Ο Χαρίλαος Τρικούπης κι η Ελευθερούπολη είναι μία από τις ομάδες, που έχουν αφήσει τα τελευταία χρόνια το στίγμα τους στην Elite League, όντας αμφότεροι μία από τις παραδοσιακές ομάδες της κατηγορίας τα τελευταία τέσσερα – πέντε χρόνια. Μάλιστα η πορεία των δύο σωματείων είναι παρόμοια μέχρι αυτό το επίπεδο, αφού έφτασαν ως εδώ βήμα – βήμα του από τις μικρότερες κατηγορίες, ενώ κατά την παρουσία τους στην πάλαι ποτέ Α2 είναι από τους συλλόγους που πρωταγωνιστούν, με τους Αιτωλοακαρνάνες μάλιστα να έχουν κερδίσει την άνοδό τους στην Basket League.

Όπως είναι λοιπόν αναμενόμενο οι μεταξύ τους αναμετρήσεις πάντα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλες συγκινήσεις, αφού στα έξι παιχνίδια που έχουν δώσει στην Elite League, τα τέσσερα ήταν πραγματικά θρίλερ, τα οποία κρίθηκαν στα τελευταία δευτερόλεπτα. Μάλιστα αυτός ο ισχυρισμός ισχύει ειδικότερα για τις τρεις φορές, που Ελευθερούπολη και Χαρίλαος Τρικούπης “έχουν” διασταυρώσει τα ξίφη τους στο Μεσολόγγι, καθότι όλοι οι εν λόγω αγώνες τους “κρεμόντουσαν από μία κλωστή” μέχρι και την ύστατη κατοχή. Αρχικά, χαρακτηριστικό παράδειγμα των δραματικών φινάλε, που προσφέρει αυτό το ζευγάρι, είναι η χθεσινή συνάντηση, η οποία κρίθηκε στην δεύτερη παράταση υπέρ των Καβαλιωτών, που ειρήσθω εν παρόδω απέδρασαν χθες για πρώτη φορά από την πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας.

Κατά την διάρκεια της περυσινής αγωνιστικής περιόδου το συγκρότημα του Μούτσιου ήταν αυτό που χαμογέλασε σε αυτό το τεράστιο βαθμολογικό ντέρμπι (ήταν δύο ομάδες που διεκδικούσαν την είσοδό τους στα πλέι οφ και εν τέλει τα κατάφεραν), καθώς “λύγισε” το σύνολο του Παπαδόπουλου με 70-68. Πάντως ο ΓΣΕ είχε την ευκαιρία να ολοκληρώσει μία μεγάλη ανατροπή στην τέταρτη περίοδο και να επικρατήσει σε μία “καυτή” έδρα, ωστόσο το τρίποντο του νυν παίκτη του Μεσολογγίου Παναγιώτη Ερμείδη δεν βρήκε στόχο. Επιπλέον στο παιχνίδι προς τριετίας, η Ελευθερούπολη φάνταζε έτοιμη να “σπάσει” το αήττητο του Χ. Τρικούπη (μετρούσε 15 νίκες σε 15 παιχνίδια), ωστόσο οι πρωταθλητές της τότε Α2 βρήκαν τις λύσεις στο τελευταίο δίλεπτο και υπερασπίστηκαν την έδρα τους αλλά και το εξαιρετικό τους νικηφόρο σερί. Πάντως την ίδια σεζόν ο αγώνας στην πόλη του νομού Καβάλας ήταν πάλι ένα πολύ σκληρό ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων, με τους φιλοξενούμενους να βρίσκουν για άλλη μία φορά τις απαιτούμενες λύσεις στα τελευταία δευτερόλεπτα και να παίρνουν ένα τεράστιο ροζ φύλλο αγώνα, που ήταν κομβικό για την μετέπειτα ξέφρενη πορεία τους. Τέλος στα άλλα δύο παιχνίδια, που έλαβαν χώρα στην Ελευθερούπολη, το σωματείο της Μακεδονίας ήταν ανώτερο και έφτασε εύκολα στο θετικό αποτέλεσμα, αλλά αυτό το γεγονός σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τα όσα γράφτηκαν παραπάνω, κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από το 3-3 στις μεταξύ τους νίκες.

Αναλυτικά τα μεταξύ τους αποτελέσματα:

Σεζόν 2019/20

Ελευθερούπολη – Χ. Τρικούπης 87-91

Χ. Τρικούπης – Ελευθερούπολη 83-82

Σεζόν 2021/22

Ελευθερούπολη – Χ. Τρικούπης 90-85

Χ. Τρικούπης – Ελευθερούπολη 70-68

Σεζόν 2022/23

Ελευθερούπολη – Χ.Τρικούπης 95-62

Χ. Τρικούπης – Ελευθερούπολη 94-104 (2η παράταση)