Γενικά όταν έχεις ύψος 1.78 μέτρα κι έχεις ακολουθήσει το κατ’ εξοχήν άθλημα των ψηλών, το μπάσκετ δηλαδή, είσαι από τους τύπους που δεν υπολογίζουν τίποτα. Αν έχεις και το θράσος (που ο Τζαχίι Κάρσον το έχει) τότε ακόμα καλύτερα! Ποιος είναι αυτός ο απίθανος «κοντορεβυθούλης» που πήρε την μπάλα, όταν έκαιγε, και την άφησε στο καλάθι του Αρη χαρίζοντας στον Κόροιβο μια νίκη που πιθανότατα θα αποδειχθεί…χρυσή στο πλαίσιο της προσπάθειας για παραμονή;

Ο Κάρσον δεν είναι καθόλου τυχαία περίπτωση. Στα 14 χρόνια του και με ύψος 1.62 μέτρα έκανε το πρώτο του κάρφωμα. Στο Αριζόνα Στέιτ είχε μια λαμπρή διετία με πολύ δυνατές στιγμές τους 40 πόντους απέναντι στο UNLV, τα 12 ριμπάουντ απέναντι στο Ορεγκον (είναι πολύ καλός ριμπάουντερ για το ύψος του) αλλά και οι 13 ασίστ κόντρα στο Τέξας Τεκ. Και όχι μόνο αυτό… Πολλοί έλεγαν ότι αν γινόταν μέτρηση, θα περνούσε τον Πάτι Μιλς ως πιο «ενεργός παίκτης» στη διάρκεια ενός αγώνα. Κατόπιν μετρήσεων αποδείχθηκε ότι ο Μιλς κατά τη διάρκεια των 48 λεπτών κάθε αγώνα «κατάπινε» 6.3 χιλιόμετρα κατά μέσο όρο. Οσοι είχαν δει τον Κάρσον στοιχημάτιζαν ότι έκανε παραπάνω χιλιόμετρα από τον Αυστραλό.

Αναδείχθηκε κορυφαίος πρωτοετής για την περιφέρεια PAC-12 όπου ήταν μέλος της καλύτερης ομάδας της περιφέρειας και στις δύο χρονιές του. Με 18.5 πόντους και 4.9 ασίστ στην Αριζόνα έκανε θραύση. Σε 68 κολλεγιακούς αγώνες, πέτυχε μια φορά 40 πόντους, 4 φορές πάνω από 30 κι επίσης 29 φορές πάνω από 20 ενώ 62 φορές ήταν διψήφιος. Μια φορά είχε 13 ασίστ και 34 φορές από 5 και πλέον!

Όλα τα προαναφερόμενα τον οδήγησαν στην απόφαση να εγκαταλείψει το κολλέγιο μετά τη 2η χρονιά και να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ του ΝΒΑ. Οι πιθανότητες δεν ήταν υπέρ του. Στην ιστορία του ντραφτ μόνο 10 από τους 829 παίκτες με ύψος κάτω από 1.80μ (από το 2000 και μετά) έγιναν επιλογή. Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες του Κάρσον ήταν…1.2%!

Το 2014 επελέγησαν 10 πόιντ γκαρντ. Όχι όμως ο Κάρσον! «Είναι από τους ταχύτερους παίκτης στο ντραφτ, είναι εκρηκτικός κι ανταγωνιστικός» έλεγαν τα scouting reports των summer camps! Όμως ο Κάρσον δεν κατάφερε να φτάσει στο ΝΒΑ.

Απ’ εκεί άρχισε η προσπάθειά του να καθιερωθεί σε επαγγελματικό επίπεδο. Οι Ουόλονγκονγκ Χοκς στην Αυστραλία ήταν η πρώτη απόπειρα. Η Μέταλατς Βάλιεβο, στην Σερβία, η δεύτερη. Απ’ εκεί βρέθηκε στην Τουρκία, στα Αδανα. Η Αιλαντ Στορμ στον Καναδά (όπου έκανε τρομερά πράγματα) ήταν η τελευταία του ομάδα πριν μετακομίσει στην Ηλιδα και στον Κόροιβο.

Πέντε διαφορετικές χώρες από την σεζόν 2014-2015 και μετά. Και χθες, ένα καλάθι που ίσως και να ισοδυναμεί με πρωτάθλημα για τον Κόροιβο. Αυτός είναι ο Τζαχίι Κάρσον!

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Sportime