Το Ψυχικό χθες έδειξε ένα εξαιρετικό πρόσωπο στην άμυνα, με αποτέλεσμα να επικρατήσει στο ντέρμπι επί του Ηρακλή και να επιστρέψει στις νίκες έπειτα από τρία διαδοχικά αποτελέσματα, που το έριξαν κάπως βαθμολογικά. To συγκρότημα του Γιώργου Ρεμεντέλα πέρα από την αποτελεσματικότητά του στα μετόπισθεν βρήκε σημαντικές λύσεις και στο μπροστά μέρος του παρκέ, έχοντας επιθετική πολυφωνία. Για ακόμη μία φορά στην πρώτη γραμμή των διακριθέντων  βρέθηκε ο αρχηγός και η ψυχή των “σκιούρων” Νίκος Παπανικολάου, ο οποίος αποτέλεσε έναν πολύ δύσκολο γρίφο για την άμυνα του συνόλου του Φοίβου Γυμνόπουλου.

Για την ακρίβεια ο έμπειρος κι ικανός σέντερ μέτρησε 17 πόντους με εξαιρετικά ποσοστά (5/8 σουτ | 2/3 τρίποντα), την στιγμή που μάζεψε επτά ριμπάουντ, έδωσε μία ασίστ, έκανε ένα κλέψιμο και υπέπεσε σε τρία λάθη, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αναντικατάστατος (έμεινε στο παρκέ για 34:05) και να μαζέψει 18 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης. Τέτοιες εμφανίσεις αποτελούν τον κανόνα για τον ικανότατο ψηλό, ο οποίος παρά τα 37 του χρονιά έχει αποδείξει πως είναι από τους πιο σταθερούς και ποιοτικότερους σέντερ της Elite League, αποτελώντας ένα από τα κύρια επιθετικά όπλα στην καλοκουρδισμένη αρμάδα των Βορείων Προαστίων.

Για του λόγου το αληθές ο επί χρόνια αρχηγός του Ψυχικού μετρά φέτος 13,4 πόντους με πολύ καλά ποσοστά ευστοχίας (62.7% δίποντο, 34,2% τρίποντο), ενώ η συνεισφορά του είναι μείζονος σημασίας και σε άλλους τομείς, καθότι μαζεύει 6,5 ριμπάουντ, δίνει 2,2 ασίστ, με αποτέλεσμα να μαζεύει κάτι παραπάνω από 16 μονάδες στο ranking (συγκεκριμένα 16,1), ένα νούμερο που τον καθιστά ως έναν από τους κορυφαίους παίκτες της ομάδας του σε αυτό το κομμάτι της στατιστικής. Άλλωστε ο Παπανικολάου έχει αποδείξει σε όλα αυτά τα χρόνια παρουσίας του στο υψηλό επίπεδο, ότι είναι ένας παίκτης που έχει πολύπλευρη συνεισφορά πάνω στο παρκέ και γι’ αυτόν το λόγο αποτελεί σημείο αναφοράς στην ρακέτα των “κυανοκίτρινων”.

Συγκεκριμένα ο ποιοτικός άσος είναι ένας καλαθοσφαιριστής, που αρέσκεται να διαχειρίζεται αρκετές κατοχές στην επίθεση, έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό του το post up παιχνίδι του, χάρις στο οποίο μπορεί να προσφέρει εύκολους πόντους στο Ψυχικό, την ώρα που διαβάζει εξαιρετικά και τις βοήθειες που ενδέχεται να του δοθούν, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους πιο ικανούς πασέρ στις θέσεις του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα γι’ αυτούς τους ισχυρισμούς να αποτελούν οι σεζόν 2019-20 και 2020-21, στις οποίες έδινε 4,4 τελικές πάσες ανά παιχνίδι, ενώ και φέτος δεν πάει πίσω με τις 2,2 ασίστ. Τέλος πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι διαθέτει ένα πολύ συνεπές περιφερειακό σουτ, κάτι που σημαίνει ότι ανοίγει σε μεγάλο βαθμό το γήπεδο και δίνει την ευχέρεια στους ταλαντούχους συμπαίκτες του να απειλήσουν είτε από την περιφέρεια ή μέσω του κάθετου παιχνιδιού τους.