Αρχίζει σήμερα (4/10) το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής με τον Νότιο όμιλο να κάνει τζάμπολ, και μετά από αρκετά χρόνια να μην έχει ένα ξεκάθαρο φαβορί για την άνοδο, γεγονός που το κάνει άκρως αμφίρροπο.

Βέβαια, τον πρώτο λόγο στην αναφορά μας δεν μπορεί να έχει άλλη ομάδα από τον Πανιώνιο, ο οποίος βρέθηκε αίφνης στην Β’ Εθνική, και θα αναγκαστεί να βιώσει μια πραγματικότητα, από αυτές που δύσκολα μπορούν να καταλάβουν οι πολύ μεγάλες ομάδες. Ο Κώστας Σορώτος, μπαρουτοκαπνισμένος γαρ, θα ηγηθεί αυτής της πορείας για τους «κυανέρυθρους», οι οποίοι δημιούργησαν ένα ρόστερ μέσα σε 20 ημέρες, στο οποίο ξεχωρίζουν οι Γιώργος Τσιάκος, Νίκος Κόκκαλης και Νίκος Μίχαλος, ενώ υπάρχουν και αρκετά νέα και συνάμα ταλαντούχα παιδιά, σε ένα σύνολο που αγωνιστικά δεν μπορεί να κριθεί.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα γκρουπ από ομάδες που διαθέτει εμπειρία, και σίγουρα το καθένα από αυτά μπορεί να ονειρεύεται το πλασάρισμα στην πρώτη δυάδα. Αρχικά υπάρχει η παραδοσιακή δύναμη που λέγεται Αμύντας. Οι «πορτοκαλί» αποφάσισαν να κινηθούν σε ένα δικό τους μονοπάτι, και έτσι κράτησαν ολάκερο το περσινό τους ρόστερ, μην ρίχνοντας ούτε ένα ευρώ στην μεταγραφική αγορά. Με τον Αλέξανδρο Ζαβό στον πάγκο τους, έχουν την δυνατότητα να εκμεταλλευτούν την ομοιογένεια τους και να στοχεύσουν ψηλά.

Ο Ιωνικός Νικαίας, ο οποίος δείχνει να περιμένει και τον Γιάννη Ντιπ, που αποχώρησε από τον Προμηθέα Πατρών, δείχνει πολύ δυνατός, διαθέτοντας όλο το πακέτο. Εξαιρετική διοίκηση, προπονητικό τιμ, κόσμο και εξαιρετικό ρόστερ. Οι Νικαιώτες με τον Νίκο Οικονόμου στον πάγκο τους έχουν τα εχέγγυα να κοιτάξουν ψηλά, στοχεύοντας στην εμπειρία τους στην κατηγορία, ενώ μιλώντας για εμπειρία η μόνη ομάδα που θα μπορούσαμε να ταιριάξουμε γάντι είναι ο Παπάγου. Οι «στρατηγοί» αποτελούν την ομάδα η οποία σίγουρα διαθέτει τους πλέον έμπειρους παίκτες της κατηγορίας, με τον Μάικ Υφαντή να πρεσβεύει τα ιδανικά για τους «generals». Δίπλα του βρίσκονται οι Γιώργος Διαμαντόπουλος, Περικλής Δροκοφίκης, Κωστής Δέδες και Θοδωρής Σιούτης, σε ένα μείγμα εμπειρίας αλλά και ενθουσιασμού (Τζιβελέκας, Αποστολίδης, Οικονομάκης) που καλείται να παντρέψει ο Λευτέρης Καλογήρου.

Ομάδα με εμπειρία, παραστάσεις, αλλά και αχανή γήπεδο (δύσκολο για τους αντιπάλους το κλειστό «Δυο Αοράκια») είναι το Ηράκλειο, το οποίο έχει την τύχη να διαθέτει ένα προπονητή, σαν τον Βασίλη Ράλλη, ο οποίος διαθέτει πολλές παραστάσεις από τις Εθνικές Κατηγορίες. Στην ομάδα της Κρήτης θα βρίσκεται φέτος ο «μπόμπερ», Γιάννης Λιανός, ενώ Θέμης Κουπίδης και Δημήτρης Καραδολάμης συνθέτουν μια εξαιρετική τριάδα. Πλήγμα ο τραυματισμός του Μύρωνα Παπαδάκη, που λογικά χάνει την σεζόν.

Ομάδα με όνειρα και δυνατότητες αποτελεί το νεοφώτιστο Κορωπί. Ο Φώτης Καρακώστας και οι συνεργάτες του έχουν βάλει ψηλά τον πήχη, και σίγουρα η προσθήκη του Βαγγέλη Σκλάβου την ύστατη ώρα, τους πλασάρει στο γκρουπ των διεκδικητών, με την διοίκηση της ομάδας της Ανατολικής Αττικής, να έχει ως στόχο να βαδίσει στα χνάρια του γειτονικού Λαυρίου, και να φτάσει ψηλά. 

Το δεύτερο γκρουπ των ομάδων, οι οποίες θα πρέπει να αμφινταλαντευτούν μέσα στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, για να κατασταλάξουν σε ποιο πλευρά του βαθμολογικού πίνακα θα βρεθούν είναι σίγουρα ο Φιλαθλητικός, ο Έσπερος Πατρών, η Ένωση Ιλίου και ο Κρόνος Αγίου Δημητρίου, αλλά και Πανελευσινιακός. Η ομάδα τους Ελευσίνας, αποφάσισε να δώσει τα κλειδιά στον Λευτέρη Τσαουσίδη, και αίφνης, όπως και ο Πανιώνιος, βρέθηκε από την Α1 στην Β΄Εθνική. Ωστόσο, οι «σταχυοφόροι» σε αντίθεση με τους «κυανέρυθρους» διαθέτουν παράγοντες με εμπειρία στον χώρο, και σίγουρα θα πρέπει να δούνε το νέο τους σύνολο να αγωνίζεται, για να δούνε αν θα κυνηγήσουν την άνοδο, ή μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα. Άγνωστος «Χ» για μια ακόμα σεζόν θα είναι ο Φιλαθλητικός, ο οποίος αναμένεται να παρουσιαστεί για μια ακόμα σεζόν με την ταυτότητα της ποιότητας του μπάσκετ που διδάσκει ο Τάκης Ζήβας, γεγονός που τον κάνει εξαιρετικά επικίνδυνο.

Ο Έσπερος Πατρών , με τον Ανδρέας Κεσαπίδη στον πάγκο του, ανέβηκε «τρένο» από την Γ’ Εθνική στην Β’ Εθνική, παρουσιάζοντας ένα σύνολο με εξαιρετικές περγαμηνές, από το οποίος όμως αποχώρησαν οι Νίκος Δίπλαρος και Αλέξανδρος Μέλνικς. Ωστόσο στην θέση του σέντερ ήρθε ο μπαρουτοκαπνισμένος, Παναγιώτης Καραβανάς, ενώ και η προσθήκη του Ανδρέα Ψαρόπουλου αποτελεί εγγύηση για τον Θεσσαλονικιό τεχνικό. Κελεσίδης και Γκόβας καλούντα να καλύψουν το κενό του Δίπλαρου, και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Πατρινοί θα τρέχουν αρκετά στο παρκέ. Εξαιρετική δουλειά πραγματοποιεί και στο Ίλιον ο Τάκης Πανούλιας, ο οποίος ανέλαβε την περσινή σεζόν την Ένωση, καταφέροντας να τις δώσει μια νέα ταυτότητα, ενώ κράτησε τον βασικό του κορμό, προσθέτοντας ποιοτικές πινελιές. Το ίδιο έκανε και ο Κρόνος Αγίου Δημητρίου, με τον Παναγιώτη Σαββάτη να έχει δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό σύνολο, ενώ η παρουσία του Γιάννη Μητσάκη, είναι ένα μεγάλο συν για τους νεοφώτιστους. Ωστόσο, η ομάδα που ξεχωρίζει από αυτό το γκρουπ είναι ο Χολαργός. Ο Νίκος Χατζηπανηγύρης κατάφερε να σώσει την παρτίδα την περσινή σεζόν, και φέτος ο ΚΟΧ δείχνει ομάδα, η οποία διαθέτει αγωνιστικότητα και εμπειρία, και σίγουρα έχει τα φόντα να κάνει την έκπληξη, και να βρεθεί στα ψηλά πατώματα του πρωταθλήματος.

Τέλος, υπάρχει και ένα τελευταίο γκρουπ ομάδων, που σίγουρα θα παλέψει για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Προμηθέας Χαλανδρίου, Ίκαρος Νέας Σμύρνης, Νίκη Αμαρουσίου και Εργοτέλης, βιώνουν μια νέα πραγματικότητα, και όποια ομάδα από αυτές προσαρμοστεί γρηγορότερα στις απαιτήσεις της Β’ Εθνικής, θα έχει τύχη να πετύχει τον σκοπό της.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της πρεμιέρας:

Όμιλος Νότου
Κυριακή 4 Οκτωβρίου
Ζωγράφου 17.00 Φιλαθλητικός-Προμηθέας Στρέμπας-Παπαφωτίου (Μπουρνάς)
Παπάγου 17.00 Παπάγου-Εργοτέλης Μαντήλα-Λιότσος (Μαυρουδής)
Π. Παπασιδερης 17.00 Κορωπί-Πανιώνιος Θεοδωρόπουλος-Μπούκας (Μουζάκης Στ.)
Αγ. Δημητρίου (Ν) 17.00 Κρόνος Αγ. Δημ.-Πανελευσινιακός Καλογερόπουλος Λ-Μαγκουνής (Ορφανός)
Ν. Σμύρνης 17.00 Ίκαρος Ν. Σμύρνης-Ένωση Ιλίου Τσαρούχα-Διμπινούδης (Βιδάλης)
Αλικαρνασσού 17.00 Ηράκλειο-Χολαργός Κωνσταντινόπουλος-Σοφιανόπουλος (Μπορμπαντωνάκης)
2ο ΓΕΛ 17.00 Νίκη Αμαρουσίου-Έσπερος Κυριακόπουλος-Βαλούρδος (Ντάβαρης)
Τετάρτη 21 Οκτωβρίου
ΔΑΚ Νίκαιας 17.00 Ιωνικός Ν.-Αμύντας