Είναι από αυτούς που έχουν περισσότερους εχθρούς από φίλους. Σπάνια γράφεται (γράφουμε) καλή κουβέντα γι’ αυτόν, αλλά υπάρχουν και στιγμές που οφείλουμε να αποδώσουμε τα… του Καίσαρος.

Ο ίδιος, ο Νίκος Μπογονικολός, μετά τη νίκη του Παγκρατίου επί της Κηφισιάς, έβγαλε ένα μικρό παράπονο (έτσι το εκλάβαμε, αν κάνουμε λάθος το αποσύρουμε) γράφοντας στον λογαριασμό του στο facebook: “Η ήττα είναι ορφανή και νίκη έχει πολλούς γονείς!” και συμπληρώνοντας άμεσα: “Κάποιοι όμως έχουμε παιδιά και τις δυο“.

Είδηση για μας τους δημοσιογράφους είναι όταν δεν πληρώνονται οι παίκτες, αν και στις μέρες μας είδηση είναι όταν συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο Μπογονικολός, αν και το περισσότερο διάστημα βρίσκεται εκτός Ελλάδας, φροντίζει να καλύψει στο έπακρο τις υποχρεώσεις του και δεν είναι τυχαίο πως το Παγκράτι φέτος είναι πολύ πιο… σταθερό από τα προηγούμενα χρόνια.

Το δείχνει και η πορεία του. Κι ίσως η ρήση του Joseph Addison, έτσι όπως ο ίδιος ο Μπογονικολός ανέβασε σε άλλο στάτους του, είναι χαρακτηριστική του τρόπου που λειτουργεί: “Τα τρία θεμέλια της ευτυχίας σ’ αυτήν τη ζωή είναι: κάτι να κάνεις, κάτι να αγαπάς, κάτι να ελπίζεις“.

Σε ένα πράγμα δεν πρέπει (φαντάζομαι το γνωρίζει καλά ο ίδιος) να ελπίζει: να ακούσει “ευχαριστώ” για όσα κάνει φέτος…