Ο Ηρακλής ήταν σαρωτικός απέναντι στην Ελευθερούπολη, καθότι έπαιξε κυριαρχικό μπάσκετ και κατάφερε να επιβληθεί με άνετο τρόπο επί της ομώνυμης ομάδας, που παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε στην εν λόγω αναμέτρηση, παραμένει ένα πολύ ισχυρό σύνολο, που ειδικά στην έδρα του είναι σχεδόν αήττητο, αφού πέρυσι κράτησε απόρθητο την έδρα του στην κανονική διάρκεια της Elite League. Επομένως η επικράτηση του Γηραιού και μάλιστα με τον τρόπο που ήρθε είναι κομβική τόσο βαθμολογικά όσο και ψυχολογικά για την ομάδα.

Πάντως το σύνολο του Γιάννη Ντάγιου είχε καταθέσει πολύ καλά δείγματα γραφής και στις προηγούμενες της αναμετρήσεις, καθότι πριν τον αγώνα στην πόλη της Καβάλας είχε μετρήσει ήδη τρεις νίκες σε τέσσερις αγώνες και μάλιστα απέναντι σε πολύ καλές ομάδες. Ακόμη θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η ομάδα του Ηρακλή συγκεντρώθηκε μόλις δύο μέρες πριν το πρώτο τζάμπολ της Elite League, επομένως η έλλειψη προετοιμασίας ήταν ένα πολύ μεγάλο τροχοπέδη στην προσπάθεια των “κυανολεύκων” να είναι για αρχή ανταγωνιστικοί στα παιχνίδια.

Οι Θεσσαλονικείς απέδειξαν πάντως από την πρώτη αγωνιστική πως θα είναι “σκληρό καρύδι” για την οποιαδήποτε ομάδα, αφού ήταν ευθέως ανταγωνιστικοί απέναντι στον πολύ δυνατό Πανερυθραϊκό εκτός έδρας και εν τέλει ηττήθηκαν στα  τελευταία λεπτά, με την κόπωση και την έλλειψη της προετοιμασίας να κάνουν την εμφάνισή τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ηρακλής κατέβηκε στην Αθήνα με μόλις μία προπόνηση, ωστόσο η ποιότητα της ομάδας συνέβαλε στο να είναι ανταγωνιστική και να διεκδικεί το ροζ φύλλο αγώνα μέχρι τα τελευταία λεπτά.

Άλλωστε οι Θεσσαλονικείς έχουν καταφέρει να επενδύσουν σε πολύ ποιοτικούς παίκτες, αν και ξεκίνησαν να σχεδιάζουν την ομάδα στα μέσα Σεπτεμβρίου κι ύστερα, εξαιτίας των γνωστών θεμάτων που είχαν προκύψει με την αδειοδότηση της ομάδας. Συγκεκριμένα οι “κυανόλευκοι” διαθέτουν μία περιφερειακή γραμμή, στην οποία υπάρχουν παίκτες (Παπαντωνίου, Λιάπης, Παπαράγκας, Gathright) που κάλλιστα έχουν την ποιότητα να αντεπεξέλθουν στο υψηλότερο επίπεδο και να κερδίσουν μόνοι τους τα ορισμένα παιχνίδια.

Επιπλέον η γραμμή ψηλών της ομάδας είναι κι αυτή αρκετά ισχυρή, άσχετα αν υπάρχουν ποσοτικά ελλείψεις, που θα καλυφθούν με την απόκτηση του Στράτου Βουλγαρόπουλου. Ειδική μνεία αξίζει να κάνουμε στον Δημήτρη Χαριτόπουλου, που παρά το γεγονός ότι διανύει το 39ο έτος της ηλικίας του δίνει τρομερές μάχες κάτω από τα καλάθια και μάλιστα στις περισσότερες από αυτές βγαίνει νικητές, αν κι έχει απέναντί του πολύ δυνατούς αντιπάλους. Bέβαια την διαφορά κάνει ο Kevion Taylor, που με την αθλητικότητά του κάνει πανίσχυρο τον Ηρακλή στην θέση του PF, ενώ σημαντικές βοήθειες στις δύο θέσεις των ψηλών δίνει κι ο έμπειρος Βασίλης Μακρής.

Ξέχωρα από το κομμάτι της ικανότητας, στο οποίο ο Γηραιός παίρνει πολύ υψηλό βαθμό, την διαφορά επίσης κάνει κι η θέληση αλλά κι η αυταπάρνηση που υπάρχουν. Αν ρίξουμε μία ματιά στις υπόλοιπες νίκες του Ηρακλή στο πρωτάθλημα απέναντι σε Μεγαρίδα, Αίαντα Ευόσμου και Ερμή Σχηματαρίου τότε θα δούμε ότι η έκβαση των αγώνων κρίθηκε στο τέλος, κάτι που σημαίνει ότι το συγκρότημα του Ντάγιου είχε τόσο την προσωπικότητα και την ποιότητα για να βγει νικήτρια, αλλά επίσης διέθετε και την θέληση και την αυταπάρνηση για την ήττα.

Για παράδειγμα στο παιχνίδι με τον Ερμή Σχηματαρίου ο Ηρακλής βρέθηκε στο -13 στο 29′, ωστόσο η μαχητικότητά που έδειξαν οι Θεσσαλονικείς στην τελευταία περίοδο σε συνδυασμό με τα μεγάλα καλάθια που πέτυχαν, συνέβαλαν στο να έρθει η πολυπόθητη νίκη και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να αγχωθούν μέχρι την τελευταία κατοχή. Επίσης και στους άλλους δύο αγώνες ο Γηραιός βρέθηκε σε δύσκολη θέση (με την Μεγαρίδα από το +14 ήταν ισοπαλία στο 35′ και με τον Αίαντα Ευόσμου εκτός έδρας  στο -5 στο 37′), εντούτοις τα στοιχεία που αναφέραμε παραπάνω έκαναν την εμφάνισή τους σε αυτά τα κρίσιμα σημεία και τελικά ήρθαν τα ροζ φύλλα για τους Θεσσαλονικείς.

Εν κατακλείδι η πορεία του Ηρακλή είναι εξαιρετική μέχρι στιγμής, για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω, ενώ θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο χρόνος είναι σύμμαχος της ομάδας, αφού ουσιαστικά βρίσκεται σε περίοδο προετοιμασίας. Έτσι εβδομάδα με την εβδομάδα οι Θεσσαλονικείς θα βγάζουν ακόμη περισσότερα πράγματα στο παρκέ, ενώ σε αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλει κι η απόκτηση του Βουλγαρόπουλου, που θα δώσει πάρα πολλές λύσεις κοντά στο καλάθι και θα κάνει τον Γηραιό ακόμη πιο ισχυρό και δύσκολα αντιμετωπίσιμο από τους υπόλοιπους αντιπάλους,