Τα πάντα έδειχναν… Καβάλα. Οι φιλοξενούμενοι ήταν μπροστά με δύο (55-57), είχαν τον Κώστα Τότσιο στην γραμμή των ελευθέρων βολών (ο πρώτος σκόρερ της Α2), και απέμεναν μόλις 18″ για το τελευταίο σφύριγμα. Ο έμπειρος γκαρντ αστόχησε δύο φορές (!) και έδωσε την ευκαιρία στον Κόροιβο Αμαλιάδας για το όνειρο. Το “παραμύθι” είχε μόνο ήρωα και όχι κακό. Ο Σάκης Καρύδας όπλισε πάνω στην άμυνα του Κατσαρέ, βρήκε μόνο… διχτάκι και το πανηγύρι στην Αμαλιάδα αλλά και όλη την Ηλεία είχε αρχίσει. Στα τρία τελευταία δευτερόλεπτα το συγκρότημα του κόουτς Τζήμα δεν μπόρεσε να σκοράρει και το πάρτι ξεκίνησε. Το παιχνίδι της 26ης αγωνιστικής (τελευταίας), ακριβώς πριν από έξι χρόνια, ήταν ουσιαστικά τελικός, καθώς όποια από τις δύο κέρδιζε θα έπαιρνε και το δεύτερο εισιτήριο (πίσω από την ΑΕΚ) για την Basket League.

Ο Αγώνας

Το παιχνίδι ήταν πραγματικό ντέρμπι, σκληρό και δυνατό με μονομαχίες που έκοβαν την ανάσα και ανατροπές ακατάλληλες για καρδιακούς (άλλωστε μία άνοδος στα “σαλόνια” διακυβευόταν). Οι παίκτες του Βασίλη Νιπεργιάλη, με τη φόρα της έδρας μπήκαν πιο δυνατά στο ματς και με μπροστάρη τον Νοέα, ξέφυγαν με 17-11 και 20-13, λίγο πριν το τέλος του δεκάλεπτου. Η Καβάλα ανασυντάχθηκε άμεσα, βελτίωσε την άμυνα της και άρχισε να… ροκανίζει τη διαφορά για να πλησιάσει στο καλάθι με τρίποντο του Καραποστόλου (27-25), ενώ με τον Κατσαρέ πέρασε για πρώτη φορά μπροστά με 29-30, αποτέλεσμα που ήταν και το τελικό για το ημίχρονο.

Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ και στο β’ ημίχρονο, όμως οι φιλοξενούμενοι με μπροστάρη τον Καραποστόλου κατάφεραν να ξεφύγουν με 35-43 (μεγαλύτερη διαφορά υπέρ τους), στο 27΄, για να πλησιάσει ο Κόροιβος με τη λήξη της περιόδου (41-45). Στη καθοριστική τελευταία περίοδο, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ισοφαρίσουν 48-48 με τον Νοέα, ενώ 2΄ πριν το τέλος ξέφυγαν με 53-51 χάρη σε δύσκολο τρίποντο του Κακλαμάνου.

Οι παίκτες του Γιάννη Τζήμα δεν τα παράτησαν όμως και 1΄ πριν τη λήξη πέρασαν μπροστά 54-57 με τον Καραθανάση, ενώ “αγκάλιασαν” τη νίκη όταν ο Τότσιος πήρε φάουλ από τον Καρύδα στα 18” με το σκορ στο 55-57. Ο πρώτος σκόρερ της Α2 όμως, αποδείχθηκε… μοιραίος, καθώς αστόχησε και στις δύο βολές.

Οι γηπεδούχοι πήραν το ριμπάουντ και στα 3” δεύτερα, ο αρχηγός και ηγέτης του Κόροιβου, Σάκης Καρύδας, με τρίποντο έκανε το 58-57, στέλνοντας στον… ουρανό παίκτες, διοίκηση και φιλάθλους, μιας και στο διάστημα που απέμεινε η Καβάλα δεν κατάφερε να σκοράρει.

Το μεγάλο τρίποντο του Σάκη Καρύδα:

 

Το αφιέρωμα της Αθλητικής Κυριακής τότε στην ιστορική νίκη-άνοδο:

Το φύλλο αγώνα:

ΚΟΡΟΙΒΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ – ΚΑΒΑΛΑ 58-57
Διαιτητές: Πηλοΐδης – Καρακατσούνης – Ψαριανός

Τα δεκάλεπτα: 20-14, 29-30, 41-45, 58-57
ΚΟΡΟΙΒΟΣ (Νιπεργιάλης): Αρχιμανδρίτης, Νοέας 14 (1τρ., 7ριμπ.),  Καρύδας 18 (5ασ., 4 κλ.), Γκιουλέκας,  Θανόπουλος, Κακλαμάνος 9 (2), Στυλιανού, Χαρισμίδης 8 (15ριμπ.),  Λυμπάρης 3, Γαλιώτος 6.
ΚΑΒΑΛΑ (Τζήμας): Κρστέφσκι 13 (1), Μαρμαρινός 4, Τότσιος 6, Καλαμπάκας 2, Κατσαρές 9, Καραποστόλου 10 (3), Αγγελακόπουλος 6 (2), Καραθανάσης 2, Βελισσαρίου, Καλαϊτζίδης 5 (1).

Η εικόνα “μιλάει” από μόνη της: