Ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο «μπαμ» του καλοκαιριού, καθώς η Κύμη ανακοίνωση την απόκτηση του διεθνή Λιθουανού φόργουορντ, Βάιντας Καρινιάουσκας, παίκτη επιπέδου Ευρωλίγκας. Το basketblg.gr σας ενημέρωσε μερικές ώρες πριν για την εν λόγω μεταγραφή με το ρεπορτάζ του (Ένας Λιθουανός στην Κύμη).

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γ.Σ. Κύμης: 

«ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕ! Από την Ευρωλίγκα στην Α2! «Μπαμ» ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ο Καρινιάουσκας στον Γυμναστικό!

Στον επίλογο της ανακοίνωσης της μεταγραφής του Γιάννη Ψαθά σας είχαμε προϊδεάσει ότι θα ακολουθήσει νέο εντυπωσιακό «χτύπημα» από την διοίκηση του Γυμναστικού Συλλόγου Κύμης. Βέβαια, αυτό που συνέβη ξεπέρασε και τις δικές μας προσδοκίες! Είμαστε λοιπόν στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την μεταγραφή του διεθνούς Λιθουανού Βάιντας Καρινιάουσκας, ενός παίκτη επιπέδου Ευρωλίγκας! Ζούμε πραγματικά ιστορικές στιγμές, καθώς είναι πρωτόγνωρο παίκτης που συμμετείχε την σεζόν που τελείωσε στην Ευρωλίγκα να παίρνει μεταγραφή σε πρωτάθλημα της Α2. Αλλά ο ΓΣ Κύμης έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να γράφει ιστορία!

Βάιντας Καρινιάουσκας

Ο Καρινιάουσκας είναι 22 ετών, γεννημένος στις 16 Νοεμβρίου 1993, έχει ύψος 1,98 και αγωνίζεται σε όλες τις θέσεις της περιφέρειας, κυρίως όμως σε αυτήν του πλέι μέικερ. Την φετινή σεζόν αγωνίστηκε στην Ζαλγκίρις Κάουνας, με την φανέλα της οποίας έπαιξε σε 14 ματς της Ευρωλίγκας, έχοντας 16:14 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι. Αποτελούσε στην ουσία τον αναπληρωματικό πλέι μέικερ της λιθουανικής ομάδας και σίγουρα έμαθε πολλά για την συγκεκριμένη θέση από τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος ήταν φέτος βοηθός προπονητή στην Ζαλγκίρις. Οι καλές εμφανίσεις του Καρινιάουσκας ώθησαν τον Γιόνας Καζλάουσκας, ομοσπονδιακό τεχνικό της χώρας του, να τον καλέσει στην προεπιλογή της Εθνικής Λιθουανίας ενόψει του Ευρωμπάσκετ 2015!

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται διεθνής ο Καρινιάουσκας, καθώς έχει παίξει σε όλες της μικρές εθνικές της Λιθουανίας. Μάλιστα, το 2009 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Παίδων, ενώ το 2013 ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ομάδας του στο Ευρωμπάσκετ Νέων, τελειώνοντας το τουρνουά με μ.ο 12,2 πόντους και 3,2 ασίστ. Σε συλλογικό επίπεδο η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν η κατάκτηση φέτος του πρωταθλήματος και του κυπέλλου με την Ζαλγκίρις.

Πολλοί ίσως ευλόγως αναρωτηθούν πως και ένας παίκτης τέτοιων προδιαγραφών ήρθε σε μια ομάδα Α2 του ελληνικού πρωταθλήματος. Καθοριστική στιγμή για να πειστεί ο Καρινιάουσκας ήταν η συνάντηση του με την διοίκηση του Γυμναστικού Συλλόγου, όταν και του έγινε λεπτομερής ανάλυση του πλάνου της ομάδας και των στόχων της για την σεζόν που έρχεται. Με αυτόν τον τρόπο του αντιλήφθηκε και ο ίδιος ότι μέσω μιας ανερχόμενης δύναμης του ελληνικού μπάσκετ θα μπορέσει και αυτός με την σειρά του να ανοίξει νέους δρόμους στην καριέρα του».