H δέκατη αγωνιστική της Elite League ολοκληρώθηκε, με συνέπεια να έχουμε φτάσει αισίως στο 1/3 του πρωταθλήματος. Σε ακόμη μία στροφή της δεύτερης τη τάξει Εθνικής Κατηγορίας υπήρχαν πολλές επιδόσεις που ξεχώρισαν, καθότι πολλοί παίκτες έπιασαν υψηλά στάνταρ απόδοσης και βοήθησαν τις ομάδες τους να πάρουν μεγάλες νίκες. Έτσι το basketblog.gr για ακόμη μία φορά επιλέγει την δική του καλύτερη πεντάδα και τον δικό του κορυφαίο προπονητή, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα στους αναγνώστες τους να αποφασίσουν και τους δικούς τους διακριθέντες.

1.Δημήτρης Γερομιχαλός (Μεγαρίδα)

Η Μεγαρίδα συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της στο πρωτάθλημα, καθώς έπειτα από την νέα της επικράτηση απέναντι στον Χαρίλαο Τρικούπη, πλέον μετρά επτά νίκες σε οκτώ αγώνες και δείχνει ικανή να κάνει μία πορεία πρωταθλητισμού από την πρώτη της κιόλας σεζόν στο πρωτάθλημα της Elite League. Βέβαια για να έρθει η όχι και τόσο εύκολη νίκη επί της ομάδας της Αιτωλοακαρνανίας χρειάστηκε να βρεθεί σε ακόμη μία εξαιρετική μέρα ένα από τα βασικά “γρανάζια” του συνόλου Γιώργου Μάνταλου, που δεν είναι άλλος από τον Δημήτρη Γερομιχαλό.

Συγκεκριμένα ο 28χρονος PG ήταν σε άλλη μία αναμέτρηση απολαυστικός, αφού σταμάτησε στους 26 πόντους (9/12 σουτ |1/2 τρίποντα), την ώρα που μάζεψε τέσσερα ριμπάουντ και έδωσε και τέσσερις τελικές πάσες. Με αυτόν τον τρόπο συγκέντρωσε 29 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης, ενώ το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πέτυχε όλα αυτά τα κατορθώματα, αγωνιζόμενος μόλις για 23 λεπτά. Τέλος την φετινή σεζόν έχει κάνει μία από τις καλύτερες αν όχι την κορυφαία χρονιά της καριέρας του, καθότι μετράει 16,3 πόντους και 3,4 ασίστ ανά βραδιά.

2. Rolando Segu (Ψυχικό)

Το Ψυχικό έχει αρχίζει να ρολάρει για τα καλά πλέον, κάτι το οποίο απέδειξε και στον αγώνα με την Ελευθερούπολη, στον οποίο αν κι είχε το χαρακτήρα ντέρμπι κατάφερε να πιάσει πάρα πολύ υψηλά στάνταρ απόδοσης. Για να καταφέρουν οι “σκίουροι” να πάρουν την τέταρτή τους διαδοχική νίκη απέναντι σε μία πολύ ισχυρή ομάδα, χρειάστηκε ο Rolando Segu να πιάσει πολύ υψηλά στάνταρ απόδοσης, με τον Αμερικανό άσο να σταματά στους 23 πόντους (7/12 σουτ | 0/1 τρίποντα) και να μοιράζει πέντε ασίστ στα περίπου 32,5 λεπτά που αγωνίστηκε.

Γενικότερα πάντως ο Αμερικανός γκαρντ είναι εξαιρετικός την φετινή σεζόν, με συνέπεια να οδηγεί την ομάδα του στα πολύ υψηλά στρώματα της βαθμολογίας. Άλλωστε ο άλλοτε άσος του κολεγίου Buffalo είναι πολύ εκρηκτικός και ασταμάτητος στο 1vs1, με αποτέλεσμα να σημειώνει 19,5 πόντους ανά βραδιά, σουτάροντας με εξαιρετικά ποσοστά (55,8% δίποντα, 41,5% τρίποντα). Βέβαια η συμβολή του είναι πολύτιμη και σε άλλους τομείς του παιχνιδιού, αφού βοηθάει στα ριμπάουντ (3,5), ενώ πέρα από πολύ ικανός σκόρερ είναι και εξαιρετικός δημιουργός, κάτι που είναι εμφανές από τις πέντε ασίστ που μοιράζει ανά παιχνίδι.

3. Tyre Gathright (Ηρακλής)

Ο Ηρακλής επανήλθε στις επιτυχίες και τις εκτός έδρας νίκες, καθότι το Σάββατο κατάφερε να υπερκεράσει το εμπόδιο του πάντα δυσκολοκατάβλητου στο κλειστό της “Πυρκάλ” Αμύντα. Ο Γηραιός κατάφερε να φύγει αλώβητος από την έδρα της ιστορικής ομάδας, χάρις και στην εξαιρετική απόδοση του Tyre Gathright, που αποτελεί παίκτη – βαρόμετρο για το πολύ ποιοτικό συγκρότημα του Γιάννη Ντάγιου αλλά και γενικότερα έναν από τους κορυφαίους παίκτες όλου του πρωταθλήματος.

Σύμφωνα με την γλώσσα των αριθμών ο 26χρονος πολύ ποιοτικός σκόρερ μέτρησε 21 πόντους (7/11 σουτ | 1/2 τρίποντα), ενώ πήρε δύο ριμπάουντ και έδωσε δύο ασίστ σε περίπου 26 λεπτά συμμετοχής. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω τέτοιες επιδόσεις έχουν την μορφή ρουτίνας για τον πολύ ικανό καλαθοσφαιριστή, που όταν βρεθεί στην μέρα του είναι πραγματικά ασταμάτητος, κάτι που το αποδεικνύουν κι οι 17,9 πόντοι που πετυχαίνει ανά βραδιά και τον κατατάσσουν στους καλύτερους σκόρερ της κατηγορίας.

4. Ορέστης Μπέλη (Παπάγος)

Ο Παπάγος έκανε κατά κάποιον τρόπο το χρέος του, αφού κατάφερε να περάσει νικηφόρα από την έδρα της Καβάλας και να συνεχίσει την εξαιρετική του πορεία στο πρωτάθλημα της Elite League με την έκτη του νίκη σε δέκα αγώνες. Παρόλα αυτά αυτό που ξεχώρισε από την άνετη σχετικά επικράτηση των “Στρατηγών” επί της ομάδας της Μακεδονίας ήταν η εξαιρετική εμφάνιση του Ορέστη Μπέλη, ο οποίος πήρε άριστα σε όλους τους τομείς της στατιστικής, διαλύοντας με αυτόν τον τρόπο κάθε πιθανό αμυντικό πλάνο του Νίκου Πενταζίδη.

Σύμφωνα με την στατιστική ο 24χρονος φόργουορντ μέτρησε 21 πόντους με εξαιρετικά ποσοστά (6/10 σουτ | 2/3 τρίποντα), την ώρα που μάζεψε 18 ριμπάουντ, μοίρασε πέντε ασίστ και όλα αυτά για μόλις ένα λάθος σε 36 λεπτά συμμετοχής. Με αυτόν τον τρόπο ο πρώην παίκτης του Αμύντα συγκέντρωσε το τρομερό 38 στο PIR, με συνέπεια να αναδειχθεί κι ο πολυτιμότερος παίκτης της αγωνιστικής. Τέλος ο Μπέλη πραγματοποιεί γενικά μία εξαιρετική σεζόν, σημειώνοντας 10,2 πόντους, 8,5 ριμπάουντ και 1,9 ασίστ ανά παιχνίδι.

5. Νίκος Παπανικολάου (Ψυχικό)

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω ο Rolando Segu ήταν εξαιρετικός στην επικράτηση του Ψυχικού απέναντι στην Ελευθερούπολη, ωστόσο το σύνολο του Γιώργου Ρεμεντέλα είχε την τύχη να δει και την “κολώνα” του τον Γιώργο Παπανικολάου να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και να κάνει μία εξαιρετική εμφάνιση, απέναντι σε έναν πάρα πολύ ποιοτικό αντίπαλο. Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι ότι η προσφορά του 37χρονου σέντερ ήταν πολύπλευρη στο παιχνίδι, κάτι το οποίο είναι σαφές και από την στατιστική του εικόνα.

Συγκεκριμένα ο Παπανικολάου έμεινε στο παρκέ για 29 λεπτά και σημείωσε 15 πόντους με μεγάλο ποσοστό ευστοχίας (6/9 σουτ | 1/3 τρίποντα), ενώ “κατέβασε” και 11 ριμπάουντ, ενώ έδωσε και έξι ασίστ, που είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο για παίκτη που αγωνίζεται ως σέντερ. Τέλος με αυτόν τον τρόπο μάζεψε 28 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης, ενώ και φέτος είναι πάρα πολύ συνεπής, δείχνοντας σχεδόν σε κάθε παιχνίδι την κλάση του, καθώς πετυχαίνει 13 πόντους, μαζεύει 6,1 ριμπάουντ και δίνει 2,6 τελικές πάσες ανά βραδιά.

Προπονητής: Αλέξης Καρατζάς (ΦΕΑ)

Η ΦΕΑ κατάφερε να πάρει ένα τεράστιο διπλό στο Αγρίνιο που της δίνει τεράστια ψυχολογική ώθηση ενόψει της συνέχειας, ενώ αναμένεται να την βοηθήσει πάρα πολύ και στον στόχο της παραμονής που έχει θέσει. Ακόμη αυτή η εκτός έδρας επικράτηση έχει ιστορικό χαρακτήρα για τους νεοφώτιστους, αφού είναι το πρώτο τους ροζ φύλλο μακριά από το σπίτι τους στο πρωτάθλημα της δεύτερης τη τάξει Κατηγορία. Αυτό το αποτέλεσμα το πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό ο Αλέξης Καρατζάς, ο οποίος βρίσκεται στην ομάδα από τα τοπικά πρωταθλήματα και την έχει οδηγήσει στο πολύ υψηλό επίπεδο με διαδοχικές υπερβάσεις.

Αναφορικά με τον αγώνα στην πόλη της Αιτωλοακαρνανίας ο ικανός τεχνικός προετοίμασε εξαιρετικά την ομάδα του, καθότι αιφνιδίασε στο ξεκίνημα τον ΑΟΑ, ενώ αν κι είδε το +23 να μετατρέπεται σε μόλις +1 κατάφερε να ηρεμήσει τους παίκτες του και να τους βοηθήσει να φύγουν με αυτό το μεγάλο διπλό από το ΔΑΚ Αγρινίου. Τέλος το παιχνίδι κόντρα στο Αγρίνιο ήταν το δεύτερο συνεχόμενο, στο οποίο η ΦΕΑ βρήκε σημαντικές λύσεις στα τελευταία λεπτά, κάτι που δείχνει ότι το σύνολο του Καρατζά μπορεί να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις, εξαιτίας της δουλειάς που έχει γίνει σε αυτό το κομμάτι.

PollMaker

Poll Maker