Ο ξένος ή ξένοι παίκτες που διαθέτουν η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων της Elite League παίρνουν αρκετό χρόνο συμμετοχής, καθώς όπως έχει τονιστεί πολλάκις οι αγώνες είναι πολύ κλειστοί και οι προπονητές τους τους χρησιμοποιούν για να έχουν περισσότερες τύχες νίκης. Έτσι το basketblog.gr θα σας παρουσιάσει τα πεπραγμένα τους σε αυτήν την τρίτη αγωνιστική, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από αυτούς λόγω της εξαιρετικής τους παρουσίας αγωνίστηκαν πάνω από τα 25 λεπτά που πρέπει να είναι ο μέσος όρος συμμετοχής τους στους αγώνες (αυτός ο κανονισμός ισχύει για τις ομάδες που έχουν δύο ξένους).

Αγρίνιο

Οι Αιτωλοακαρνάνες διαθέτουν δύο πολύ ποιοτικούς ξένους για το επίπεδο της Elite League, που είναι ο SG Kalin Fisher κι ο ψηλός AJ John. Oι δύο εν λόγω καλαθοσφαιριστές έχουν ξεκινήσει πολύ δυνατά την σεζόν και αποτελούν δυσεπίλυτους γρίφους για τις αντίπαλες άμυνες, κάτι το οποίο απέδειξαν και στην νίκη απέναντι στο Ψυχικό. Συγκεκριμένα οι δύο παίκτες των “πρασίνων” πέτυχαν αθροιστικά τους 44 από τους 87 πόντους του συνόλου του Ντίνου Καλαμπάκου στην αναμέτρηση του Σαββάτου, με την παρουσία του John να είναι επιβλητική.

Ο 26χρονος center σταμάτησε στους 27 πόντους και τα 16 ριμπάουντ σε 33,5 λεπτά συμμετοχής, με συνέπεια να μαζέψει 31 μονάδες στο ranking και να πάρει το βραβείο του MVP της αγωνιστικής μαζί με τον Σταύρο Τουτζιαράκη. Βέβαια κι ο Kalin Fisher, που αγωνίστηκε για περίπου 32 λεπτά ήταν πολύ καλός με 17 πόντους και 5/8 τρίποντα, τα τρία εκ των οποίων τα πέτυχε στο τελευταίο κρίσιμο δεκάλεπτο όταν και το ματς ήταν πολύ κλειστό. Μάλιστα ο άλλοτε καλαθοσφαιριστής της κυπριακής ΕΝΑΔ πιστώνεται το τεράστιο τρίποντο στο 39′ (διαμόρφωσε το 73-81), το οποίο έγειρε οριστικά την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας του.

Αίας Ευόσμου

Ο Αίας Ευόσμου βασίζεται κι αυτός σε δύο ξένους (Tyus Jefferson και James Jean – Marie), που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο ροτέισον της ομάδας. Ο Tyus Jefferson αγωνίζεται στις θέσεις των γκαρντ και παίρνει την μερίδα του λέοντος των προσπαθειών του συνόλου του Χατζούλη, ενώ στον αγώνα με τον Ηρακλή έμεινε στο παρκέ για 37:16 λεπτά, έχοντας πληθωρική παρουσία. Συγκεκριμένα μέτρησε 14 πόντους με το φτωχό 5/18 σουτ, ωστόσο ήταν τρομερός σε όλους τους τομείς, καθώς μάζεψε τέσσερα ριμπάουντ, μοίρασε επτά ασίστ κι έκανε πέντε κλεψίματα. Βέβαια το πιο αξιοσημείωτο στατιστικό ήταν τα 2 μπλοκ που έκανε, καθότι πρόκειται για έναν βραχύσωμο παίκτη που βλέπει τον κόσμο από τα 185 εκατοστά.

Από την άλλη ο Jean – Marie αγωνίζεται στις δύο θέσεις των ψηλών και βάσει ranking (23 μονάδες) ήταν ο κορυφαίος παίκτης του Αιάντα στην οριακή ήττα από τον Γηραιό. Ο πολύ αθλητικός ψηλός έκανε double- double με 14 πόντους και 12 ριμπάουντ σε περίπου 35 λεπτά συμμετοχής. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο άσος του οργανισμού της Θεσσαλονίκης πέτυχε 6/7 δίποντα, ενώ χάρις στην αθλητικότητά του έβγαλε τρομερές φάσεις κι εντυπωσιακά καρφώματα, ταλαιπωρώντας την γραμμή των ψηλών των “κυανόλευκων” που δυσκολευόταν πάρα πολύ να τον αντιμετωπίσει.

Αμύντας 

Δεν έχει στο ρόστερ του ξένους πάικτες

Ελευθερούπολη

Η Ελευθερούπολη διαθέτει έναν ξένο στο ρόστερ της που είναι ο Jonathan Hadson (35χρ, 1,80μ) και αγωνίζεται στην θέση του PG. O Αμερικανός άσος έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά την σεζόν κι αποτελεί ξεκάθαρα μία από τις σταθερές του συνόλου του Παπαδόπουλου, κάτι το οποίο απέδειξε και στην αναμέτρηση με τον Παπάγο. Συγκεκριμένα ο έμπειρος αθλητής λόγω της δυσκολίας της αναμέτρησης έμεινε σχεδόν για 40 λεπτά στο παρκέ (αγωνίστηκε για 38:26) κι ήταν από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας του.

Ο Hadson μέτρησε 19 πόντους με 6/16 σουτ (4/9 τρίποντα), την ώρα που μάζεψε 2 ριμπάουντ και μοίρασε έξι ασίστ, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο σύνολο του Κουρή. Μάλιστα το πιο ευχάριστο για τους Καβαλιώτες είναι ότι ο 35χρονος μπορεί να δημιουργήσει και να σκοράρει εξίσου καλά, ενώ  αξιοσημείωτο είναι το εξαιρετικό του 60% στα τρίποντα (9/15).

Eρμής Σχηματαρίου

Ο Ερμής Σχηματαρίου το προηγούμενο Σάββατο πέτυχε μία τεράστια νίκη, υποχρεώνοντας το Μαρούσι στην πρώτη του ήττα. Οι δύο ξένοι αθλητές της ομάδας (Jacob Wiley και Janis Kaufmanis) είχαν σημαντικό μερίδιο  στην επιτυχία αυτή, με τον Αμερικανό άσο μάλιστα να είναι ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης.

Σύμφωνα με την στατιστική ο Wiley αγωνίστηκε για 26,5 λεπτά και πραγματοποίησε double- double με 10 πόντους και 13 ριμπάουντ, συγκεντρώνοντας έτσι 19 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης. Μάλιστα ο ικανός φόργουορντ έχει εκκινήσει γενικότερα πολύ καλά την σεζόν, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό επιθετικό όπλο στα χέρια του Νίκου Οικονόμου, την ώρα που η αθλητικότητά κι η ταχύτητά του τον καθιστά έναν πολύ καλό αμυντικό.

Ο έτερος αλλοδαπός αθλητής της ομάδας Janis Kaufmanis έμεινε στο παρκέ για 29:39 και είχε ικανοποιητική παρουσία, καθότι σημείωσε 12 πόντους με 4/7 σουτ. Βέβαια πέρα από τον τομέα του σκοραρίσματος ο Λετονός PG συνέβαλε και σε άλλους τομείς του παιχνιδιού, έχοντας 2 ριμπάουντ,  τρεις ασίστ, ένα κλέψιμο και ένα μπλοκ. Ακόμη ο έμπειρος παίκτης φαίνεται πως ανεβάζει ακόμη περισσότερο στροφές, κάτι που χαροποιεί σε μεγάλο βαθμό τους Βοιωτούς που περιμένουν πολλά από αυτόν.

Ηρακλής

Ο Ηρακλής παρά την έλλειψη προετοιμασίας έχει εκκινήσει πολύ καλά την σεζόν, καθώς έχει δύο νίκες σε τρεις αγώνες, με τελευταίο του ροζ φύλλο να είναι αυτό στον γειτονικό Εύοσμο. Μάλιστα το σύνολο του Ντάγιου είχε την τύχη να βρίσκονται σε εξαιρετική ημέρα οι ξένοι αθλητές τους (Tyre Gathright και Kevion Taylor), με τους δύο Αμερικανούς να παίζουν κομβικότατο ρόλο στην τεράστια επικράτηση του Γηραιού.

Ο Τyre Gathright συνέχισε σε ακόμη ένα παιχνίδι τις υψηλές πτήσεις, καθότι σταμάτησε στους 31 πόντους με 11/22 σουτ (4/7 τρίποντα), την ώρα που με οκτώ δικούς τους πόντους και δύο μεγάλα τρίποντα οι “κυανόλευκοι” μετέτρεψαν το 71-66 του 37′ σε 71-76 και εν τέλει πήραν την μεγάλη νίκη. Ακόμη ο 26χρονος άσος στα 35 λεπτά που αγωνίστηκε κατέβασε τρία ριμπάουντ και μοίρασε τρεις ασίστ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της τρίτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος είναι πρώτος σκόρερ της Elite League με 77 πόντους (ήτοι 25,3 πόντοι ανά αγώνα).

Βέβαια πέρα από τον Gathright εξαιρετική παρουσία είχε κι ο Taylor που ήταν ο δεύτερος σκόρερ του Ηρακλή με 20 πόντους και 6/16 σουτ. Πέρα από το σκοράρισμα η συνεισφορά του Αμερικανού ήταν πολύ σημαντικό τόσο στα ριμπάουντ με εννιά, όσο και στα κλεψίματα και στις τάπες με δύο έκαστος. Έτσι συγκέντρωσε 24 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης σε 33:16, ενώ ήταν κομβικής σημασίας ήταν κι η τάπα στον Jefferson στα 43” όταν και το σκορ ήταν στο 71-74. Μάλιστα η εν λόγω φάση έχει σηκώσει θύελλα συζήτησης, καθώς κανείς δεν είναι σίγουρος αν η τάπα έγινε πριν η μπάλα ακουμπήσει στο ταμπλό ή όχι,

Καβάλα

Η Καβάλα μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει καθόλου καλή εικόνα στο πρωτάθλημα, καθώς έχει υποστεί τρεις βαριές ήττες από Αγρίνιο, Ψυχικό και Τρίτωνα. Βέβαια ο οργανισμός της Μακεδονίας βλέπει τους ξένους της (Kahlon Whitley και Simeus Webster) να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε η ομάδα να είναι όσο το δυνατό ανταγωνιστικότερη. Ο Kahlοn Whitley είναι ένας βραχύσωμος γκαρντ (1,78μ) που προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες, έχοντας ως κύριο όπλο την ταχύτητά του. Πάντως ο Τρίτων κατάφερε να περιορίσει αισθητά την δράση του το Σάββατο, καθότι στα 18 λεπτά που αγωνίστηκε (αποβλήθηκε με πέντε φάουλ), πέτυχε οκτώ πόντους με 2/8 σουτ, μάζεψε δύο ριμπάουντ, μοίρασε τρεις ασίστ, με αποτέλεσμα να έχει μόλις επτά μονάδες στο ranking.

Στον αντίποδα ο Simeus Webster ανταποκρίθηκε πολύ ικανοποιητικά απέναντι στους PF της αθηναϊκής ομάδας, πραγματοποιώντας μάλιστα με διαφορά την καλύτερη εμφάνιση με τα χρώματα του συνόλου του Πενταζίδη. Ο 23χρονος καλαθοσφαιριστής έμεινε στο παρκέ για κάτι παραπάνω από 33 λεπτά, κάτι που ήταν ενδεικτικό της εξαιρετικής του παρουσίας και στις δύο πλευρές του παρκέ. Συγκεκριμένα ήταν για πρώτη φορά στην σεζόν διψήφιος σε πόντους και ριμπάουντ, σημειώνοντας 14 πόντους (6/15 σουτ) και μαζεύοντας 10 “σκουπίδια”. Ακόμη έκανε δύο κλεψίματα και ένα μπλοκ, ενώ μοίρασε και μία ασίστ, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει 12 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης.

Kόροιβος Αμαλιάδας

Ο Κόροιβος απέδρασε με ένα τεράστιο διπλό από την έδρα του Πανερυθραϊκού, με συνέπεια να πετύχει την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα. Το σύνολο του Δελέγκου οφείλει σημαντικό μέρος αυτής την τεράστιας νίκης στους δύο αλλοδαπούς αθλητές της ομάδας (Lewis Julian και Mitrovic Stefan). Ο Αμερικανός άσος των Ηλείων έπαιξε κάτι παραπάνω από 30 λεπτά κι ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 21 πόντους και πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχία (7/11 σουτ). Ακόμη πέρα από το σκοράρισμα μάζεψε δύο ριμπάουντ και μοίρασε τρεις ασίστ, συμβάλλοντας και σε άλλους τομείς της στατιστικής.

Ο Stefan Mitrovic μπορεί να έμεινε στους επτά πόντους με 1/9 σουτ και γενικότερα να μην έχει ξεκινήσει όπως θα ήθελε την σεζόν τουλάχιστον στο εκτελεστικό κομμάτι, αλλά στα 31:22 που έμεινε στο παρκέ συνέβαλε πολύ σημαντικά στον τομέα της δημιουργίας με τις επτά ασίστ που μοίρασε. Άλλωστε ο Σέρβος άσος από την περυσινή σεζόν όταν κι ήταν ξανά μέλος του Κοροίβου είχε δείξει το πόσο ικανός είναι σαν δημιουργός, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι στις επόμενες αγωνιστικές θα καταφέρει να ανεβάσει ακόμα περισσότερο στροφές και στο σκοράρισμα.

Μαρούσι

Δεν διαθέτει ξένους παίκτες στο ρόστερ του

Μεγαρίδα

Η Μεγαρίδα διαθέτει έναν ξένο στο ρόστερ της που είναι ο Jackson Dubinski κι αγωνίζεται στις θέσεις των γκαρντ, Ο Αμερικανός άσος (26χρ, 1,85) πραγματοποίησε την κορυφαία του εμφάνιση από την στιγμή που ήρθε στην χώρα μας απέναντι στον Αμύντα , καθότι μέτρησε 21 πόντους με 7/12 σουτ (4/7 τρίποντα), τέσσερα ριμπάουντ, μία ασίστ και δύο κλεψίματα σε 28:14. Βέβαια η πιο πολύτιμη συνεισφορά του στον αγώνα ήταν το τρίποντο που έγραψε το 69-67 στα 5” και έδωσε την πρώτη και ιστορική νίκη στην ομάδα του.

Πανερυθραϊκός

Δεν διαθέτει ξένους παίκτες στο ρόστερ του

Παπάγος

Ο Παπάγος έχει στο δυναμικό του έναν Αμερικανό παίκτη στο ρόστερ του, που είναι ο Tyler Peterson (25χρ., 1,97μ) κι έχει εκκινήσει πολύ δυναμικά την σεζόν. Έτσι ο πολύ ικανός γκαρντ ήταν θετικότατος και στην ήττα της ομάδας του από την Ελευθερούπολη, καθότι μέτρησε 12 πόντους με 6/11 σουτ, τρία ριμπάουντ και τρεις ασίστ σε 25 λεπτά συμμετοχής. Το δυνατό του στοιχείο που τον κάνει δύσκολα αντιμετωπίσιμο από τις αντίπαλες άμυνες είναι το πολύ γρήγορο πρώτο βήμα του, με συνέπεια να τελειώνει τις φάσεις είτε με μπάσιμο είτε να δημιουργεί για τους πολύ ικανούς σουτέρ που διαθέτει η ομάδα του.

Τρίτων

Ο Τρίτων για ακόμη μία χρονιά διαθέτει ένα πολύ ισχυρό σύνολο και μάλιστα σε αυτό έχει εντάξει δύο πολύ ικανούς ξένους παίκτες (Patrick Myers και Milovan Draskovic), που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην μέχρι τώρα αήττητη πορεία της αθηναϊκής ομάδας. Συγκεκριμένα ο 26χρονος Αμερικανός PG πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνισή του απέναντι στην Καβάλα με 13 πόντους (4/8 σουτ) , τέσσερα ριμπάουντ και τρεις ασίστ σε 21 λεπτά συμμετοχής. Έτσι απέδειξε εγκλιματίζεται ακόμη περισσότερο στις απαιτήσεις της Elite League και προϊόντος του χρόνου η απόδοσή του όλο και θα γίνεται καλύτερη, με συνέπεια να αποτελέσει έναν δυσάρεστο πονοκέφαλο για τις αντίπαλες άμυνες.

Για τον Milovan Draskovic (27χρ, 2,11μ) οι συστάσεις περιττεύουν, καθότι είναι πολύ γνωστός στο ελληνικό κοινό τόσο από την παρουσία του στο Παγκράτι πριν τρία χρόνια όσο κι από την περυσινή πρωταθληματική σεζόν με την Καρδίτσα. Ο Μαυροβούνιος έχει αποδείξει πολλάκις από την παρουσία του στην χώρα μας ότι είναι ένας παίκτης που φτάνει πολύ εύκολα στο double – double και μάλιστα απέναντι στην Καβάλα έκανε την πρώτη του “διπλή” εμφάνιση της σεζόν. Ο 27χρονος ψηλός σημείωσε 14 πόντους, μάζεψε 16 ριμπάουντ, έκανε μία ασίστ και δύο μπλοκ σε 25 λεπτά συμμετοχής, σκεπάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα καλάθια της ομάδας του. Άλλωστε η παρουσία του στην ρακέτα είναι επιβλητική κι αποτελεί πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε ομάδα να πλησιάσει κοντά σε αυτή, ενόσω βρίσκεται στο παρκέ.

ΦΕΑ

Δεν διαθέτει ξένους στο ρόστερ της

Χαρίλαος Τρικούπης

Ο Χαρίλαος Τρικούπης επέλεξε να έχει έναν Αμερικανό στο ρόστερ του, που είναι ο Jordan Whitefield (1997, 1,84) κι αγωνίζεται ως γκαρντ. Ο Αμερικανός άσος είχε έρθει στην πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας με πολύ καλές περγαμηνές από το πανεπιστήμιο του Campbell και σιγά -σιγά δείχνει ένα μεγάλο μέρος των ικανοτήτων του και στην Elite League. Ο 25χρονος καλαθοσφαιριστής πραγματοποίησε την κορυφαία του εμφάνιση απέναντι στην ΦΕΑ, καθότι μέτρησε 15 πόντους (5/11 σουτ) και ένα ριμπάουντ σε 23 λεπτά συμμετοχής. Ακόμη πέτυχε και το κρίσιμο καλάθι που διαμόρφωσε το 78-72 στα 45”, σε μία φάση που ήταν ενδεικτική του τι μπορεί να προσφέρει στο συγκρότημα του Μούτσιου.

 

Ψυχικό

Το Ψυχικό έχει στον ρόστερ του έναν πολύ χαρισματικό γκαρντ τον Ronaldo Segu (23χρ., 1,82μ), που από την πρώτη αγωνιστική όταν και αναδείχθηκε MVP απέδειξε το πόσο ικανός είναι ειδικά στο κομμάτι του 1vs1. Ο βραχύσωμος καλαθοσφαιριστής ήταν πολύ ουσιαστικός απέναντι στο Αγρίνιο, αφού σταμάτησε στους 18 πόντους (7/17 σουτ| 7/11 δίποντα) σε 27 λεπτά συμμετοχής. Ακόμη μάζεψε δύο ριμπάουντ και έδωσε μία ασίστ, ενώ αν και είναι ένας πολύ συνεπής σουτέρ παραδόξως δεν κατάφερε να βρει το χέρι του από μακριά (0/6 τρίποντα). Γενικότερα όλα τα στοιχεία που έχει στο ρεπερτόριο του τον καθιστούν πολύ επικίνδυνο για τις αντίπαλες άμυνες, αφού ακόμη κι αν δεν βρεθεί σε πολύ καλή μέρα λόγω προσαρμογών που θα έχουν γίνει πάνω του, τότε μπορεί να εκμεταλλευτεί όλους τους πολύ ικανούς συμπαίκτες τους.