζόν, καθώς με ένα εντυπωσιακό ξέσπασμα στη τρίτη περίοδο, νίκησε με 75-64 το Ψυχικό, υποχρεώνοντας το στην πρώτη εντός έδρας απώλεια του και παίρνοντας σημαντικό προβάδισμα στη μάχη της κορυφής. Αναμφίβολα η απουσία του τραυματία Λάτοβιτς στοιχίζει στο Ψυχικό, το οποίο θα πρέπει να αναδιοργανωθεί στο διάστημα της διακοπής και αν θέλει να χτυπήσει την άνοδο θα πρέπει να καλύψει το κενό στη φροντ λάιν.

Αίμα και… άμμο είχαμε στο Μετς, όπου το Παγκράτι σταμάτησε την ανοδική πορεία του Εθνικού, νικώντας τον με 89-83. Τα επεισόδια που έγιναν μεταξύ φιλάθλων στις εξέδρες του κλειστού και τα οποία οδήγησαν στην εκκένωση των κερκίδων αποτέλεσαν το… μελανό σημείο της αγωνιστικής και αναμένεται να επιφέρουν νέα τιμωρία για το Παγκράτι που είναι υπότροπο. Αγωνιστικά, η απώλεια λόγω τραυματισμού του Κουκά στο 1ο λεπτό ήταν μεν καθοριστική για τον Εθνικό, όμως οι “ροσονέρι” απέδειξαν για ακόμη μια φορά πόσο σκληρή και καλοδουλεμένη ομάδα είναι. Το ότι κατάφεραν να διατηρήσουν αλώβητη την έδρα τους για πέμπτο αγώνα και να φτάσουν στις έξι επιτυχίες σε δέκα αγωνιστικές, αποτελεί ένα τεράστιο άλμα για την παραμονή τους στη κατηγορία, κάτι που αποτελεί και βασικό τους στόχο.

Το Λαύριο φάνηκε επηρεασμένο από την αγωνιστική του απραξία (είχε αναβληθεί το ματς με τον Αετό) και τα βρήκε… μπαστούνια κόντρα στον Ερμή Λαγκαδά, που πραγματοποίησε την καλύτερη φετινή, εκτός έδρας εμφάνιση του. Οι “κυανοκίτρινοι” νίκησαν στη παράταση με 69-65 και παραμένουν σε… τροχιά ανόδου, δεδομένου ότι έχουν και έναν αγώνα λιγότερο. Ο Ερμής έδειξε ότι είναι σε ανοδική πορεία και αν μη τι άλλο δεν θα αποτελέσει εύκολο θύμα για τον υποβιβασμό.

Ο κόσμος του Ηρακλή επέστρεψε στις εξέδρες του Ιβανώφειο καθώς έληξε η τιμωρία της έδρας, όμως δεν επέστρεψε στις νίκες η ομάδα… Ο Αρκαδικός πήρε σπουδαίας σημασίας “διπλό” με 85-81 και έδειξε ότι διαθέτει “μέταλλο” και χαρακτήρα αφού συνήλθε γρήγορα από το “χαστούκι” της περασμένης αγωνιστικής από τον Φίλιππο. Με τέτοιον Χατζή οι Αρκάδες έχουν τα φόντα να παλέψουν μέχρι τέλους για την άνοδο, τη στιγμή που ο “Γηραιός” χωρίς τον Δέσπο είναι σαφές ότι υστερεί στη φροντ λάιν με αποτέλεσμα να έχει… βουλιάξει στη βαθμολογία γνωρίζοντας ακόμη μια ήττα.

Η Δόξα δυσκολεύτηκε στη Λευκάδα, όμως το σημαντικό για αυτή είναι ότι γύρισε στις νίκες και με την επικράτηση με 69-65 του ΟΦΗ, παρέμεινε σε επαφή με τις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, εκμεταλλευόμενη παράλληλα και τις απώλειες των Εθνικού και Ψυχικού. Οι Κρητικοί έκαναν καλό παιχνίδι όμως ατύχησαν στις… λεπτομέρειες και μοιραία γνώρισαν την 7η φετινή τους ήττα που τους κρατάει κοντά στην επικίνδυνη ζώνη.

Βαθιά και πολύτιμη βαθμολογική ανάσα πήρε ο Αετός. Οι νεοφώτιστοι από τον Άγιο Παντελεήμονα ήταν σαρωτικοί κόντρα στον Φίλιππο Βέροιας (82-60), πέτυχαν την τρίτη φετινή τους νίκη και αν μη τι άλλο μπορούν να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο στην κατηγορία, δεδομένου ότι έχουν και ένα ματς λιγότερο (αυτό με το Λαύριο που θα γίνει στις 20/12). Ο Αετός και ο Φίλιππος έχουν ως κοινό στόχο τη σωτηρία και σίγουρα και η τελική διαφορά των 22 πόντων ίσως να παίξει καθοριστικό ρόλο στη συνέχεια.

Τέλος στη Λιβαδειά, επικράτησε το λογικό φαβορί… Η τοπική ομάδα νίκησε με 79-71 τον ουραγό αλλά μαχητικό για ακόμη μια αγωνιστική Ηλυσιακό και έφτασε στις τέσσερις επιτυχίες στο πρωτάθλημα, ανανεώνοντας σημαντικά τις ελπίδες της για παραμονή.