Η είδηση (που αποκάλυψε χθες το basketblog.gr) ότι η Ερασιτεχνική ΑΕΚ αρνήθηκε την τουρκική πρόσκληση για συμμετοχή αθλητών της σε τουρνουά μπάσκετ της Σμύρνης προκάλεσε αντιδράσεις.

Προκάλεσε αντιδράσεις όχι τόσο η άρνηση, όσο το γεγονός ότι αναδείχθηκε ένα χρόνιο πρόβλημα, που αφορά στην διάλυση των Τμημάτων Υποδομής. O ιστορικός έφορος της ΑΕΚ, Ευάγγελος Δερμανούτσος, μίλησε στο basketblog.gr, και μας είπε κατά λέξη: “Δική μου ήταν η απόφαση να μην αποδεχτούμε την πρόσκληση. Δεν ήταν φυσικά οικονομικοί οι λόγοι. Δεν έχει σχέση η διοίκηση. Δεν υπάρχει, όμως, αγωνιστικό Τμήμα Παμπαίδων στην ΑΕΚ. Γίνεται μία προσπάθεια, όπως ξέρετε εφέτος στο Λεόντειο, αλλά τα παιδιά τώρα μαθαίνουν τα βασικά του αθλήματος. Επομένως, έκρινα ότι δεν πρέπει να αποδεχτούμε την καθόλα τιμητική πρόσκληση του τουρκικού Πανεπιστημίου”.

Ρωτήσαμε τον “Ενωσίτη” παράγοντα αν συμφωνεί με την άποψή μας, ότι η διοίκηση έχει εγκαταλείψει τα Τμήματα Υποδομής Μπάσκετ. Ο κ. Δερμανούτσος απάντησε: “Είναι γεγονός ότι η έλλειψη γηπεδικών εγκαταστάσεων τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει πρόβλημα. Σε ένα γήπεδο, στη Νέα Φιλαδέλφεια, προσπαθούμε όλοι μαζί να στεγάσουμε τα Τμήματα του συλλόγου. Αυτό δεν είναι εύκολο. Καταφέραμε εφέτος να στεγάσουμε, τουλάχιστον, τις ακαδημίες στο Λεόντειο Λύκειο. Βεβαίως, δεν είμαστε σε υψηλό επίπεδο. Είναι θλιβερή αυτή η εικόνα. Ειδικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τα “φυτώρια” της ΑΕΚ αναδείχθηκαν μπασκετμπολίστες, που κοσμούν τα γήπεδα της Ελλάδας ή του εξωτερικού, όπως είναι ο Μπουρούσης, ο Ζήσης, ο Μαγγουνής, ο Παπανικολάου, ο Τζόλος, o Aντωνάκης, ο Φωτητζόγλου και άλλοι…”

Ο κ. Δερμανούτσος ήταν φειδωλός στις εκφράσεις του, ανέλαβε την ευθύνη μιας πράξης, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία. Το (μη) γήπεδο συνιστά πρόβλημα, που δεν αντιμετωπίζεται με λόγια. Οι προτεραιότητες συνιστούν, όμως, επιλογή της διοίκησης. Η διοίκηση, λοιπόν, έχει δώσει προτεραιότητα σε άλλα Τμήματα κι αυτό το γνωρίζουν και οι …πέτρες του κλειστού της οδού Θεσσαλονίκης.

Παρήγορο είναι, ότι η παρούσα διοικούσα επιτροπή έχει κατά νου ν’ ασχοληθεί με το κομμάτι αυτό της παραγωγής, όπως έγινε σαφές από πλευράς του άοκνου εργάτη της Σπύρου Παπαϊωάννου. Την αγγίζει άμεσα τη νέα κατάσταση στο μπάσκετ αυτή η υπόθεση, καθώς επιθυμεί να δημιουργήσει “δεξαμενή” παικτών για την πρώτη ομάδα. Οι Αλεξίου-Κοτσάτος φαίνεται ότι “δεν ήλθαν”  για να φύγουν…