Οι αλλαγές προπονητών είναι ένα ελληνικό σπορ, το οποίο συναντάται σε όλα τα αθλήματα, ενώ αυτή η διαδικασία ακολουθείται από αρκετές ομάδες, ειδικότερα μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα ή μετά από μία πορεία που δεν είναι η επιθυμητή. Πάντως οι αποχωρήσεις των προπονητών από τους συλλόγους έχουν κι άλλα αίτια πέρα από την πιθανή δυσαρέσκεια των ιθυνόντων ενός οργανισμού, κάτι το οποίο είναι εμφανές και από το γεγονός ότι ορισμένοι προπονητές ομάδων των Εθνικών Κατηγοριών αποχώρησαν από αυτές (για διαφορετικούς λόγους) κατά την διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας.

Με αφορμή τις εξελίξεις που υπήρξαν στους πάγκους των Ηρακλή κι Αγρινίου, το basketblog.gr σας παρουσιάζει όλες τις αλλαγές (προπονητικής) σκυτάλης που έχουν λάβει χώρα στην Elite League την φετινή αγωνιστική περίοδο. Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά τις ομάδες της δεύτερης τη τάξει Εθνικής κατηγορίας, τότε θα διαπιστώσουμε ότι μόνο τρεις από τις 16 αποφάσισαν ή αναγκάστηκαν να πορευτούν με άλλον κόουτς από αυτόν που ξεκίνησαν την σεζόν, ωστόσο οι διαφοροποιήσεις αυτές είναι πολύ περισσότερες από τον αριθμό τρία. Για την ακρίβεια ο Ηρακλής, το Αγρίνιο και ο Αίας Ευόσμου είναι οι ομάδες του πρωταθλήματος που αυτήν την στιγμή έχουν άλλο προπονητή στον τιμόνι τους σε σύγκριση με την έναρξη της σεζόν.

Ο Γηραιός είναι αναμφίβολο το σωματείο, το οποίο κατέχει τα πρωτεία στις αλλαγές των προπονητών, αφού έχει προχωρήσει σε τέσσερις, ενώ έχει δει ισάριθμους διαφορετικούς τεχνικούς να κάθονται στον πάγκο της ομάδας. Συγκεκριμένα οι Θεσσαλονικείς ξεκίνησαν την σεζόν με τον Παντελή Μπούτσκο, που πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από τον οργανισμό λίγο πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων του. Αυτός που τον διαδέχτηκε ήταν ο Γιάννης Ντάγιος, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει μία πολύ ικανοποιητική πορεία με οκτώ νίκες σε δώδεκα αγωνιστικές, αλλά “πλήρωσε” το μάρμαρο” της ήττας από την ουραγό Καβάλα και τον αποκλεισμό από το Final 8 του Κυπέλλου.

Λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους ο Ηρακλής ανακοίνωσε την συμφωνία του με τον Φοίβο Γυμνόπουλο, του οποίου επίσης η θητεία αποδείχθηκε βραχύβια, διότι παραιτήθηκε ενάμιση μήνα μετά. Ο 45χρονος κόουτς  πήρε την απόφαση να αποχωρήσει μετά την εντός έδρας ήττα από τον Αίαντα Ευόσμου, ενώ στα έξι παιχνίδια που παρέμεινε στην τεχνική ηγεσία του Γηραιού μέτρησε τρεις νίκες και τρεις ήττες.

Έπειτα από την λύση της συνεργασίας με τον Γυμνόπουλο, ο Ηρακλής έδωσε τα χέρια με τον μπαρουτοκαπνισμένο Κώστα Μέξα, με τον οποίο η συνεργασία επισημοποιήθηκε μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, αλλά αποτέλεσε παρελθόν χθες (ο Κερκυραίος κάθισε στον πάγκο της ομάδας μόνο στην ήττα από τον Ερμή), εξαιτίας του ενδιαφέροντος του Παναθηναϊκού να τον εντάξει στο τεχνικό του τιμ. Έτσι οι Θεσσαλονικείς επιστράτευσαν τον επίσης παλιό τους γνώριμο Παντελή Μπούτσκο, ο οποίος θα τους αναλάβει σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο του πρωταθλήματος, διότι υπάρχουν συνεχόμενα δύσκολα παιχνίδια.

Η έτερη ομάδα της Θεσσαλονίκης, ο Αίας Ευόσμου έχει προχωρήσει κι αυτός σε δύο αλλαγές προπονητών μέσα στην σεζόν. Για να γίνουμε πιο σαφείς οι νεοφώτιστοι ξεκίνησαν την σεζόν με τον Λευτέρη Χατζηκυριακίδη, όμως ο ικανός τεχνικός αποχώρησε από τον σύλλογο ύστερα από την εντός έδρα ήττα της πρώτης αγωνιστικής κόντρα στον Παπάγο. Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη, οι “ερυθρόλευκοι” εμπιστεύτηκαν τις τύχες της ομάδας στον Γιάννη Χατζούλη, ο οποίος με την σειρά του βρέθηκε στο τιμόνι της ομάδας για δέκα αγωνιστικές (αποτέλεσε παρελθόν μετά την νίκη επί της Μεγαρίδας στην 11η αγωνιστική) και είχε μία αξιοπρεπή πορεία με τέσσερις νίκες σε δέκα αγώνες.

Λίγες ώρες μετά  την λύση της συνεργασίας με τον Χατζούλη, οι ιθύνοντες των Μακεδόνων προχώρησαν στην δοκιμασμένη λύση του Γιώργου Ζαφειρούδη, ο οποίος για να επιστρέψει στον Αίαντα, αποχώρησε από την Δόξα Λευκάδας. Πάντως ο έμπειρος προπονητής έχει βοηθήσει αρκετά τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι παίζουν καλό μπάσκετ σε αρκετά παιχνίδια και έχουν πάρει τρία ροζ φύλλα σε οκτώ παιχνίδια, την στιγμή που έχουν επιβληθεί επί του Ηρακλή και του Αμαρουσίου, που είναι πολύ ψηλά στην κατάταξη.

Η τελευταία ομάδα, η οποία μπήκε σε αυτήν την διαδικασία ήταν το Αγρίνιο, το οποίο το περασμένο καλοκαίρι “έδωσε τα κλειδιά” στον Ντίνο Καλαμπάκο, που είχε αφήσει σπουδαία παρακαταθήκη στον γειτονικό Χ. Τρικούπη. Η θητεία του 58χρονου τεχνικού στον πάγκο του ΑΟΑ δεν διήρκησε όσο αυτή στο Μεσολόγγι, αφού έφυγε από τους Αγρινιώτες έπειτα από μόλις δέκα αγωνιστικές. Σε αυτό το διάστημα οι Αιτωλοακαρνάνες είχαν ρεκόρ 3-7, ενώ το “κύκνειο άσμα” του άλλοτε προπονητή του Κοροίβου Αμαλιάδας ήταν η εντός έδρας ήττα από την ΦΕΑ.

Οι ιθύνοντες του Αγρινίου παρέδωσαν τα ηνία της ομάδας σε ένα επίσης γνώστη της κατηγορίας, που δεν ήταν άλλος από τον Στέφανο Πέρκο. Ο Έλληνας τεχνικός έμεινε για δύο μήνες και εννιά αγώνες στην άκρη του πάγκου του ΑΟΑ, μετρώντας τέσσερις νίκες, ενώ αποφασίστηκε να αποχωρήσει από τους Αιτωλοακαρνάνες ύστερα από το ανεπιτυχές αποτέλεσμα κόντρα στον Τρίτωνα. Τέλος, κατά την διάρκεια της σημερινής ημέρας ο οργανισμός της Δυτικής Ελλάδας “έκλεισε” κι ανακοίνωσε τον Κώστα Κεραμιδά, εντούτοις στο παιχνίδι με τον Πανερυθραϊκό θα κατέβει με υπηρεσιακό κόουτς, επομένως ο ΑΟΑ θεωρητικά έχει ήδη φτάσει τις τρεις αλλαγές προπονητών (πρακτικά δύο).