Για μία ακόμα φορά ο Τρίτωνας ήταν εκθαμβωτικός στο κλειστό του Στρέφη, σημειώνοντας τη 16η νίκη του σε 17 αγώνες εκεί μέσα και τη 14η στη σειρά. Το “κλειδί”, βέβαια, στην επιβλητική νίκη επί του Ψυχικού στον 4ο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων στο φετινό πρωτάθλημα, ήταν ξανά η άμυνα.

Όσο οξύμωρο κι αν μοιάζει, ο Τρίτωνας παίζει το καλύτερό του μπάσκετ, από τότε που έμεινε μέσα σε ένα διήμερο (στις 30 Μαρτίου και την 1η Απριλίου) χωρίς τους δύο καλύτερους, πιο διαφημισμένους και πλέον έμπειρους παίκτες του, τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη και τον Απόλλωνα Τσόχλα. Αυτό συνέβη επειδή αφενός συσπειρώθηκε και οι υπόλοιποι παίκτες βρήκαν καλύτερα τους ρόλους τους στο γήπεδο, αφετέρου διότι έκτοτε παίζει άμυνα για σεμινάριο.

Στα 11 παιχνίδια που μεσολάβησαν από την 1η Απριλίου μέχρι σήμερα, η ομάδα του Μιχάλη Μιχελάκου μετράει οκτώ νίκες και τρεις ήττες. Μάλιστα, με εξαίρεση την κατάρρευση στο Μεσολόγγι, στο δεύτερο ματς της προημιτελικής σειράς των Playoffs με τον Χαρίλαο Τρικούπη (όπου ηττήθηκε με 92-74), δεν έχει δεχτεί ποτέ πάνω από 72 πόντους.

Αν διαχωρίσουμε τις νίκες και τις ήττες, θα διαπιστώσουμε κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό: ο Τρίτωνας δέχτηκε 78,3 πόντους κατά μέσο όρο στα τρία παιχνίδια που έχασε (σε Νέα Ερυθραία, Μεσολόγγι και Ψυχικό) και μόνο 61 σε αυτά που κέρδισε, απέναντι σε Παγκράτι, Φίλιππο Βέροιας, Δάφνη Δαφνίου, Μαρούσι και δύο φορές με Χαρίλαο Τρικούπη και Ψυχικό!

Ο Τρίτωνας στις (8) νίκες μετά την 1η Απριλίου:

  1. Παγκράτι 84-65
  2. Φίλιππος Βέροιας* 73-57
  3. Δάφνη Δαφνίου 113-68
  4. Ψυχικό 65-57
  5. Μαρούσι* 72-67
  6. Χαρίλαος Τρικούπης 79-58
  7. Χαρίλαος Τρικούπης 78-58
  8. Ψυχικό 94-58

Μέσοι όροι: 82,2 – 61

* Με αστερίσκο τα εκτός έδρας παιχνίδια

Στους οκτώ αγώνες που κέρδισε ο Τρίτωνας τους τελευταίους δύο μήνες, δεν επέτρεψε σε κανέναν αντίπαλό του να σουτάρει με ποσοστό πάνω από το 40%! Ο μέσος όρος των αντιπάλων του στα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι 36,6%. Όσον αφορά στη σειρά με το Ψυχικό, στο 1ο ματς (που έχασε) ο αντίπαλός του σούταρε με 36,8% και στο 2ο με 33,3%.

«Η φυγή του Μαυροκεφαλίδη ήταν ένα πλήγμα για την ομάδα και ο τραυματισμός του Τσόχλα σίγουρα του στοίχισε πάρα πολύ. Αυτό όμως νομίζω τους έχει συσπειρώσει, βγάζουν ενέργεια κι έναν τσαμπουκά παραπάνω. Παρά τις δύο αυτές απώλειες, επειδή η ομάδα είναι γεμάτη συνεχίζει και παίζει το ίδιο καλά, ίσως και καλύτερα», είχε πει στο web radio της ΕΟΚ ο Γιώργος Κουκάς πριν από τον 1ο αγώνα της σειράς και δεν είχε άδικο.

Ο Τρίτωνας παίζει το καλύτερό του μπάσκετ το τελευταίο σκάρτο δίμηνο και δείχνει ικανός να πάρει την άνοδο στην Basket League ακόμα και χωρίς τις δύο σπουδαιότερες περσινές μεταγραφές του. Και ο λόγος είναι η άμυνα. Αρκεί να μπορέσει να είναι ανάλογα αποτελεσματικός και εκτός έδρας…