Ο Δημήτρης Τσουργιάννης δεν είναι μόνο ένας από τους κορυφαίους παίκτες του Παγκρατίου στη φετινή Α2. Είναι και ένας από τους πιο παραγωγικούς παίκτες ολόκληρου του πρωταθλήματος. Στα 21 του χρόνια έχει για πρώτη φορά πρωταγωνιστικό ρόλο σε ανδρικό επίπεδο και δεν κοιτάζει απλά ψηλά. Το βλέμμα του είναι στραμμένο στο υψηλότερο επίπεδο που υπάρχει.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, προκειμένου να μάθουμε μερικά πράγματα παραπάνω για τον πάουερ φόργουορντ του Παγκρατίου, που βρίσκεται στην 3η θέση του δείκτη αξιολόγησης της Α2 και είναι ακόμα 8ος σκόρερ του πρωταθλήματος (με 16 πόντους κατά μέσο όρο), 5ος ριμπάουντερ (με 8,5 ανά αγώνα) και 4ος μπλοκέρ (με 1,3 τάπες μ.ό.).

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΣΜΥΡΝΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ

Ο Τσουργιάννης άρχισε τον αθλητισμό από το ποδόσφαιρο, γρήγορα όμως βρήκε την πραγματική κλίση του στο μπάσκετ. Σε ηλικία έξι ετών έπιασε λοιπόν για πρώτη φορά την πορτοκαλί μπάλα στις ακαδημίες του Απόλλωνα Σμύρνης μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του (και νυν συμπαίκτη του), Άρη, έχοντας ως ερέθισμα και την ενασχόληση του ξαδέρφου τους, Γιώργου Σταθόπουλου -νυν παίκτη του Παλαιού Φαλήρου στη Β’ Εθνική.

Ακολούθησαν το Μαρούσι, η ΑΕΚ και ο Δούκας, όπου τελείωσε το εφηβικό και έπαιξε για πρώτη φορά σε ανδρικό επίπεδο τη σεζόν 2018-19. Τη διετία από το 2019 έως το 2021 φόρεσε τη φανέλα του Ψυχικού στην Α2, έχοντας όμως μικρό χρόνο συμμετοχής. Μέχρι που φέτος έκανε το ξεπέταγμα στο Παγκράτι, με προπονητή τον Γιάννη Γιαννόπουλο, έναν άνθρωπο που τον γνώριζε καλά από τον Δούκα. Στους “ροσονέρι” ο Τσουργιάννης δεν ξεδιπλώνει απλά το ταλέντο του. “Ξεκλείδωσε” ολόκληρο τον εαυτό του…

«ΘΕΤΩ ΨΗΛΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΠΑΝΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ»

«Ο κόουτς μου έχει δώσει πολλή ελευθερία στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να αποκτήσω περισσότερη αυτοπεποίθηση. Τα προηγούμενα χρόνια ήμουν πιο σφιχτός στο γήπεδο, δεν μπορούσα να δείξω αυτά που μπορώ να κάνω», εξηγεί στο basketblog.gr ο νεαρός φόργουορντ, ο οποίος έχει ως πρότυπα τρεις πάουερ φόργουορντ που κάνουν καριέρα εδώ και χρόνια στην EuroLeague: τον Γιώργο Πρίντεζη, τον Achille Polonara και τον Tornike Shengelia.

Σε αυτό το επίπεδο θα ήθελε ο ίδιος να βρίσκεται σε 10 χρόνια από σήμερα. Και γιατί όχι, ακόμα ψηλότερα… «Στα 30 μου στόχος μου είναι να βρίσκομαι είτε σε μία ομάδα της EuroLeague, είτε στο ΝΒΑ. Θέτω πάντα ψηλούς στόχους, για να έχω πάντα κίνητρα», λέει ο Τσουργιάννης, ο οποίος ξεχωρίζει στη φετινή Α2 για τα αθλητικά προσόντα του, την έφεση του στην άμυνα, την ικανότητά του στο ριμπάουντ και γενικά τα ποικίλα πράγματα που μπορεί να κάνει στο γήπεδο, προβάλλοντας ένα μικρό δείγμα από τον παίκτη που θα ήθελε να γίνει στο μέλλον.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ Η ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ DURANT

«Θέλω να εξελιχθώ σε έναν παίκτη που θα αγωνίζεται πάντα με πάθος και θα μπορεί να παίξει σε πολλές θέσεις και να κάνει πολλά πράγματα. Θέλω να είμαι πολυεργαλείο για τον προπονητή μου. Ξέρω όμως ότι για να κάνω το επόμενο βήμα, θα πρέπει να κατέβω στη θέση “3”, να βελτιώσω το τρίποντο μου, την ντρίμπλα και να δουλέψω πολύ στο διάβασμα των φάσεων και στο ένας εναντίον ενός», υπογραμμίζει ο Τσουργιάννης.

Στα 21 του χρόνια έχει πολύ δρόμο μπροστά του. Και πολλή δουλειά επίσης. Ο ίδιος το ξέρει καλά. Όπως λέει άλλωστε και ο Kevin Durant, σε μία φράση που ο Τσουργιάννης έχει ως motto στην καριέρα του: «Η σκληρή δουλειά νικάει το ταλέντο, όταν το ταλέντο δεν δουλεύει σκληρά».

Η ταυτότητα του Δημήτρη Τσουργιάννη

Ημερομηνία γέννησης: 8/8/2001
Ύψος: 2.01 μέτρα
Βάρος: 98 κιλά
Θέση: PF
Ομάδες (σε ανδρικό επίπεδο): Δούκας (2018-19, Α2), Ψυχικό (2019-2021, Α2), Παγκράτι (2021-22, Α2)

Η στατιστική παρουσία του στις εθνικές κατηγορίες

Σεζόν Ομάδα Πόντοι Αγώνες Ατομικό ρεκόρ
2021-22 Παγκράτι 176 11 21
2020-21 Ψυχικό 54 13 10
2019-20 Ψυχικό 14 21 4
2018-19 Δούκας 1 5 1
Σύνολο   245 50 21