Απόλυτα ευχαριστημένος από την φετινή σεζόν, αναφορικά με τα πεπραγμένα του μπασκετικού τμήματος του Εργοτέλη στο σύνολό του, ήταν ο Βαγγέλης Γιαννουλάκης. Ο ισχυρός άνδρας των Κρητικών, πραγματοποιώντας το δικό του απολογισμό, θέλησε πρώτα να δώσει τα εύσημα στους Άνδρες, οι οποίοι κατάφεραν να κερδίσουν την παραμονή τους στη Β’ Εθνική, ενώ θεωρεί ότι εξαιτίας μερικών δυσκολιών που προέκυψαν, δε δόθηκε η δυνατότητα να τερματίσει πιο ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα.

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερα μνεία, τόσο στο τεχνικό επιτελείο όσο και στη δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής, στεκόμενος επίσης στην ανάγκη να δημιουργήσει ο Εργοτέλης τη δική του παράδοση στις εθνικές κατηγορίες. 

Αναλυτικά, όσα δήλωσε:

«Η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος χαρακτηρίζεται από πλήθος αγωνιστικών επιτυχιών και πιθανότατα να είναι η πιο πετυχημένη χρονιά στην 48χρονη ιστορία του τμήματος μπάσκετ.

Η ανδρική ομάδα του συλλόγου αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Β εθνικής απέναντι σε πλήθος ιστορικών ομάδων (Πανιώνιος, Ιωνικός Νίκαιας, Αμύντας, Παπάγου, Ηράκλειο κ.α) και, παρότι είχε από τα μικρότερα budget της κατηγορίας, κατάφερε να παραμείνει έχοντας ρεκόρ 13 νικες-17 ήττες. 

Εάν μάλιστα δεν υπήρχαν οι αρκετοί τραυματισμοί και η αποχώρηση του αθλητή Ξενάκη στις πρώτες αγωνωστικές η ομάδα θα είχε καταφέρει να μπει στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος. 

Την ομάδα στελέχωσαν αθλητές κατά κύριο λόγο από την Κρήτη ενώ, σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του τμήματος έπαιξαν οι νεαροί αθλητές της εφηβικής ομάδος, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στις προπονήσεις και τους αγώνες του τμήματος. 

Την ομάδα καθοδήγησε ο Γιώργος Μακράκης (7 χρόνια στο τιμόνι της) ο οποίος θεωρείται ο κορυφαίος κρητικός προπονητής και αποτελεί γέννημα-θρέμμα του μπασκετικού

Εργοτέλη. 

Συνεργάτης του ο Γιάννος Τζάνης, νέος προπονητής και αυτός παλαιός αθλητής του συλλόγου. Τους αγώνες της ομάδος στο κλειστό του Λίντο παρακολούθησε με ενδιαφέρον το φίλαθλο κοινό της πόλης (μέση προσέλευση κοινού 300+ θεατές), ενώ τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά της ομάδας (μαχητικότητα-ταχύτητα-επιμονή στην κατάκτηση της νίκης- ντόπιοι και νεαροί αθλητές) άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις

στους θεατές μας.

Είδαμε μια ομάδα τίμια, αγωνιστική & ενεργητική να μάχεται με σεβασμό απέναντι στους αντιπάλους της, με αθλητές που ξεπέρασαν σε πολλές στιγμές τις οποίες αδυναμίες τους και μάτωσαν για να νικήσουν και το τελικό αποτέλεσμα θεωρώ ότι επιβράβευσε τις προσπάθειες όλων στην ομάδα και τίμησε την αγωνιστική φιλοσοφία που διδάσκει η ιστορία του συλλόγου. 

Κορυφαία στιγμή της χρονιάς ήταν η νίκη στο κλειστό στα 2 Αοράκια απέναντι στην πρωτοπόρο έως τότε ομάδα του Ηράκλειο ΟΑΑ κάτι που δεν κατάφερε καμιά άλλη ομάδα στο πρωτάθλημα.

Τα αγωνιστικά τμήματα της ακαδημίας μας πρωταγωνίστησαν στα πρωταθλήματα Κρήτης καθώς ήμασταν το μοναδικό σωματείο που συμμετείχε στην τελική φάση σε όλες τις κατηγορίες αγοριών και κοριτσιών. 

Η εφηβική μας ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα, προκρίθηκε στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος και κατέκτησε εν τέλει την πέμπτη θέση στην Ελλάδα αγωνιζόμενη απέναντι στις εφηβικές ομάδες μεγάλων συλλόγων του χώρου (Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ κα).

Η ομάδα κορασίδων κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα Κρήτης για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου και επίσης αήττητη προκρίθηκε στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί τις προσεχείς ημέρες στην Θεσσαλονίκη.

Η παιδική μας ομάδα, υπόδειγμα μαχητικότητας έφτασε στην 2η θέση του πρωταθλήματος ενώ οι νεανίδες μας κατέλαβαν την 3η θέση στην Κρήτη.

Ακόμη συμμετείχαμε με την ομάδα νέων στο πρωτάθλημα ανδρών Κρήτης με στόχο την συλλογή εμπειριών από τους νεαρούς αθλητές μας οι οποίοι άρπαξαν την ευκαιρία και κέρδισαν τις εντυπώσεις και αρκετές νίκες από τους ενήλικες αντιπάλους τους.

Αν αναλογιστούμε ότι η ακαδημία του συλλόγου μας με μέση συμμετοχή 140+παιδιων δεν είναι η πολυπληθέστερη στην πόλη η στο νησί, η ποιοτική δουλειά των προπονητών του συλλόγου έχει φέρει πλήθος διακρίσεων. 

Στα τμήματα υποδομής απασχολήθηκαν 6 προπονητές, όλοι διπλωματούχοι και οι 5 από αυτούς είναι παλαιοί αθλητές μας.

Αρκετοί έφηβοι αθλητές μας (γεν.1999) στελεχώνουν και το ανδρικό τμήμα ενώ για τον αθλητή Μαχαιριανάκη Ευάγγελο υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από αρκετές ομάδες της Α1 κατηγορίας.

Η αθλήτρια μας Κριμίλη Ιωάννα (γεν.2001) θεωρείται από τους ειδικούς υψηλών προδιαγραφών και ετοιμάζεται να κληθεί το καλοκαίρι στην αντίστοιχη εθνική ομάδα ενώ σίγουρα θα διακριθεί στην τελική φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος.

Με την καθοδήγηση του coach Mακράκη και την καλή συνεργασία των προπονητών του συλλόγου υπάρχει εδώ και χρόνια ανάλογη αγωνιστική φιλοσοφία σε όλα τα τμήματα της ομάδος κάτι που γίνεται άμεσα αντιληπτό από όλους στο κρητικό, και όχι μόνο, μπάσκετ. 

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι εφέτος ο Εργοτέλης συμμετέχει σε 2 πανελλήνια πρωταθλήματα κάτι που καταφέρνουν επίσης ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός, ο Άρης, ο Πρωτέας Βούλας, ο Αρίωνας Πτολεμαίδας και ο Προμηθέας Πάτρας ενώ είμαστε οι μόνοι μαζί με τον ΠΑΟΚ που συμμετέχουμε σε κατηγορίες αγοριών & κοριτσιών.

Ο Εργοτέλης τα τελευταία έξι χρόνια έχει στείλει 6 ομάδες του σε τελική φάση πανελληνίων πρωταθλημάτων κερδίζοντας την πανελλήνια αναγνώριση ως μπασκετική ακαδημία, κορυφαία στην Κρήτη και από τις καλύτερες στην χώρα.

Τελειώνοντας θέλω να σας τονίσω ότι όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετώ από την θέση του προέδρου το τμήμα, ως μεγαλύτερη επιτυχία μας θεωρώ ότι καταφέραμε να καλλιεργήσουμε στους νεαρούς αθλητές και τις αθλήτριες μας την αγάπη για τον σύλλογο, το σήμα και την κιτρινόμαυρη φανέλα. 

Τα παιδιά του μπάσκετ έμαθαν και μαθαίνουν να είναι ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ και αυτό είναι αντιληπτό σε όλους γύρω τους, τιμούν με τις προσπάθειες τους την ιστορία μας και δίνουν δύναμη στο σωματείο να συνεχίσει να υπάρχει στην ροή των χρόνων».