Πολλά αγωνιστικά προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει ο Φώτης Τακιανός στον ΟΦΗ, καθώς μετά τις απουσίες των Κιτσούλη (χειρουργείο) και Τρεπάλοβατς (τραυματισμός), είχε να αντιμετωπίσει και την ξαφνική αποχώρηση του 25χρονου πλέι μέικερ Χριστόφορου Ραζή.

Μια αποχώρηση που έφερε αναστάτωση στο σύνολο του Φώτη Τακιανού με τον ίδιο να παίρνει θέση σε συνέντευξη του  λέγοντας πως ο πρώην Κύπριος άσσος έδειξε ασέβεια στον ΟΦΗ με τον τρόπο που έλυσε το συμβόλαιο του, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι με τον τρόπο αυτό έβαλε “ταφόπλακα” στην ομάδα.

Ο διεθνής Κύπριος πλέι μέικερ που πλέον αγωνίζεται στην Γερμανική Gotha Rockets (στην Α2 κατηγορία), μιλώντας  αποκλειστικά  στο basketworld.gr και την Αγγελική Μαυράκη σχολίασε άδικη την επίθεση στο πρόσωπο του τονίζοντας : « Βρίσκω άδικη την κατά μέτωπο επίθεση του coach Τακιανού και θεωρώ ότι και ο ίδιος σε αντίστοιχη ευκαιρία που θα του δινόταν, θα έπραττε το ίδιο. Η μεταγραφή αυτή ήταν μια ευκαιρία που δε θα μπορούσε να περάσει ανεκμετάλλευτη από την πλευρά μου. Καμιά ταφόπλακα και καμία ασέβεια. Το αν είμαι ασεβής ή όχι το έχω αποδείξει 1,5 χρόνο τώρα που ήμουν στον ΟΦΗ. Πιστεύω οι άνθρωποι του ΟΦΗ να κατάλαβαν τι χαρακτήρας είμαι και αν σέβομαι ή όχι την ιστορία και το μέγεθος της ομάδας. Είμαι ευγνώμων γι’ αυτά που έζησα στον 1,5 αυτό χρόνο στον ΟΦΗ  που με βοήθησαν  να εξελιχθώ τόσο σαν άνθρωπος όσο και σαν παίκτη». 
 
Αγωνιζόσουν με την φανέλα των Κρητικών από την περσινή αγωνιστική σεζόν που ήταν επίσης αρκετά δύσκολη για τον ΟΦΗ  παρόλα αυτά ήσουν ο μοναδικός που συνέχισε και φέτος  μέχρι την στιγμή που αποχώρησες.Όταν έφτασε στα αυτιά σου ότι εγκατέλειψες  στα δύσκολα την ομάδα σου τι σκέφτηκες;  

«Αυτό που ειπώθηκε ότι φεύγω στα δύσκολα δεν ευσταθεί. Και πέρυσι η ομάδα αντιμετώπιζε αγωνιστικές δυσκολίες ωστόσο η απόφαση μου ήταν συνειδητή να μείνω στην ομάδα. Η απόφαση να φύγω από τον ΟΦΗ ήταν δύσκολη λόγω του ότι δέθηκα και με την Κρήτη και με ανθρώπους της ομάδας. Ωστόσο η ευκαιρία που μου παρουσιάστηκε να πάρω μεταγραφή στην Γερμανία και σε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα ήταν ένα βήμα μπροστά για εμένα». 

Τέλος δεν παρέλειψε να ευχηθεί στον ΟΦΗ: «Εύχομαι ο ΟΦΗ να καταφέρει να εξασφαλίσει την παραμονή του όσο πιο γρήγορα γίνεται και γιατί όχι να πλασαριστεί στην εξάδα όπως ήταν και ο αρχικός στόχος. Όσο αφορά το μέλλον εύχομαι να κάνει το βήμα παραπάνω και να ανέβει στην Α1 όπως αρμόζει στην ιστορία και το όνομα του».

Eνώ από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του αθλητή σε ανακοίνωση τους αναφέρουν:

Mε έκπληξη διαβάσαμε τις δηλώσεις του προπονητή του ΟΦΗ κ. Φώτη Τακιανού σε αθλητικό ραδιόφωνο της Κρήτης. “Αν μπορούσα θα έπαιρνα έναν άλλον πόιντ γκαρντ στη θέση του Ραζή το καλοκαίρι”. Τελικά αναρωτιόμαστε άλλος ήταν και όχι ο κ. Τακιανός που το καλοκαίρι ακριβώς “βομβάρδιζε” με τηλεφωνήματα τον Ραζή και τους εκπροσώπους του προκειμένου να τον διατηρήσει στις τάξεις του ΟΦΗ?  Οφείλουμε, ωστόσο, πάνω από όλα στο πολυπληθές φίλαθλο κοινό του ΟΦΗ, μιας ομάδας με την οποία έχουμε συνεργαστεί με επιτυχία στο παρελθόν και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε, να εξηγήσουμε την κατάσταση και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, έτσι όπως είναι και όχι όπως κάποιοι θα ήθελαν να είναι για να καλύψουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις τους. Το συμβόλαιο του αθλητή Ραζή εμπεριείχε όρο ότι αποκτά δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης και είσπραξης ολόκληρου του συμβολαίου του αν μείνει 20 ημέρες απλήρωτος. Όρο που όπως γίνεται αντιληπτό το σωματείο αποδέχθηκε υπογράφωντας την σύμβαση. Όντας όχι 20, αλλά 35 ημέρες απλήρωτος, έφτασε στα χέρια του Ραζή πρόταση από τους Gotha Rockets, 2ης ομάδας στη βαθμολογία της ProA Γερμανίας. Εφόσον ο Ραζής ήταν ένας άνθρωπος “ασεβής”, όπως χαρακτηρίζεται από τον κ. Τακιανό θα μπορούσε να καταγγείλει αυτόματα την σύμβαση και να μείνει τόσο ελεύθερος, όσο και να εισπράξει το ΣΥΝΟΛΟ του συμβολαίου του και να μπει στο αεροπλάνο για Γερμανία χωρίς να πει ούτε “γεια”. Αντιθέτως, και κόντρα αν θέλετε στο συμφέρον του αθλητή, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με παράγοντες της ομάδας και τον προπονητή για να τους ενημερώσουμε για την πρόταση. Καμία απόκριση. Αποστείλαμε sms σε παράγοντα της ομάδας ότι υπάρχει η συγκεκριμένη πρόταση για τον Ραζή και πρέπει να συζητήσουμε. Καμία απόκριση. Αυτή η τελευταία κίνηση εξελήφθη μάλιστα ως “μπλόφα”, προκειμένου να επιτύχουμε την καταβολή των οφειλομένων στον αθλητή. Κάτι που αν γινόταν ακόμα και την επόμενη μέρα από την πλευρά του ΟΦΗ, δε θα συζητούσαμε αυτή τη στιγμή.

 Ο “ασεβής” λοιπόν Ραζής, που “έβαλε σε κίνδυνο τις καριέρες των συμπαικτών του και των προπονητών του”, όταν κατήγγειλε την σύμβαση όπως όφειλε να κάνει, προκειμένου να μην συνεχίσει να είναι απλήρωτος και να μην χάσει και την πολύ συμφέρουσα πρόταση από μια ομάδα και ένα πρωτάθλημα σαφώς ανώτερο, όχι μόνο δεν αξίωσε, όπως όριζε το συμβόλαιό του, που το υπέγραψε από κοινού με τον ΟΦΗ, όλο το ποσό μέχρι και τον Μάιο, αλλά δέχθηκε από τις 70 ημέρες δεδουλευμένων, που του οφείλονταν, να πληρωθεί άμεσα μόνο τις 30, να θέσει εαυτόν στη διάθεση ομάδας, προπονητή και συμπαικτών (αυτών που έβαλε σε κίνδυνο τις καριέρες τους…) για τον κρισιμότατο αγώνα με το Λαύριο, ρισκάροντας ακόμα και τραυματισμό, να πληρωθεί τις άλλες 30 όταν και όπως βόλευε το σωματείο και να χαρίσει τις 10!  Ο κ. Τακιανός ξέρει πολύ καλά και ο ίδιος ότι οι επαγγελματίες αθλητές και προπονητές δεν δίνουν κανέναν “λόγο”. Συμβόλαια υπογράφουν, οι όροι των οποίων όταν δεν τηρούνται, προβλέπονται συνέπειες.

Ευχόμαστε, λοιπόν, στον κ. Τακιανό να δεχθεί και αυτός σύντομα πρόταση από ομάδα της Γερμανίας και να τηρήσει τον “λόγο” του μένοντας στον ΟΦΗ. Αλλά αλήθεια, ας μας πει ο κ. Τακιανός, όταν είσαι επαγγελματίας αθλητής ή προπονητής, έχεις υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο συνεργασίας με ομάδα, στο οποίο δεν προβλέπεται όρος λύσης σύμβασης και καταγγελίας αυτής πλην του σπουδαίου λόγου, και “μιλάς” και διαπραγματεύεσαι με άλλη ομάδα ίδιας κατηγορίας, αυτό πώς λέγεται; Ασέβεια; Με αυτήν την κίνηση τίθενται οι καριέρες παικτών και προπονητών σε κίνδυνο; Το αν είναι καλός καλαθοσφαιριστής ή όχι ο Χριστόφορος το έκρινε ήδη ο κ. Τακιανός στις  δηλώσεις του… Ευτυχώς για τον αθλητή, κάποιοι προπονητές σε πιο προηγμένα πρωταθλήματα εντός και εκτός συνόρων έχουν αντίθετη άποψη..Το ήθος και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, ωστόσο, δεν έχει κανένα δικαίωμα να τα κρίνει και για αυτό και θα μας βρει μπροστά του σε κάθε τέτοια προσπάθεια. Όλοι όσοι γνώρισαν τον Χριστόφορο στο Ηράκλειο, από απλούς φιλάθλους, μέχρι παράγοντες του ΟΦΗ και φυσικά όλοι οι συμπαίκτες του, για τις νίκες των οποίων πανηγυρίζει από τη Γερμανία το ίδιο μαζί τους, μόνο καλά λόγια έχουν να πουν.  Δεν έχουμε καμία διάθεση να ασχοληθούμε περαιτέρω με μικρότητες και σχόλια τέτοιου τύπου.  To θέμα για εμάς τελειώνει εδώ. Συγχαρητήρια πάνω από όλα στους αθλητές, που παρά τα προβλήματα και τα επικριτικά και πολλές φορές καυστικά σχόλια, αλλά και την αποκλειστική ευθύνη, που δέχθηκαν μετά από ήττες της ομάδας, έμειναν ενωμένοι. Ευχόμαστε ειλικρινά κάθε επιτυχία στο σωματείο του ΟΦΗ και την καλύτερη δυνατή πορεία από εδώ και πέρα.

Sfera Sports Association