Ήταν Αύγουστος του 1999. Ο Παπάγου, μετά από δέκα χρόνια στην ελίτ του Ελληνικού μπάσκετ, μάλιστα έχοντας συμμετάσχει και σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχει μόλις υποβιβαστεί στην Α2 (14ος την σεζόν 1998-1999 στην Α1). Από την άλλη, ο Μίλωνας έχοντας εδραιωθεί στην Α2 και προερχόμενος από την πέμπτη θέση του πρωταθλήματος της προηγούμενης σεζόν (ισοβαθμία με Παλαιό Φάληρο) συνεχώς δυναμώνει.

Η κληρωτίδα τα έφερε έτσι που οι δύο αυτές ιστορικές ομάδες “διασταύρωσαν τα ξίφη τους” στην πρώτη κιόλας αγωνιστική του πρωταθλήματος με φαβορί τους γηπεδούχους “Στρατηγούς” του κόουτς Νίκου Χριστοδούλου. Σάββατο 25/09 του 1999 και παράλληλα στο ΣΕΦ διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης. Ίσως οι αθλητές να το γνώριζαν αυτό, ίσως να είχαν πάει και όλας να παρακολουθήσουν τους αγώνες γιατί τα “αίματα” εκείνο το απόγευμα δεν άργησαν να ανάψουν. Συγκεκριμένα, μόλις στο 15ο λεπτό του αγώνα υπήρξε μία μικρή, αρχικά, διένεξη του Νάσου Χούμπαυλη με τον Αθανάσιο Μέντζο και αντί να επέμβουν οι ψυχραιμότεροι, οι δύο πάγκοι “μπούκαραν” στο παρκέ, μετατρέποντας σε ρινγκ τον αγωνιστικό χώρο. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι “θερμόαιμοι” οπαδοί του Μίλωνα πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, πήδηξαν τα κάγκελα μπαίνοντας και αυτοί στο παρκέ, με τις εικόνες που ακολούθησαν να αποτελούν δυσφήμιση του αθλήματος. Τα “σπασμένα” πλήρωσε ο Αμερικανός του Παπάγου, David-Gareth Morgan ο οποίος μάλιστα χρειάστηκε να αλλάξει φανέλα για να συνεχίσει το παιχνίδι (από τα αίματα). Δύο οπαδοί των “νεοσμυρνιωτών” οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο με το φύλλο αγώνα να τους “καίει”, καθώς αναφέρεται πως οπαδοί χτύπησαν παίκτες.

Στα αγωνιστικά, το “διπλό” ήρθε επειδή η ζώνη που επιστράτευσε στο β’ μέρος ο Νίκος Χριστοδούλου δεν δυσκόλεψε το έργο της ομάδας του Δημήτρη Αποσκίτη. Ο Δημήτρης Καζιάνης “βομβάρδισε” το καλάθι των γηπεδούχων, πετυχαίνοντας πέντε τρίποντα, μάλιστα το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι και τα πέντε ήρθαν στο δεύτερο ημίχρονο. Με αυτό το κρεσέντο του Καζιάνη αλλά και τον δαιμονισμένο Βαγγέλη Σκλάβο, ο οποίος ήταν μόνιμη απειλή για το καλάθι του Παπάγου, τελειώνοντας με 26 πόντους, ο Μίλωνας προηγήθηκε τρία λεπτά πριν από το φινάλε με 14 πόντους διαφορά (71-57) προτού αντεπιτεθούν οι γηπεδούχοι μειώνοντας σε 74-71 περίπου 40 δευτερόλεπτα πριν την λήξη. Η επική ανατροπή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς οι διαιτητές, Κουκουλίτσιος-Τζάμος, χρέωσαν με ένα αμφισβητούμενο επιθετικό φάουλ τον Χόμπσον. Έτσι η έκπληξη της πρεμιέρας του πρωταθλήματος ήταν γεγονός με τους “νεοσμυρνιώτες” να επικρατούν με το τελικό 79-75.

Δείτε ΕΔΩ το φύλλο αγώνα της αναμέτρησης


Δείτε το βίντεο με στιγμιότυπα από το ματς και τις δηλώσεις προπονητών και παικτών:

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα της πρεμιέρας ήταν τα εξής (του Σαββάτου 25/09/1999): ΜΕΝΤ – Ολύμπια Λάρισας 51-55, Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας – ΚΑΟ Δράμας 75-54, Πειραϊκός – Ιωνικός Νικαίας 64-72, Αρίωνας – Μακεδονικός 56-67, Φίλιππος Θ. – Απόλλων Πάτρας 71-83, Λάρισα – Παλαιό Φάληρο 67-49.

Και στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος (15/01/2000) ο Μίλωνας ήταν αυτός που “χαμογέλασε”, αυτή τη φορά πιο εύκολα με 73-61 και έχοντας πάλι τον Δημήτρη Καζιάνη σε τρομερή κατάσταση (26 πόντους με 4 τρίποντα).

Και κάπως έτσι, ενώ ο Παπάγου ήταν εκ των φαβορί για την άνοδο στην Α1, αυτός που τελικά ανέβηκε ήταν ο Μίλωνας με ρεκόρ 20-6 πίσω μόνο από τον Μακεδονικό που ανέβηκε ως πρωταθλητής με ρεκόρ 22-4. Και οι δύο ομάδες, πάντως, δεν κατόρθωσαν την επόμενη σεζόν να παραμείνουν στην κορυφαία κατηγορία και έκαναν το λεγόμενο… ασανσέρ. Ο Παπάγου αρκέστηκε στην τέταρτη θέση με ρεκόρ 15-11 πίσω από τους δυο προαναφερθέντες και τον τρίτο Απόλλωνα Πατρών.

Σήμερα, ο Παπάγου βρίσκεται στην Β’ Εθνική και βαδίζει σταθερά ενώ ο Μίλων στην Γ’ Εθνική και παλεύει…

Περασμένα μεγαλεία μπορεί, αλλά «ο καιρός έχει γυρίσματα» και «δυο όψεις έχουν όλα τα νομίσματα» όπως λέει και ένα λαϊκό άσμα.