Η άκρως συγκινητική παρέμβασή του, χθες, στο facebook ήταν η αφορμή για την συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Γιώργος Τσιάκος για λογαριασμό της εφημερίδας “ΩΡΑ των σπορ”.

Ο -εκ Κυπαρισσίας καταγόμενος- σέντερ της ΑΕΚ “αποκάλυψε” ότι η αγαπημένη του μητέρα, που δεν βρίσκεται στην ζωή ήταν εκείνη, που τον “μπόλιασε” με τα “κιτρινόμαυρα” γονίδια.

Η συνέντευξη:

Γιώργο, να μας συγχωρέσεις για την αδιακρισία, αλλά μας κίνησες την περιέργεια,  με το μήνυμά σου στο facebook. Ποιο ήταν το αγαπημένο σου πρόσωπο στο οποίο αφιέρωσες ουσιαστικά την “παρέμβασή” σου.

Ήταν η αγαπημένη μου μητέρα, την οποία έχασα πριν από μερικά χρόνια“.

Να είσαι πάντα καλά, να την θυμάσαι, Γιώργο.

“Να είστε καλά…”

Διαβάσαμε από τον “ρουφιάνο” του Διαδικτύου, το facebook πάλι, ότι είσαι οπαδός της ΑΕΚ. Αυτό, τουλάχιστον, έγραψαν στον προσωπικό σου λογαριασμό κάποιοι φίλοι σου. Είναι αλήθεια;

“Αλήθεια είναι! Μα, αυτός είναι και ο λόγος που έγραψα για την μητέρα μου στο facebook. Αυτή με έκανε οπαδό της ΑΕΚ! Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, τι συναισθήματα με διακατέχουν για ένα λόγο παραπάνω από την στιγμή που υπέγραψα στην ΑΕΚ. Είναι αλήθεια όμως κι αυτό: Δεν ήμουν ποτέ ο τύπος, που θα αρχίσω να διαλαλώ τι ομάδα είμαι σπίτι μου. Επιπλέον, ούτε και τώρα, ήθελα να το προτάξω μόνο και μόνο επειδή υπήρχε ενδεχόμενο να φορέσω τη φανέλα της ΑΕΚ”.

Καταλαβαίνουμε τι εννοείς, Γιώργο, αλλά δεν παύει να συνιστά είδηση.

“Σας είπα. Δεν θέλω να στηρίξω την μεταγραφή μου στην ΑΕΚ πάνω σ΄ αυτό. Από κει και πέρα, αυτό που είπα είναι γεγονός. Από μικρό η μητέρα μου με μπόλιασε με την ιδέα της ΑΕΚ. Από την Καρδίτσα καταγόμενη, αλλά με ρίζες μικρασιατικές, πρόσφυγας δηλαδή, πώς μπορούσε να με κάνει κάτι άλλο; Χρόνια ολόκληρα τώρα μεγάλωσα ως οπαδός της ΑΕΚ και ήταν κάτι που κρατούσα για μένα και την οικογένειά μου και τους πολύ δικούς μου ανθρώπους γενικά”.

Υπήρξε μια επαφή με την ΑΕΚ επί προεδρίας του Νίκου Γεωργαντζόγλου, για να φορέσεις την κιτρινόμαυρη φανέλα, αλλά δεν ευοδώθηκε. Υπήρξε κι άλλη επαφή στο παρελθόν;

“Πράγματι, είχε γίνει μία επαφή. Με είχε πάρει ο Γιώργος Χήνας. Δεν προχώρησε όμως. Αυτό που δεν ξέρει ο πολύς κόσμος είναι, όμως, ότι βρέθηκα κοντά στην ΑΕΚ την χρονιά, που πήρε το πρωτάθλημα επί Ντράγκαν Σάκοτα και Φώτη Κατσικάρη! Δοκιμάστηκα στο ΟΑΚΑ, αλλά για κάποιους λόγους κατέληξα στο Μαρούσι, το οποίο έδινε βάση στους νέους, ήταν η εποχή με τον Βασίλη Σπανούλη, και ομολογώ δεν μετάνιωσα. Είχαμε πολλές διακρίσεις όπως ξέρετε”.

Στενοχωρήθηκες που δεν συμμετείχες, όμως, στην ΑΕΚ που πήρε το πρωτάθλημα 2002;

“Στενοχωρήθηκα… Εντάξει… Δεν το πολυσκέφτηκα όμως. Σας είπα. Έπαιζα σε μία ομάδα που είχε κάνει την διαδρομή της στο μπάσκετ και ξέρετε, ότι μαζί κάναμε μία αξιόλογη πορεία”.

Τελικά, η τρίτη επαφή σου με την ΑΕΚ ήταν η καθοριστική. Νιώθεις ότι άργησε αυτή η ημέρα;

“Τρίτη και φαρμακερή! Κοιτάξτε. Θεωρώ, ότι ο καθένας διαγράφει μία πορεία. Δεν θεωρώ εαυτόν αδικημένο. Εγώ παλεύω καθημερινά για το καλύτερο δυνατό. Στο τέλος της καριέρας μου θα κριθώ”.

Δεν κατάφερες να ενταχθείς στην ΑΕΚ που πήρε το Πρωτάθλημα 2002. Τώρα, ποιος είναι ο υπέρτατος στόχος, πέρα από την άνοδο στην Α1;

Να πω την αλήθεια με …ιντριγκάρει ως αθλητή και ως άνθρωπο η ΑΕΚ! Με… ιντριγκάρει η ιδέα ότι θα προσπαθήσω μαζί με τους συμπαίκτες μου να φέρουμε την ομάδα εκεί που της αρμόζει, αλλά παράλληλα να επιδιώξουμε στην Α1 το κάτι παραπάνω. Γι’ αυτό άλλωστε υπέγραψα διετές συμβόλαιο. Στην Α2 θα έπαιζα μόνο για την ΑΕΚ κι αυτό έπραξα. Θέλω πολύ να πετύχω, λοιπόν, μαζί με την ΑΕΚ τους στόχους που σας προανέφερα”.

Τις τελευταίες ημέρες δέχτηκες ένα ασφυκτικό πρέσινγκ από δύο ΚΑΕ

“Είναι γεγονός αυτό, αλλά επίσης δεν θέλω να το επικαλούμαι. Από την στιγμή που έδωσα τον λόγο μου στον προπονητή της ΑΕΚ και στους διοικούντες την  ΑΕΚ δεν υπήρχε περίπτωση να τον πάρω πίσω. Δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος. Δέχτηκα ασφυκτικό πρέσινγκ, αλλά το θέμα είχε τελειώσει. Το μυαλό μου και η καρδιά μου ήταν στην ΑΕΚ”.

Όταν έγινε γνωστό ότι κλείνεις στην ΑΕΚ είχες από το… κιτρινόμαυρο περιβάλλον σου “ενοχλήσεις” και πειράγματα;

“Καταρχήν να πω ότι δεν είχα πει τίποτε και σε κανέναν. Μόνο εγώ το ήξερα… Αν πρώτα δεν τελειώσει μία δουλειά, δεν το λέω πουθενά. Κάποια ξαδέλφια μου άρχισαν πρώτοι να μου λένε για την ΑΕΚ μόλις διάβασαν ότι έκλεισα. Είναι αλήθεια ότι χαρήκανε, επειδή είναι ΑΕΚ. Όπως και κάποιοι που θυμήθηκαν τι… ομάδα είμαι και μου το υπενθύμισαν διαδικτυακά. Εκεί που καταλάβατε και εσείς για τα αισθήματά μου”!

Θα πηγαίνεις και στο ποδοσφαιρικό ΟΑΚΑ να βλέπεις… ΑΕΚ-Τράχωνες, ας πούμε;

“Εννοείται. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να το χωνέψει κανείς. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι εύκολο να αποδεχτεί ο οπαδός της ΑΕΚ αυτή την εξέλιξη. Όμως, είμαι της άποψης ότι στις δύσκολες καταστάσεις πρέπει να αποδεικνύεις ότι στηρίζεις τις μεγάλες αγάπες σου. Η μεγάλη αγάπη μας, η ΑΕΚ βρίσκεται σε μία φάση αναγέννησης. Πρέπει να την στηρίξουμε. Και να είμαστε εκεί. Και στο ματς με τους… Τράχωνες και δεν ξέρω και με ποιον άλλο. Η ΑΕΚ είναι ιδέα. Μ’ αυτό το δόγμα μεγάλωσα. Σε μία οικογένεια με πρόσφυγες. Έχουμε μάθει να παλεύουμε. Κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και στο μπάσκετ”.

Μας πρόλαβες. Αυτό θέλαμε να ρωτήσουμε. Το είπες το παραπάνω για το ΟΑΚΑ, αλλά και για να το ακούσουν οι φίλοι της ΑΕΚ και να σπεύσουν στην Ζωφριά;

‘Κάναμε κουβέντα για τον κόσμο με τους διοικούντες την ΑΕΚ. Θέλουν πολύ να γεμίσει το γήπεδο. Μακάρι να γεμίσει το γήπεδο. Και θα προχωρήσουν και σε δράσεις που θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ψάχνουν λύσεις. Οι φίλοι της ΑΕΚ πρέπει να μας σταθούν. Για να χαρούμε όλοι μαζί στο τέλος την επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία’.

Η γνώμη σου για τους Κοτσάτο-Αλεξίου με τους οποίους μίλησες;

“Είναι σοβαροί άνθρωποι και πιστεύω ακράδαντα ότι θέλουν το καλό της ΑΕΚ. Είναι οραματιστές και νομίζω, ότι θα κάνουν τα πάντα για να πάει η ομάδα εκεί που της αξίζει”.

Η γνώμη σου για τον Δήμο Ντικούδη;

“Τι να πω εγώ για τον Δήμο; Έχει κάνει μία μεγάλη διαδρομή στο μπάσκετ. Έχει πάρα πολλές εικόνες. Θεωρώ, ότι από το πόστο του θα βοηθήσει πάρα πολύ την ΑΕΚ”.

Πόσο εύκολη ή δύσκολη θα είναι η Α2;

“Θα είναι δύσκολη κατηγορία. Αρκετές ομάδες βλέπω, ότι ισχυροποιούνται. Πολλοί παίκτες πλέον από την Α1 βρίσκουν διέξοδο στην Α2 κι αυτό κάνει δύσκολο και συναρπαστικό το πρωτάθλημα. Θα είναι μακρύ πρωτάθλημα. Πιστεύω, όλοι είμαστε συνειδητοποιημένοι για το πού πάμε”.

Τσιάκος, Δέσπος, Καμπερίδης, λογικά η τριάδα των σέντερ. Η γνώμη σου;

Εγώ λέω ότι το σωστό είναι να δώσουμε απαντήσεις στο γήπεδο. Διαβάζω ήδη διάφορα. Αυτό είναι λογικό. Εμείς θα δώσουμε απαντήσεις στο γήπεδο. Αυτός είναι ο ρόλος μας. Θέλω να ξέρετε όμως αυτό: Η ομάδα δεν πετάει… ψηλά στα σύννεφα. Αυτό έχω διαπιστώσει. Και είναι καλό αυτό”.

Ποιες ομάδες “βλέπεις” ότι θα είναι ανταγωνίστριες της ΑΕΚ για την άνοδο;

“Κάθε ομάδα θα είναι… ανταγωνίστρια. Πέρα από το γεγονός ότι ακόμα οι ομάδες κτίζονται, είναι βέβαιο ότι φιλοδοξίες έχουν οι πάντες. Πόσω μάλλον όταν θα θέλουν να κερδίσουν την ΑΕΚ. Ξέρω ότι η ΑΕΚ το έχει νιώσει αυτό και στην Α2 και στην Β΄ Εθνική. Και εγώ είχα επιπλέον κίνητρο απέναντι στην ΑΕΚ, όπως είχα και για τις άλλες μεγάλες ομάδες. Επομένως, σημασία έχει τι θα κάνουμε εμείς. Να κοιτάμε να κάνουμε την δουλειά μας όσο το δυνατόν καλύτερα”.

Με τον Βαγγέλη Ζιάγκο μίλησες. Η πρώτη εικόνα που σχημάτισες;

“Ο Βαγγέλης Ζιάγκος είναι ένας νέος προπονητής, που έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Πιστώνεται με την άνοδο της ομάδας στην Α2. Χαρακτηρίζεται από γνώση, πάθος και πείσμα. Θα συμβάλλει από το πόστο του στην κοινή προσπάθεια”.

Έχεις δύο παιδάκια. Να ρωτήσουμε τι ομάδα είναι;

“Η Μαρία Ιωάννα είναι έξι ετών, αλλά δεν ασχολείται ως κορίτσι μ’ αυτά. Ο μικρός, ο τετράχρονος Αλέξανδρος, είναι το ζητούμενο… Και φυσικά είναι ΑΕΚ από κούνια! Τι άλλο μπορούσε; Τον ενημέρωσα αμέσως μόλις υπέγραψα στην ΑΕΚ για τις εξελίξεις. Του είπα “ο μπαμπάς θα παίζει στην ΑΕΚάρα του χρόνου”. Χάρηκε. Και μου απάντησε: “Δηλαδή, δεν θα φωνάζουμε Ελευσίνα τώρα, ε;”

Γιώργο Τσιάκο, καλή δύναμη από καρδιάς στην “ομάδα της καρδιάς σου”, λοιπόν

“Να είστε καλά… “Όλοι στο γήπεδο” είναι το σύνθημα”.