Η Αιτωλοακαρνανία τα περασμένα χρόνια ήταν μια περιοχή που δεν φημιζόταν για την ύπαρξη ομάδων στο υψηλό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το  2016-17 κι εντεύθεν τα δεδομένα έχουν αλλάξει, με την αρχή να κάνει μια ομάδα από μία μικρή κωμόπολη του νομού. Συγκεκριμένα ο Αίολος Αστακού εκείνη την σεζόν στην παρθενική του χρονιά στην Α2 πραγματοποίησε μια τρομερή σεζόν, στην οποία μάλιστα κέρδισε και το εισητήριο στα play-off. Εντούτοις το καλοκαίρι του 2017 η συγκεκριμένη ομάδα δεν είχε τους οικονομικούς πόρους να αντεπεξέλεθει στις απαιτήσεις της Α2, κάτι που έφερε την απόσυρσή της στα τοπικά πρωταλήματα.

Την σεζόν 2018-19 ο Χαρίλαος Τρικούπης κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία του το δικαίωμα συμμετοχής στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία, τερματίζοντας στην 5η θέση, ενώ την επόμενη σεζόν προβιβάστηκε κι ο ΑΟ Αγρινίου. Το 2019-20 οι δύο ομάδες συνυπήρξαν στην Α2 με τον σύλλογο του Μεσολογγίου να ανεβαίνει στην Basket League σε μία χρονιά που δεν ολοκληρώθηκε. Ο ΑΟΑ παρέμεινε στην Α2, ενώ ο Χαρίλαος υποβιβάστηκε από την Α1, με αποτέλεσμα φέτος η Α2 να φιλοξενεί πάλι και τους δύο.

Οι Αγρινιώτες με τους Μεσολογγίτες έχουν “διασταυρώσει ήδη τα ξίφη τους” στην φετινή σεζόν με το σύνολο του Μούτσιου να είναι κυριάρχο. Συγκεκριμένα στις 4 Σεπτεμβρίου 2021 για την πρώτη φάση του Κυπέλλου ο Χαρίλαος με τον κόουτς Καλαμπάκο στον πάγκο πέρασε δια περιπάτου από το “Mιχάλης Κούσης”, καθότι επικράτησε με 58-86 χάρη στο επιμέρους 22-46 στο δεύτερο ημίχρονο. Από την άλλη στο πρωτάθλημα οι “πράσινοι” ήταν αρκετά πιο ανταγωνιστικοί, γνωρίζοντας την ήττα με 74-84. Στην συγκεκριμένη αναμέτρηση το σενάριο ήταν διαφορετικό, με τους φιλοξενούμενους να ξεκινούν πολύ δυνατά (14-28 στην πρώτη περίοδο), όμως στην συνέχεια οι γηπεδούχοι αντέδρασαν και μείωσαν ακόμη και στους τρεις χωρίς να πετύχουν κάτι περαιτέρω.

Πάντως σχετικά με τους δύο προηγούμενους αγώνες υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις τόσο στα ρόστερ όσο και στους πάγκους των δύο ομάδων. Για παράδειγμα στο ματς του πρωταθλήματος το Αγρίνιο είχε διαφορετικό προπονητή αλλά και άλλους παίκτες στο ρόστερ. Για να γίνουμε πιο σαφείς στον προηγούμενο αγώνα των δύο ομάδων οι Αγρινιώτες είχαν στον πάγκο τον Γιάννη Διαμαντάκο την στιγμή που στην αποστολή ήταν δηλωμένοι παίκτες όπως ο Farsky, ο Κεραμάρης, ο Παπαθανασόπουλος και ο Βακουφτσής. Πλέον τον ΑΟ τον προπονεί ο Δημήτρης Παπαδόπουλος και στο έμψυχο δυναμικό τους συλλόγου υπάρχουν οι Μπαζίνας και Crinic αντί των τεσσάρων προαναφερθέντων.

Αλλαγές βέβαια υπάρχουν και στον έτερο μονομάχο δηλαδή τον Χαρίλαο Τρικούπη. Στον αγώνα προ τετραμήνου οι προπέρσινοι (18/12/21 το προηγούμενο παιχνίδι) πρωταθλητές της Α2 είχαν αντικατάστησει ήδη τον Ντίνο Καλαμπάκο από την άκρη του πάγκου, με τον Ηλία Μούτσιο να τον διαδέχεται. Βέβαια αν ρίξουμε μια ματία στην δωδεκάδα τους Μεσολογγίου τότε θα παρατηρήσουμε ότι υπάρχουν προσθαφαιρέσεις και στην αρμάδα του Μούτσιου με τους Βασιλόπουλο (17 πόντοι και 7 ασίστ στον αγώνα στις 18/12) και Στάθη να αποτελούν παρελθόν και τον Αγγέλου να είναι τραυματίας. Στην θέση τους ήρθαν οι Sokk και Σαχπατζίδης, με τους δύο αυτούς μπασκετμπολίστες να είναι ένα από τους λόγους που ο Χαρίλαος κάνει αυτήν την πορεία πρωταθλητισμού.

Τα αποτελέσματα στους προηγούμενους αγώνες αλλά κι η βαθμολογική κατάταξη των δύο ομάδων αποδεικνύουν ότι οι Μεσολογγίτες είναι το grande φαβορί στο μεθαυριανό γειτονικό ντέρμπι. Ωστόσο για αμφότερους τους συλλόγους υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό, που έχει να κάνει με την αγωνιστική τους κατάσταση. Οι γηπεδούχοι προερχόντουσαν από ένα σερί 10 νικών, το οποίο “έσπασε” με την οριακή ήττα από την πρωτοπόρο Καρδίτσα. Με αυτόν τον τρόπο ο Χαρίλαος έχει ρεκόρ 15-7 και φιλοδοξεί να πάρει το πλεονέκτημα έδρας στα play-off, που θα παίξει σημαντικό ρολο στην επάνοδό του στην Α1. Στον αντίποδα ο ΑΟΑ μετράει έξι νίκες στα τελευταία οκτώ παιχνίδια, με σημαντικότερο ροζ φύλλο αγώνα να είναι το χθεσινό απέναντι στον Φίλιππο Βέροιας. Πλέον η ομάδα του Παπαδόπουλου βρίσκεται στο καλύτερο timing μέσα στην σεζόν, διότι έχει αναρριχηθεί στην 11η θέση κι έχει τον πρώτο λόγο για το αβαντάζ έδρας στα playouts.

Τέλος από το 2016 κι έπειτα όταν οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στην Β’ Εθνική ο Χαρίλαος Τρικούπης έχει το πάνω χέρι στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, αφού σε οκτώ αγώνες μετράει επτά νίκες και μάλιστα στο Μεσολόγγι είναι αήττητος. Τα ρόστερ, η προϊστορία και η βαθμολογική θέση φέρνουν σε θέση ισχύους το Μεσολόγγι και μένει να δούμε αν τα προγνωστικά θα διαψευστούν σε ένα ματς που αναμένεται να έχει τον χαρακτήρα γιορτής με φιλάθλους και των δύο ομάδων όπως άλλωστε κι οι προηγούμενoι αγώνες μεταξύ τους.

Αναλυτικά οι προηγούμενοι αγώνες:

Αγρίνιο- Χαρίλαος Τρικούπης 89-69

Χαρίλαος Τρικούπης- Αγρίνιο 79-68

Αγρίνιο- Χαρίλαος Τρικούπης 62-81

Χαρίλαος Τρικούπης – Αγρίνιο 65-62

Χαρίλαος Τρικούπης – Αγρίνιο 103-80

Αγρίνιο – Χαρίλαος Τρικούπης 80-85

Αγρίνιο – Χαρίλαος Τρικούπης 58-86

Αγρίνιο – Χαρίλαος Τρικούπης 74-84