Ο χώρος στο παλαιό εργοστάσιο “Μπριτάνια” είναι ο επικρατέστερος για την ανέγερση του κλειστού-μπαλόνι της ΑΕΚ. Σχετικά σας είχαμε αποκαλύψει πρώτοι στο basκetblog.gr.

Μόνο που ψάξαμε και βρήκαμε μία “είδηση”, η οποία ενδεχομένως αποδειχθεί τροχοπέδη στην προσπάθεια των Αλεξίου-Κοτσάτου. Σύμφωνα με το “monumenta.org” η… καπνοδόχος του εργοστασίου της πρώην Κλωστοϋφαντουργίας κρίθηκε διατηρητέα! Η λογική “λέει”, λοιπόν, ότι (ενδεχομένως, δεν είμαστε ειδικοί να) γίνεται να γκρεμιστεί και ανοικοδομηθεί το εργοστάσιο, αλλά όχι η καπνοδόχος! Δεν ξέρουμε αν το γνωρίζουν αυτό οι χρηματοδότες της μπασκετικής ΑΕΚ, αλλά συνιστά ένα γεγονός που έχει τη σημασία του.

Το δημοσίευμα αναφέρει: “Βιομηχανικά κτήρια Μπριτάνια και Βαμβακουργία στη Νέα Φιλαδέλφεια (παράσταση υπέρ του χαρακτηρισμού στο ΚΣΝΜ). Η MONUMENTA είχε καταθέσει αίτηση χαρακτηρισμού το 2010. Τελικά κηρύχτηκε διατηρητέο μνημείο η Βαμβακουργία και η καπνοδόχος της Μπριτάνια“.

Ενδιαφέρον έχουν και τα εξής: Για το θέμα της “Μπριτάνια” είχε κάνει πρώτη φορά λόγο το καλοκαίρι του 2010 ο Σταύρος Αδαμίδης, ο οποίος μάλιστα είχε μπερδέψει το “Μπριτάνια” με παλαιό… ξενοδοχείο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το τι είχε γραφτεί τότε για το “Μπριτάνια” τόσο από πλευράς του φίλου συναδέλφου Νίκου Αγγελίδη, όσο κι από την αφεντιά μας. Στο ρεπορτάζ είχε εμπλακεί και ο… Δημήτρης Μελισσανίδης. Πώς;

Αξίζει να διαβάσετε το (τότε) ρεπορτάζ του Αγγελίδη: “Διάβασα με προσοχή τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών μετά τις δηλώσεις Σταύρου Αδαμίδη. Είναι αλήθεια ότι ο πρόεδρος της ΠΑΕ πιάστηκε ολίγον αδιάβαστος σε ότι αφορά τον χώρο της Μπριτάνια ο οποίος βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το οικόπεδο μας πίσω από τις μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες απέναντι δηλαδή από το σημείο όπου κάποτε χτυπούσε ένας ακόμη πυρήνας της ΑΕΚ στη Θύρα 3.

Ο Αδαμίδης μίλησε για τον χώρο αυτό και είναι η πρώτη φορά που το κάνει παράγοντας της ΠΑΕ. Μπερδεύτηκε όμως ή μάλλον πιάστηκε αδιάβαστος γιατί μίλησε για το ξενοδοχείο Μπριτάνια…

Πριν μήνες μέσα από τούτη εδώ την σελίδα, το «Υστερόγραφο» είχε γίνει ένα εκτενές ρεπορτάζ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το χώρο – φιλέτο. Για πρώτη φορά τότε δόθηκε λεπτομερής περιγραφή του τι μπορεί να σημαίνει μελλοντικά για την ΑΕΚ αυτός ο χώρος. Σε εκείνο το ρεπορτάζ είχαν τεθεί καίρια ερωτήματα αλλά και απαντήσεις για ότι άλλο συνεπάγεται αυτής της ιστορίας.

Δηλαδή: Ιδιοκτησία, στάση Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, πρόθεση διοικούντων και ο ρόλος που αναμένεται να διαδραματίσει στην όλη ιστορία ο Δημήτρης Μελισσανίδης ως προσωπικός φίλος του Σάλλα αλλά και “αποστασιοποιημένος” ενδιαφερόμενος για τα όσα γίνονται στην ΠΑΕ ΑΕΚ.

Με ικανοποίηση είδα πως στοιχεία εκείνου του ρεπορτάζ χρησιμοποίησε ο φίλος και καλός συνάδελφος Γιώργος Νικολάου γράφοντας στο basketblog.gr και στο aek365.gr. Πριν περάσω στο ζουμί της υπόθεσης σας παραθέτω το πλήρες κείμενο του Γιώργου Νικολάου.

“Νεοφιλαδελφειώτες δεν είμαστε, αλλά μεγαλωμένοι στους δρόμους πέριξ της Φωκών και της Καππαδοκίας… ξενοδοχείο δεν θυμόμασταν πλησίον των γηπέδων. Ρωτήσαμε και παλαιότερους, οι οποίοι γνωρίζουν τη γεωγραφία της περιοχής και καταλήξαμε στο συμπέρασμα, ότι το “παλιό ξενοδοχείο Μπριτάνια” ήταν το… εργοστάσιο Κλωστοϋφαντουργίας “Μπριτάνια”.

Λογικά αυτό εννοούσε ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Σταύρος Αδαμίδης από το Σίδνεϊ, όταν έκανε λόγο -μεταξύ άλλων- και για ανέγερση κλειστού γηπέδου μπάσκετ 5.000 θέσεων, απέναντι από το πρώην ποδοσφαιρικό γήπεδο και πιο συγκεκριμένα από την θύρα 3. Λεπτομέρεια θα μας πείτε το… μικρό λάθος του “κιτρινόμαυρου” παράγοντα;

Λεπτομέρεια… Το μέγα λάθος θα είναι να μην είναι ενημερωμένη για τη νέα προοπτική, διότι εξέλιξη δεν υπάρχει ακόμη, η ΚΑΕ ΑΕΚ. Προτάσεις, πάντως, για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου, ψάξαμε και βρήκαμε, ότι είχαν γίνει κατά το παρελθόν.

Ο δημοσιογράφος Νίκος Αγγελίδης, με πλούσια δραστηριότητα στο τμήμα ποδηλασίας της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, είχε γράψει πριν από μήνες στον προσωπικό του χώρο στο διαδίκτυο και αν δεν κάνουμε λάθος και στην εφημερίδα “Score Live” τα εξής: “Ο χώρος – κουφέτο που θα μπορούσε κάλλιστα να στεγάσει τα όνειρα μας είναι το πρώην εργοστάσιο Μπριτάνια.

Αρχίζει ακριβώς από την μεσοτοιχία του πρατηρίου αθλητικών ειδών Robe di Kappa στην Οδό Ιωνίας δίπλα από τον εγκαταλελειμμένο κινηματογράφο και εκτείνεται σε πλάτος μέχρι και πίσω από τις διαφημιστικές πινακίδες του δρόμου απέναντι από το Άλσος που οδηγεί προς τη Νέα Ιωνία. Σε μήκος καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο”.

Ο χώρος ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς, πρόεδρος του Δ.Σ. της οποίας είναι ο “Ενωσίτης” Μιχάλης Σάλλας. Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι την εκμετάλλευση του χώρου επιθυμεί εδώ και χρόνια και ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας.

Για την ιστορία, για την περιοχή “Μπριτάνια“, βρήκαμε αναφορές και σ’ ένα παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας “Ριζοσπάστης“: Η “Μπριτάνια“, χώρος 33 στρεμμάτων πράσινου γεμάτος από δέντρα, κατά το ήμισυ καταλαμβάνεται από τρία εργοστάσια. Από το δήμο προτείνεται να αποχαρακτηριστεί και από πράσινο να γίνουν σχολεία, αθλητικό κέντρο, νέοι δρόμοι, πάρκινγκ και να χτιστεί το ποτάμι “Γιαμπουρλάς“, που το διασχίζει”. Αυτά…”.